Britannian parlamentin kapinalliset voittivat – sopimuksettoman brexitin estävää lakia odotetaan käsittelyyn tänään - Ulkomaat - Aamulehti

Jälleen kääntyi yksi sivu: Britannian parlamentin kapinalliset voittivat ja ottivat työjärjestyksen haltuunsa – sopimuksettoman brexitin estävää lakia odotetaan käsittelyyn tänään

Britannian parlamentti päätti keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa ottaa parlamentin työjärjestyksen käsiinsä hallitukselta.

Kansa oli jälleen parlamenttitalolla Lontoossa tiistaina, kun brexit-saga sai jatkoa. Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään brexitin puolesta ja sitä vastaan.

3.9.2019 18:16 | Päivitetty 4.9.2019 7:01

Äänestys päättyi tulokseen 328–301. Useampia hallitusvastuussa olevan konservatiivipuolueen kansanedustajia äänesti hallitusta vastaan.

Käytännössä äänestystulos antaa parlamentille mahdollisuuden ottaa keskiviikkona käsittelyyn lain, joka estää sopimuksettoman brexitin tapahtumiseen lokakuun lopussa, ellei parlamentti sitä erikseen hyväksy. Mikäli näin ei tapahdu tai mikäli parlamentti ei hyväksy erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä, hallituksen on haettava lisäaikaa brexitille tammikuun 2020 loppuun.

Äänestys käytiin parlamentin hätäkeskustelun jälkeen. Parlamentti päätyi odotetusti käymään eilen illalla käymään hätäkeskustelun brexitistä. Parlamentin puhemies John Bercow antoi luvan käynnistää hätäkeskustelun noin kello 20.40 Suomen aikaa. Varsinainen äänestystulos oli selvillä muutamaa minuuttia yli puolen yön Suomen aikaa.

Aloitteen hätäkeskustelusta teki konservatiivipuolueen edustaja Oliver Letwin. Oli ennakkoon tiedossa, että hallitusvastuussa olevien konservatiivien joukossa on kapinallisia.

Vastaisku parlamentin määräämiseen tauolle

Alahuoneen työjärjestyksen haltuunotto tapahtui tavallaan vastaiskuna sille, kun pääministeri Boris Johnson määräsi parlamentin yli kuukauden istuntotauolle juuri ennen kuin brexitin on määrä toteutua lokakuun lopussa.

Tapaus herätti laajaa raivoa parlamentin jäsenissä, jotka kokivat, että istuntotauko oli hallituksen yritys estää parlamenttia käymästä keskustelua hallituksen brexit-suunnitelmista tai vastustamasta niitä. Johnson on toistuvasti sanonut, että Britannia lähtee Euroopan unionista lokakuun viimeisenä päivänä sopimuksella tai ilman. Johnsonin määräämä istuntotauko on pisin yli 40 vuoteen.

Vielä tiistain istunnossakin parlamentin jäsenet vaativat Johnsonia konkretiaa hallituksen brexit-suunnitelmista. Johnson vakuutti kerta toisensa jälkeen, että Britannia on lähellä hyvää sopimusta. EU-johtajat eivät ole jakaneet tätä näkemystä.

Johnson ei ollut järin halukas avaamaan konkreettisia suunnitelmia parlamentillekaan. Äänestystuloksen selvittyä hän syytti parlamenttia siitä, että nämä olivat luovuttaneet neuvotteluasemassa pallon EU:lle.

Parlamentissa nähtiin loikkaus

Sopimuksettoman brexitin vastustajat kertoivat jo maanantaina tuovansa parlamenttiin esityksen sopimuksettoman brexitin estämisestä.

Jo tällöin oli tiedossa, että esityksellä on kannatusta myös Johnsonin omissa joukoissa. Johnson löi kovat piippuun ja sanoi, että hallitusta vastaan äänestävät edustajat erotetaan konservatiivipuolueesta.

Brexitin kohtaloa määrittelevä äänestys oli myöhään tiistaina pitkän keskustelun jälkeen.

Heti parlamentin istunnon alussa nähtiinkin yksi lähtö, kun Phillip Lee käveli Johnsonin puheen aikana salin poikki ja loikkasi oppositioon.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, että en voi toimia äänestäjieni ja maani parhaiden intressien mukaan konservatiivien edustajana parlamentissa, Lee sanoi tiedotteessa.

Boris Johnsonin tiedottajan mukaan Johnson sai tiedon loukkauksesta, kun Lee käveli lattian poikki.

Samalla Johnsonin hallitus menetti parlamentin enemmistön. Enemmistö oli aiemmin yhden kansanedustajan varassa.

Äänestys laista keskiviikkona

Asiantuntijat ovat arvioineet, että hallitus häviää keskiviikkona äänestyksen sopimuksettoman brexitin estävästä laista. Mikäli näin käy, Johnsonin on uhannut, että maassa järjestetään uusintavaalit.

Ei ole kuitenkaan varmaa, tuleeko uusintavaaleja, sillä suurimman oppositiopuolueen työväenpuolueen leiristä kuuluu kahta sanomaa. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo olevansa valmis vaaleihin, mutta puolueen riveistä kuuluu myös toisenlaisia äänenpainoja.

Corbyn sanoi äänestystuloksen jälkeen hyvin painokkaasti, ettei Britanniassa ole enemmistöä kovalle brexitille eli lähdölle EU:sta ilman sopimusta.

Johnson puolestaan totesi lyhyessä puheessaan, että hän uskoo edelleen saavansa EU:n avaamaan sopimusneuvottelut. Näin EU ei ole kuitenkaan sanonut ja Johnsonia on syytetty suoranaisesta bluffista neuvotteluista puhuessaan. Johson myös sanoi, että mikäli laki hyväksytään keskiviikkona, kansalaisten on saatava päättää, kuka lähtee selvittämään sotkua Brysseliin seuraavaksi.

Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että Johnson yrittää saada maahan uudet vaalit. Johnson sanoi, ettei hän näe muuta keinoa kuin järjestää uudet vaalit, mikäli laki keskiviikkona hyväksytään ja Britannia päättäisi hakea lykkäystä jälleen erolleen. Corbyn puolestaan totesi, että Johsonin tulisi ensin saada hyväksytyksi lisäajan hakeminen ennen kuin voidaan puhua uusista vaaleista.

Hallituksen sisäiset lähteet ovat kertoneet medialle, että lakiesityksen mennessä läpi hallitus esittää parlamentin hajottamista ja ennenaikaisten vaalien järjestämistä 14. lokakuuta.

Pääministeri on jo aiemmin sanonut, ettei aio missään olosuhteissa pyytää EU:lta uutta lykkäystä.

Entiset ministerit ovat varoittaneet, että Boris Johnson voittaisi uusintavaalit, sillä Corbyn ei nauti laajaa kannatusta pääministeriksi. Jos vaalit kuitenkin toteutuisivat, ne olisivat kolmannet neljän vuoden sisällä. Entinen pääministeri Theresa May esitti uusintavaaleja, jotka pidettiin kesäkuussa 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut