Kriisikokous päättyi - kuningatar Elisabet kommentoi Harryn ja Meghanin lähtöä - Ulkomaat - Aamulehti

Kriisikokous päättyi – näin kuningatar Elisabet kommentoi Harryn ja Meghanin lähtöä: ”Viimeiset päätökset tehdään lähipäivinä”

Kuningatar Elisabet on antanut ensimmäisen lausuntonsa maanantain kriisipalaverin päätteeksi.

Kuningatar Elisabet kuvattiin sunnuntaina, kun hän oli matkalla jumalanpalveluksesta kartanoonsa Sandringhamissa. Perhe piti hätäkokouksen maalaismiljöössä maanantaina.

13.1.2020 20:03

Britanniassa kuningatar Elisabet antoi maanantaina siunauksensa pojanpoikansa, prinssi Harryn, 35, ja tämän puolison Meghanin, 38, suunnitelmille vetäytyä kuninkaallisen perheen velvollisuuksista, kertoi Reuters.

Kuninkaallinen perhe totesi kunnioittavansa ja ymmärtävänsä Sussexin herttuaparin päätöstä elää itsenäisempää elämää. Myös Harryn ja Meghanin toive taloudellisesta riippumattomuudesta toteutuu siirtymäajalla.

Perhe kokoontui maanantaina iltapäivällä hätäkokoukseen Sussexin herttuaparin shokki-ilmoituksen takia. Pariskunta kertoi viime viikolla Instagramissa vetäytyvänsä kuninkaallisista velvollisuuksista ja halustaan asua jatkossa sekä Britanniassa että Pohjois-Amerikassa.

Maaseutukartanossa Sandringhamissa järjestettyyn neuvonpitoon osallistuivat myös vallanperijä, prinssi Charles ja Harryn isoveli, prinssi William. Sussexin herttuparista paikalla oli vain Harry. Kanadaan matkustaneen Meghanin oli määrä osallistua puhelimitse.

Illalla noin seitsemän aikaan Suomen aikaa prinssit Harry, William ja Charles bongattiin kukin omassa autossaan lähtemässä pois päättyneestä kokouksesta.

Kuningatar Elisabet julkisti tiedotteen kokouksen annista palaveeraamisen päätteeksi. The Sun on julkaissut tiedotteen.

– Tänään perheelläni oli todella rakentavaa keskustelua pojanpoikani ja hänen perheensä tulevaisuudesta. Perheeni ja minä tuemme Harryn ja Meghanin intoa rakentaa uutta elämää tuoreena perheenä.

– Olisimme kuitenkin halunneet heidän pysyvän kokoaikaisina hovin jäseninä, mutta kunnioitamme ja ymmärrämme heidän toivettaan elää itsenäisempää elämää perheenä. Samaan aikaan he pysyvät kuitenkin arvostettuna osana perhettäni.

– Harry ja Meghan ovat tehneet selväksi, että he eivät halua jatkossa olla riippuvaisia verovaroilla rahoitettavasta tuesta.

– Olemme sopineet, että vähitellen Sussexin herttua ja herttuatar tulevat viettämään aikaa Kanadassa ja Britanniassa.

– Nämä asiat ovat monimutkaisia selvitettäviä perheelleni ja ratkaisujen löytämiseksi täytyy vielä tehdä töitä. Mutta olen pyytänyt, että viimeiset päätökset tehdään lähipäivinä.

Kuvaajat kärkkyivät kuningasperheen jäseniä Sandringhamin kartanon edustalla maanantaina, kun tieto perheen kriisikokouksesta oli levinnyt.

Ei ennakkovaroitusta

Kuninkaallinen perhe ajautui ilmoituksen vuoksi kriisiin, jossa pitäisi ratkaista, millaista elämää kuninkaallisen perheen jäsenet voivat nykymaailmassa elää.

Harry ja Meghan ilmoittivat itsenäistymisaikeistaan ilman ennakkovaroitusta kuningatar Elisabetille, 93, tai Harryn isälle prinssi Charlesille, 71, minkä vuoksi tekoa on arvosteltu kypsymättömäksi. Elisabet kruunattiin kuningattareksi vuonna 1952.

Harry ja Meghan sanovat haluavansa uudenlaisen roolin, jossa he ovat taloudellisesti riippumattomia kuningasperheestä. He haluavat myös viettää aikaa Pohjois-Amerikassa. Se voisi tarkoittaa työskentelyä Yhdysvalloissa, Meghanin kotimaassa.

Prinssit kielsivät kiusaamisen

Britannian juorulehdistön loukkaama Harry julkaisi veljensä Williamin kanssa maanantaina harvinaisen yhteisen lausunnon, jonka mukaan väitteet veljesten välisestä kiusaamisesta ovat valhetta.

The Times julkaisi nimettömään lähteeseen perustuvan jutun, jonka mukaan William olisi toistuvasti kiusannut Sussexin herttuaparia, minkä takia nämä olisivat tunteneet itsensä ulkopuolisiksi. Prinssit kutsuivat juttua loukkaavaksi.

Pariskunta on hillitä kielteistä julkisuutta aloittamalla viime syksynä oikeusprosesseja yksityisiä tietoja julkaisseita medioita vastaan. Harryn ja Meghanin ilmoituksen jälkeen Britannian media on julkaissut lukuisia juttuja, joissa vihjaillaan Harryn ja Williamin välirikosta ja kuninkaallisen perheen vihanpidosta.

Viime syksynä julkaistussa dokumentissa Harry sanoi pelkäävänsä, että hänen äitinsä kohtalo voi toistua. Prinsessa Diana kuoli paparazzi-kuvaajien jahtaamana Pariisissa vuonna 1997. Harry ja Meghan avioituivat toukokuussa 2018 seremoniassa, jota seurasivat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

Prinssi Harry ja hänen puolisonsa Meghan haluavat sanoa hyvästit kuninkaallisille velvollisuuksille ja elää itsenäisempää elämää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos