Kymmenet tuhannet kerääntyivät Bagdadiin suremaan Yhdysvaltain ilmaiskussa kuolleita – iranilainen upseeri uhkaa rankaista kaikkia ulottuvilla olevia amerikkalaisia - Ulkomaat - Aamulehti

Kymmenet tuhannet kerääntyivät Bagdadiin suremaan Yhdysvaltain ilmaiskussa kuolleita – iranilainen upseeri uhkaa rankaista kaikkia ulottuvilla olevia amerikkalaisia

Perjantaina Yhdysvaltain hallinto perusteli iranilaiskenraalin Qassim Suleimanin tappanutta ilmaiskua itsepuolustuksella. Iskussa kuolleiden surumarssi aloitti lauantaina matkansa läheltä Yhdysvaltojen suljettua suurlähetystöä Bagdadissa. Suleimanin hautajaiset pidetään tiistaina Iranissa.

Ainakin kahdeksan henkilöä tappaneen Yhdysvaltain ilmaiskun jälkeen Pakistanissa järjestettiin protesti Yhdysvaltojen konsulaatin edustalla perjantaina. Mielenosoittajat pitelivät iskussa kuolleen iranilaisen kenraalin Qassim Suleimanin kuvia.

4.1.2020 11:47 | Päivitetty 4.1.2020 15:31

Kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat Irakin pääkaupungissa Bagdadissa surukulkueeseen, joka järjestettiin lauantaina iranilaisen kenraalin Qassim Suleimanille ja muiden Yhdysvaltain ilmaiskussa perjantaina kuolleiden muistoksi.

CNN:n kirjeenvaihtaja kertoi, että osa ihmisistä itki ja joukosta kuului vihaisia huutoja. Esimerkiksi BBC:n mukaan jotkut huusivat "Kuolema Amerikalle" -iskulausetta ja kantoivat mukanaan Suleimanin kuvia.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa Yhdysvaltojen ohjusisku Bagdadin kansainväliselle lentokentälle surmasi Suleimanin lisäksi Kaitan Hizbollahin perustajan ja Iranin tukeman Hashed al-Shaabin varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin. Yhteensä iskussa kuoli ainakin kahdeksan ihmistä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin määräämä ilmaisku kiristi entisestään Iranin ja Yhdysvaltojen välejä ja Lähi-idän konfliktia. Iranin viranomaiset ovat luvanneet kostaa iskun Yhdysvalloille ja sen liittolaisille.

Lauantaina Iranin eliittijoukkojen vanhempi komentaja Gholamali Abuhamzeh sanoi paikalliselle uutistoimistolle Tasnimille, että Iran rankaisee amerikkalaisia "missä he vaan ovat ulottuvilla".

Komentaja nosti esiin, että hyökkäykset Persianlahdella olevia laivoja vastaan ovat mahdollisia. Lisäksi hän korosti, että Iranin ulottuvilla on alueella noin 35 Yhdysvaltojen kohdetta sekä Israelin isoin kaupunki Tel Aviv.

Yhdysvaltojen suurlähetystö Bagdadissa on kehottanut maan kansalaisia lähtemään Irakista. Lauantaina Britannia varoitti kansalaisiaan matkustamasta Irakiin ja neuvoi välttämään matkoja Iraniin.

Lauantain surumarssilla Bagdadissa kannettiin Qassim Suleimanin kuvien lisäksi myös muiden ilmaiskussa surmansa saaneiden kuvia.

Suleimani viedään Iraniin haudattavaksi

Reutersin mukaan irakilaisten puolisotilaallisten PMF-joukkojen suunnittelema lauantain surukulkue jatkaa autoilla Bagdadista shiiamuslimien pyhän kaupungin Kerbalan kautta toiseen pyhään kaupunkiin Najafiin, jonne iskussa kuolleista kaikki muut paitsi Suleimani haudataan.

Kulkue alkoi Bagdadin niin sanotulta vihreältä vyöhykkeeltä, jossa sijaitsee myös Yhdysvaltojen suurlähetystö. Uudenvuoden aattona Iran-mieliset mielenosoittajat hyökkäsivät suurlähetystöön sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli iskenyt Kataib Hizbollah-järjestöä vastaan. Nyt suurlähetystö on suljettu.

Surumarssille osallistuivat myös Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi ja Iran-mielisen shiia-militian komentaja Hadi al-Amiri. Mukana oli myös useita shiia-militian sotilaita, jotka heiluttivat Irakin ja militian lippuja.

Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja Qassim Suleimani oli yksi maan vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Iran on julistanut kolmen päivän suruajan kuolleen kenraalin muistolle.

Suleimainin ruumis siirretään Iraniin viikonlopun aikana. Valtiollisen median mukaan Suleimanin hautajaiset pidetään hänen kotikaupungissaan Kermanissa tiistaina.

Yhdysvaltojen perjantain ilmaisku on jakanut irakilaisten mielipiteitä. Moni tuomitsi iskun ja piti Suleimania sankarina, joka osallistui Isisin kukistamiseen Irakissa.

Lauantain surusaattueeseen osallistuneen Ali al-Khatibin mielestä kulkueen iso osallistujamäärä kertoo siitä, että kansa tuomitsee Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten "ihmisoikeusloukkaukset, jotka oikeutetaan terrorismin vastaisella taistelulla".

Murhat täytyy kostaa. Marttyyrit saivat haluamansa palkinnon, sanoo Reutersin haastattelema al-Khatib.

Osa irakilaisista otti uutiset iskusta ilolla vastaan. Nopeasti alettiin kuitenkin pelätä seurauksia varsinkin niille, jotka ovat osallistuneet Iranin tukeman Irakin hallinnon vastaisiin mielenosoituksiin. Shiia-militiat ovat pitäneet hallituksenvastaisia protesteja Yhdysvaltojen salaliittona.

Lisäksi Reutersin haastattelemat ihmiset pelkäävät, että isku Irakin maaperällä saattaa johtaa uuteen sotaan Irakissa.

Trump: "Terrorin valtakausi ohi"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan perjantain vastaisen yön ilmaisku tehtiin sodan estämiseksi eikä sellaisen aloittamiseksi.

Trump kommentoi iskua tiedotustilaisuudessa Floridassa myöhään perjantaina Suomen aikaa. Hän kutsui iskussa kuollutta kenraali Qassim Suleimania maailman "ykkösterroristiksi" ja sanoi, että nyt tämän "terrorin valtakausi on ohi".

Trumpin mukaan Suleimani suunnitteli hyökkäyksiä yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja armeijan henkilöstöä kohtaan, mutta hänet saatiin kiinni itse teosta. Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö on kertonut, että iskun tarkoituksena oli torjua Iranin tulevia hyökkäyssuunnitelmia.

Perjantaina Yhdysvaltain nimettömänä pysytellyt virkamies kommentoi Reutersille, että isku oli itsepuolustusta. Hänen mukaansa Suleimani on suunnitellut hyökkäyksiä yhdysvaltalaisia vastaan ympäri Lähi-itää.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi myöhään perjantaina, että satoja tuhansia amerikkalaisia olisi voinut kuolla iskussa, jos Suleimania vastaan ei olisi hyökätty. Pompeo totesi Fox News -uutiskanavan Sean Hannity Show -ohjelmassa, että ilmaisku mahdollisesti säästi myös eurooppalaisten henkiä.

Mikä oli ilmaiskun motiivi?

Demokraatit ovat vaatineet Trumpia julkaisemaan tietoja väitetyistä uhkista, joilla ilmaiskua on perusteltu. Demokraatit ovat myös kyseenalaistaneet iskun motiivit ja liittäneet sen Trumpin lähestyvään virkarikosoikeudenkäyntiin ja ensi syksyn presidentinvaaleihin.

Demokraattiarvostelijat ovat syyttäneet iskua harkitsemattomaksi

Twitterissä on kaivettu esiin Trumpin vanhoja tviittejä vuosilta 2011–2012, joissa tämä ennustaa, että silloinen presidentti Barack Obama hyökkää Iraniin tullakseen uudelleenvalituksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan lakiasiantuntijat ovat kyseenalaistaneet iskun laillisuuden, jos kyseessä ei ollut itsepuolustus. Esimerkiksi YK:n henkirikoksiin erikoistunut raportoija Agnes Callamard kirjoittaa Twitterissä, että isku Suleimania vastaan tuntuu enemmän vastatoimenpiteeltä aiemmille teoille kuin ennakoivalta välittömältä itsepuolustukselta.

Ristiriitaista tietoa uudesta iskusta

Lähes tasan vuorokausi Yhdysvaltojen ilmaiskun jälkeen lauantaina Irakin valtiontelevisio uutisoi uudesta iskusta Bagdadin pohjoispuolelle ja syytti siitä Yhdysvaltoja. Reutersin mukaan Irakin armeija kiisti myöhemmin tiedon iskusta.

Myös aiemmin iskusta ja sen kuudesta kuolonuhrista sekä kolmesta haavoittuneesta kertoneet PMF-joukot tiedottivat myöhemmin, ettei iskua tapahtunut.

Yhdysvallat on kiistänyt lauantaina osallisuutensa väitettyyn iskuun. On edelleen epävarmaa, tapahtuiko uutta iskua. Väitetty isku olisi tapahtunut vain muutamia tunteja ennen perjantain iskussa kuolleiden suurta surumarssia.

Päivitys 4.1.2019 kello 15.31: Lisätty uusi tieto marssin osallistujista ja Iranin eliittijoukkojen uhkauksesta. Aiemmin lisätty uusia tietoja surumarssista ja matkustuskielloista sekä vaihdettu hautajaiskulkue surukulkueeksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti ilmaiskua tiedotustilaisuuden lisäksi kristillisessä kampanjatilaisuudessaan perjantaina Floridassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos