Näin Trumpin tyyni Iran-puhe on otettu vastaan: ”Täysimittainen sota tällä kertaa vältetty” - Ulkomaat - Aamulehti

Näin Trumpin tyyni Iran-puhe on otettu vastaan: ”Täysimittainen sota tällä kertaa vältetty”

Naton pääsihteeri kertoo keskustelleensa presidentti Trumpin kanssa heti tämän puheen jälkeen.

Presidentti Donald Trump puhui Iranin ohjusiskusta keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Taustalla varapresidentti Mike Pence.

9.1.2020 8:03

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui lehdistölle keskiviikkoiltana Suomen aikaa ensimmäistä kertaa sitten Iranin viimeöisen ohjusiskun Yhdysvaltain sotilastukikohtiin Irakissa.

Trump esiintyi rauhanomaisesti, eikä maininnut puheessaan mitään mahdollisista kostotoimista. Presidentti keskittyi kehumaan maansa sotilaallista valmiutta ja lupaili vain lisää taloudellisia pakotteita Iranille.

Suomalaiset asiantuntijat ottivat puheen myönteisesti vastaan. Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen arvioi Twitterissä, että ”täysimittainen Yhdysvaltojen ja Iranin välinen sota on todennäköisesti tällä kertaa vältetty”.

– Yhdysvaltojen osalta tilanteeseen näyttää keskeisesti vaikuttaneen se, että iskussa ei tullut yhdysvaltalaisia uhreja, Paronen toteaa.

Paronen kertoo kuitenkin pitävänsä todennäköisenä, että konflikti jatkuu proxy-sotana eli paikallisena sijaissotana. Sodan uhka jää siis hänen arvionsa mukaan yhä kytemään.

– Aitoa liennytystä ei ole tullut, siitä todisti muu Trumpin uhkapuhunta. Vastaavasti Yhdysvaltain presidentti kytki nykyiset tapahtumat Nato-kumppaniensa velvoitteiden korostamiseen ja turvallisuustaakan jaon peräänkuuluttamiseen, Paronen kirjoittaa.

Myös Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mariette Hägglundin mukaan ”Trump jätti oven auki diplomatialle”.

– Haluaa neuvotella oman paremman ydinasesopimuksensa ja haluaa muiden toimijoiden kuten Naton ottavan isomman roolin. Puhe toimi myös varoituksena Iranille, ettei voi jatkaa toimintaansa alueella samalla tavalla, Hägglund tiivistää Twitterissä.

Nato kuuli viestin

Maailmalla puhe tavoitti ainakin yhden siinä mainituista tahoista, sotilasliitto Naton. Trump toivoi puheessa Natolta suurempaa roolia Lähi-idän alueella.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo liiton tiedotteessa puhuneensa Trumpin kanssa puhelimessa tämän puheen jälkeen ja ymmärtäneensä Trumpin viestin.

– He olivat yhtä mieltä siitä, että Nato voisi ottaa enemmän osaa alueellisen vakauden takaamiseen ja kansainvälisen terrorismin vastaiseen taisteluun, tiedotteessa kerrotaan.

Yhdysvalloissa Trumpin läheinen tukija, republikaanisenaattori Lindsey Graham ylistää puhetta Twitterissä.

– Menestyspuhe presidentti Trumpilta Iranin kanssa kohtaamistamme haasteista. Puhe oli harkittu ja jämäkkä. Iranin kansa: presidentti loi tien kohti rauhaa ja vaurautta. Toivottavasti otatte sen vastaan, Graham kirjoittaa.

Demokraattipuolueesta tulevat kommentit eivät ole yhtä mairittelevia.

– Trumpin mahtailu ei ole rakentavaa ratkaisun löytämisen kannalta. Hän romutti monenvälisesti liittolaistemme kanssa neuvottelemamme sopimuksen ja repii nyt näitä liittolaisia itse luomaansa diplomaattiseen katastrofiin. Järkevästä amerikkalaisesta johtajuudesta on pulaa, ja kaikki näkevät sen, pitkäaikainen kongressiedustaja Gregory Meeks tviittaa.

– Kaiken kaikkiaan valtava kansallisen turvallisuuden tunarointi. Irak kääntyy meitä vastaan ja heittää joukkomme ulos. Iran aloittaa uudestaan ydinaseohjelmansa. Operaatiot Isisiä vastaan loppuvat. Ja miksi? Jotta Iran lopettaisi meidän ampumisen – mitä se ei tehnyt Obaman jättäessä virkansa, senaattori Chris Murphy tylyttää tviitissään.

Puheen pääkohde eli Iran ei ole toistaiseksi reagoinut puheeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos