Tämä kaikki tiedetään nyt katedraalin palosta: ”Notre Dame on kuin tulitikkuaski” - Ulkomaat - Aamulehti

Tämä kaikki tiedetään nyt katedraalin palosta: ”Notre Dame on kuin tulitikkuaski”

Notre Damen katedraalin palo saatiin sammutettua tiistaina. Palo levisi nopeasti ja katedraalin katto sekä yksi torneista romahtivat palossa. Miljardöörit ja muut tahot ovat luvanneet lahjoittaa jälleenrakentamiseen jo yli 700 miljoonaa euroa.

Tältä näytti tiistaina Notre Damen katedraalin sisätiloissa tuhoisan palon jälkeen. Kuvassa näkyy katedraalin romahtaneen katon hiiltyneitä jäännöksiä ja muuta romua.

15.4.2019 20:21 | Päivitetty 16.4.2019 20:49

Maailmankuulun Notre Damen katedraalin voimakas tulipalo saatiin tiistaina sammutettua tuntikausien sammutustöiden jälkeen.

Tämä katedraalin palosta tiedetään nyt

Suuri osa katedraalin puisesta katosta tuhoutui palossa ja katedraalin keskustorni romahti liekkimeren keskelle.

Myös kirkon sisällä puisest rakenteet paloivat pahoin.

Katedraalin puinen katto romahti palon seurauksena.

Palo levisi myös kellotorneista toiseen, mutta se saatiin sammutettua. Molemmat kellotornit ja katedraalin ulkoseinät sekä katedraalin ikkunat näyttävät säästyneen palossa.

Rakastetusta katedraalista ehdittiin pelastaa Pariisin pormestarin Anne Hidalgon mukaan useita arvokkaita taide-esineitä. Joitakin niistä, kuten kuparipatsaita oli jo viety aiemmin turvaan korjaustöiden vuoksi. Suurin osa taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä onnistuttiin pelastamaan.

Paloa tutkitaan onnettomuutena

Palon syttymissyystä on aloitettu tutkinta. Viranomaisten mukaan paloa tutkitaan onnettomuutena. Pariisin yleisen syyttäjän Remy Heitzin mukaan tutkinnoissa ei ole löytynyt viitteitä tuhopoltosta. Tapausta tutkii 50 viranomaisen tiimi ja tutkinnan uskotaan kestävän pitkään. Palo saattaa liittyä katedraalin korjaustöihin.

Le Parisien -lehden mukaan asiantuntijat tutkivat mahdollisuutta, että puurakenteet olisivat syttyneet hitsauskipinän seurauksena.

– Kirkon puurakenteet ovat ikivanhat: hitsaus tai oikosulku voivat sytyttää salakavalasti kehittyvän tulipalon, Delhaye sanoi.

Pelastajat taistelivat liekkejä vastaan läpi yön

Paloa oli sammuttamassa parhaimmillaan 400 pelastajaa. Heistä ainakin yksi loukkaantui vakavasti sammutustöissä. He pumppasivat vettä Seine-joesta ja tutkivat palokohdetta lennokkien avulla.

Palon sammuttaminen oli äärimmäisen vaikea tehtävä. Suurin ongelma olivat kirkon vanhat puiset kattopalkit, joihin oli vaikea päästä käsiksi.

Kirkon kiviset ulkoseinät kuumenivat ja sisälle kertyi savua eivätkä pelastajat voineet työskennellä sisätiloissa.

– Notre Dame on kuin jättimäinen tulitikkuaski, Pariisin oikeuslaitoksen tulipaloasiantuntija Serge Delhaye sanoi Le Parisien -lehdelle.

Notre Damen korkeus oli myös haaste. Kirkon katto kohoaa noin 45 metrin ja torni 96 metrin korkeuteen. Palokunnan nostolaitteet yltävät kuitenkin vain 30 metrin korkeuteen. Ilmasta käsin sammuttaminen ei tullut kyseeseen, sillä se olisi voinut romahduttaa kirkon rakenteet.

Pelastajien oli vaikea päästä paikalle

Pelastuslaitoksella oli vaikeuksia päästä paikalle. Saksalainen Stern-lehti kirjoittaa, että pelastajien tulo palopaikalle kesti 45 minuuttia, vaikka lähimmät kaksi paloasemaa ovat kävelymatkan päässä Notre Damesta. Ranskan sisäministeri Laurent Nunez arvioi Le Figaro -lehdessä, että palokunta oli ollut palopaikalla viimeistään puolen tunnin kuluttua ilmoituksesta.

Syy palokunnan viipymiseen on Sternin mukaan yksinkertainen - Pariisin pormestarin Anne Hidalgon hallinnon käyttöön ottamat liikennerajoitukset. Autokaistoja on vähennetty, ja kaupungin politiikkana on ollut suosia kevyttä liikennettä kuten pyöräilyä ja kävelyä.

Tuloksena on kuitenkin ollut Pariisin liikenteen pysyvä ruuhkautuminen, jossa pelastusajoneuvot, paloautot tai poliisi jäävät muun liikenteen sekaan jumiin.

Notre Damen alue on liikenteellisesti erittäin ongelmallinen. Asukkaiden mukaan alueelta poistuminen autolla kestää yleensä 45 minuuttia.

Katedraalin kirkontorni romahti liekkeihin palon edettyä rakennuksen rakenteisiin. Pelastusviranomaiset evakuoivat katedraalin lähialueet.

Jo yli 700 miljoonaa euroa lahjoituksia

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että Notre Dame rakennetaan uudelleen.

Notre Damen edustalla tunteikkaasti puhunut Macron sanoi lisäksi, että pahin vältettiin sammuttajien työn ansiosta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen vaimonsa Brigitte Macron vierailivat pelastajien luona maanantaina illalla.

Miljardöörit, yritykset ja paikalliset yritykset ovat ilmoittaneet jo yli 700 miljoonan euron arvoiset lahjoitukset jälleenrakennustöihin.

Ranskalainen miljardööri François-Henri Pinault on luvannut 100 miljoonaa euroa katedraalin jälleenrakennukseen. Pinault on Kering-yhtiön suuri omistaja ja toimitusjohtaja. Kering omistaa muun muassa Gucci ja Yves Saint Laurent -luksusbrandit. Perheen omistuksiin kuuluu myös huutokauppatalo Christie’s.

Toinen ranskalainen miljardööri Bernard Arnault ja hänen perheensä omistama luksustuoteyhtiö LVMH ilmoitti lahjoittavanssa 200 miljoonaa euroa Notre Damen korjaamiseen. Yhtiö on tunnettu muun muassa Louis Vuitton-merkistä.

Ranskalainen luksus- ja kosmetiikkajätti L'Oreal ja Bettencourt Meyer -perhe ja Bettencourt Schueller -säätiö ovat luvanneet lahjoittaa yhteensä 200 miljoonaa euroa.

Öljy-yhtiö Total ilmoitti 100 miljoonan euron lahjoituksesta.

Näiden lisäksi myös muut yritykset ovat luvanneet varoja jälleenrakennukseen.

Goottilaisen arkkitehtuurin helmi

Notre Damen katedraali on Euroopan vierailluimpia turistikohteita. Siellä vierailee vuosittain jopa 14 miljoonaa turistia. Katedraali sijaitsee Pariisin sydämessä Citén saarella.

Kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokasta pyhäkköä pidetään yhtenä Ranskan goottilaisen arkkitehtuurin tärkeimmistä saavutuksista. Katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1160-luvulla.

Aamulehti seurasi palon etenemistä:

1:01: Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Notre Dame rakennetaan uudelleen. Hänen mukaansa uudelleen rakentamiseksi perustetaan kansainvälinen rahankeräyskampanja.

0:32: Pariisin pelastuslaitoksen päällikön Jean-Claude Gallet'n mukaan näyttää siltä, että katedraalin suuret päätornit on saatu pelastettua. Palossa ehti kuitenkin jo romahtaa Notre Damen yli 90-metriä korkea keskitorni. Vielä noin tunti sitten viranomaiset eivät olleet varmoja siitä, pystyttäisiinkö katedraalia enää pelastamaan.

0:15: Ranskan pelastusviranomaisten mukaan Notre Damen päärakenteet on onnistuttu pelastamaan ja suojaamaan tulipalolta. Yksi pelastaja on loukkaantunut vakavasti palon sammutustöissä.

23:16: Ranskan pelastusviranomaisten mukaan on epävarmaa, pystytäänkö Notre Dame -katedraalia enää pelastamaan.

23:06: Pelastusviranomaisten mukaan palopaikalla keskitytään nyt taideaarteiden pelastamiseen, ja sen estämiseen, ettei pohjoinen torni romahtaisi.

22:39: Patric Le Louarn kirjoittaa kommentissaan, että Notre Dame on maan symboleista tärkein.

Kommentti: ”Sehän on ollut meillä ikuisesti" – Ranskan kansallisaarteen Notre Damen palo järkytti syvästi

22:26: Paloa seuraavat ihmiset ovat järkyttyneitä, kuvailee CNN.

22:20: Pariisin pormestari Anne Hidalgo kuvailee paloa todelliseksi tragediaksi. Hän muistuttaa, että katedraali on täynnä taidetta.

22:13: Reutersin mukaan palo on levinnyt katedraalin etuosassa olevaan kahteen torniin.

21:52: Katedraalin puusta ja lyijystä rakennettu torni on tuhoutunut palossa täysin. Se rakennettiin katedraalin entisöinnin yhteydessä 1800-luvun puolivälin tienoilla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Katedraalin torni kaatui palossa. Se rakennettiin 1800-luvun puolivälin tienoilla samoihin aikoihin kun katedraalia kunnostettiin.

Rakentaminen alkoi vuonna 1163. Se kesti yli kaksisataa vuotta. Notre Dame valmistui 1345.

Viisilaivainen katedraali on 130 metriä pitkä ja 48 metriä leveä. Katedraali täytti 850 vuotta 2013.

21:39: – Käytännössä koko kattorakennelma on kadonnut. En näe toivoa rakennuksen säilymiselle, sanoi silminnäkijä Jacek Poltorak uutistoimisto Reutersille.

Poltorak on seurannut paloa viidennessä kerroksessa sijaitsevan kerrostalon parvekkeelta. Poltorakin talo sijaitsee kahden korttelin päässä palopaikasta.

Palosta on satanut tuhkaa kaduille katedraalin lähistöllä.

Notre Dame kuvattiin läheisen Jussieun yliopiston katolta syyskuussa 2016.

21:31: Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi paloa Twitterissä.

– Olen surullinen tänään illalla nähdessäni kun osa meistä kaikista palaa, presidentti kirjoitti tviitissään.

21:27: Notre Dame sijaitsee Pariisin keskustassa Seine-joessa olevalla Citén saarella. Silminnäkijöiden mukaan saarta evakuoidaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

21:23: BBC:n tietojen mukaan palo on levinnyt nopeasti katedraalin rakenteisiin.

BBC:n haastatteleman katedraalin edustajan mukaan koko rakenne on ”tulessa”.

– Mitään ei jää jäljelle, hän sanoi BBC:n mukaan.

21:20: Pariisin syyttäjänvirasto on avannut tutkinnan tapauksesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

21:18: Viranomaisten tiedossa ei ole, että palossa olisi sattunut henkilövahinkoja, kertoo uutistoimisto Reuters. Palon syttymissyytä selvitetään edelleen.

21:15: Muun muassa CNN on julkaissut Twitterissä silminnäkijöiden kuvaamaa materiaalia siitä, kuinka katedraalin korkea torni kaatuu liekkien keskelle.

21:10: Uutistoimisto Reuters kertoo, että katedraalin katto on romahtanut kokonaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin yksi katedraalin torneista on romahtanut palon takia.

Le Monde -lehden mukaan palo sai alkunsa iltaseitsemältä paikallista aikaa.

Paikallisen pelastusviranomaisen mukaan kyseessä on suuri sammutusoperaatio ja Pariisin kaupungin edustaja on kertonut Twitterissä, että alue on evakuoitu.

Katedraali kuvattuna vuonna 2013.

Suomalainen Jani paikalla: ”Liekkimeri on valtava”

Perheensä kanssa Pariisissa lomaileva suomalainen Jani Liski seuraa paloa aitiopaikalta. Perhe oli lähistöllä jäätelöllä, kun he huomasivat korttelin takaa nousevan savun.

– Huomasimme, että kirkko on tulessa.

Perhe jäi seuraamaan tapahtumia sillalta.

– Liekkimeri ja savupilvi on ihan valtava. Kirkko on ilmiliekeissä, hän kuvailee.

Liskin mukaan palokuntaa ja poliiseja menee paikalle koko ajan lisää.

Sillalle oli kokoontunut myös paljon ihmisiä seuraamaan tapahtumia.

– Nyt näyttäisi siltä, että ihmiset ajetaan sillalta pois, Liski kertoo.

Sosiaalinen mediassa jaetuissa videoissa näkyy palon voimakkuus

Keskiaikaisen katedraalin torneista on tupruttanut runsaasti savua ja liekit nuolevat Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan katedraalin kellotorneja.

Silminnäkijät ovat julkaisseet tulipalosta videoita Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: