Demokraatit pyrkivät estämään Trumpia sotimasta Irania vastaan - Ulkomaat - Aamulehti

Demokraatit pyrkivät estämään Trumpia sotimasta Irania vastaan, Suomessa leviää Puolustusvoimien nimissä huijausviesti – Seuraamme torstain tapahtumia tässä jutussa

Puhemies Nancy Pelosin mukaan demokraatit ovat edelleen huolissaan tilanteen suhteen.

Puhemies Nancy Pelosi (vas.) kertoi äänestyksestä keskiviikkona.

9.1.2020 8:27 | Päivitetty 9.1.2020 15:03

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone aikoo äänestää torstaina päätöksestä, joka estäisi presidentti Donald Trumpia ryhtymästä sotatoimiin Irania vastaan.

Puhemies Nancy Pelosin mukaan demokraatit ovat edelleen huolissaan tilanteen suhteen.

– Presidentti on tehnyt selväksi, ettei hänellä ole selkeää strategiaa siihen, miten Yhdysvaltain kansalaiset pysyvät turvassa, Pelosi sanoi keskiviikkona.

Lain mukaan presidentin on ilmoitettava merkittävistä sotatoimista kongressille.

Iran iski kahteen Yhdysvaltojen kohteeseen

Iran iski tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaan Yhdysvaltojen kahteen sotatukikohtaan Irakissa, Erbilin ja al-Asadiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan al-Asadin tukikohtaan ammuttiin 22 ohjusta. Iranin valtiontelevision mukaan ohjuksia oli 15. Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan ohjuksia oli 17.

Kukaan ei näytä loukkaantuneen iskussa, joka osui tukikohtaan yöaikaan ihmisten nukkuessa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona, että iskussa ei haavoittunut amerikkalaisia. Myös Irakin armeija, Saksa, Tanska, Norja ja Puola ovat kertoneet, etteivät heidän joukkonsa ole loukkaantuneet. Suomen Maavoimien mukaan suomalaiset rauhanturvaajat ovat kunnossa.

Iranin valtiontelevisio väitti, että iskussa olisi kuollut 80 amerikkalaista.

Irakin pääministeri Adil Abdul Mahdin mukaan Irak sai virallisen suullisen tiedotteen Iranilta hieman ennen iskua. Iranin mukaan isku oli kosto kenraali Qassim Suleimanin kuolemasta.

Näin Trumpin puhe otettiin vastaan maailmalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui lehdistölle keskiviikkoiltana Suomen aikaa ensimmäistä kertaa sitten Iranin viimeöisen ohjusiskun Yhdysvaltain sotilastukikohtiin Irakissa.

Trump esiintyi rauhanomaisesti, eikä maininnut puheessaan mitään mahdollisista kostotoimista. Presidentti keskittyi kehumaan maansa sotilaallista valmiutta ja lupaili vain lisää taloudellisia pakotteita Iranille.

Suomalaiset asiantuntijat ottivat puheen myönteisesti vastaan. Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen arvioi Twitterissä, että ”täysimittainen Yhdysvaltojen ja Iranin välinen sota on todennäköisesti tällä kertaa vältetty”.

Yhdysvaltojen suurlähetystön lähelle tehtiin raketti-isku

Yhdysvaltojen suurlähetystön lähelle Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tehtiin myöhään keskiviikkona kahden raketin isku.

Raketit osuivat niin kutsutulle "vihreälle vyöhykkeelle", joka on erittäin vahvasti vartioitu alue. Alueella sijaitsee muun muassa ulkomaiden edustustoja ja hallintorakennuksia.

Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Päivää aikaisemmin Iran teki kaksi ohjusiskua Irakissa sijaitseviin Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin. Se oli kostoisku Yhdysvalloille, joka viime viikolla tappoi ilmaiskussa iranilaisen komentajan Qassem Suleimanin.

Suomessa leviää huijausviesti

Suomen puolustusvoimien nimissä liikkuu Iranin tilanteeseen liittyvä huijausviesti, jossa vastaanottajaa kehotetaan saapumaan prikaatiin Lähi-idän tilanteen vuoksi mukanaan ainoastaan passi.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Torsti Astren sanoo, että kyseessä on huijausviesti. Viestin alkuperää selvitetään.

Näin viestissä lukee:

”Teidän on määrä saapua Karjalan prikaatiin perjantaina 10.01.2020 kello 23:00 mennessä. Iranista pyydetty hätäapua kaikilta EU-mailta USA:n hyökkäyksen johdosta. Edellytämme, että saavutte paikalle, sillä saapumatta jättäminen on rangaistava teko. Ette tarvitse mukaan kuin passin, lisätietoja saatte varuskunnassa - Suomen Puolustusvoimat, operatiivinen osasto”

Aamulehti seuraa tässä jutussa torstain tapahtumia.

Lähde: AFP

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos