Turkin presidentti Erdogan: ”Nostan välittömästi kuolemanrangaistuksen esiin” - Ulkomaat - Aamulehti

Turkin presidentti Erdogan: ”Nostan välittömästi kuolemanrangaistuksen esiin”

Kun Turkissa tiedotettiin kyllä-äänten täpärästi voittaneen, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esiintyi kannattajilleen.

16.4.2017 23:26

Turkkilaisten niukka enemmistö on hyväksynyt keskusvaalilautakunnan mukaan uuden, presidentin valtaoikeuksia merkittävästi kasvattavan perustuslain. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, perustuslain puolesta oli äänestänyt lautakunnan mukaan 51,3 ja vastaan 48,7 prosenttia äänestäneistä.

Turkin kaksi pääoppositiopuoluetta eli keskusta-vasemmistolainen CHP ja kurdimyönteisen HDP ovat asettaneet tuloksen kyseenalaiseksi. CHP katsoo, että reilu kolmasosa, ehkä jopa 60 prosenttia äänistä on laskettava uudelleen.

CHP-puolueen johtoon kuuluvan Bülent Tezcanin mukaan vaalitoimitsijat olivat antaneet käyttää äänestyslippuja, joissa ei ollut virallista leimaa.

Äänestystulos oli mahdollisimman niukka, koska hyväksytyksi tulemiseen tarvittiin 51 prosenttia.

Kuolemanrangaistus esille

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan uuden perustuslain mukainen järjestelmä tulee voimaan vuoden 2019 vaalien myötä, kertoo CNN Türk.

Erdogan sanoi Istanbulissa Turkin tehneen historiallisen päätöksen. Samalla hän kehotti ulkovaltoja kunnioittamaan kansanäänestyksen tulosta.

- Haluamme muiden maiden ja instituutioiden osoittavan kunnioitusta kansan päätökselle, hän sanoi.

Puheessaan Erdogan sanoi myös nostavansa välittömästi esille kysymyksen kuolemanrangaistuksesta. Jos oppositiopuolue CHP:n johto ei asiaa kannata, asiasta saatetaan hänen mukaansa järjestää kansanäänestys.

”Äänestystulos menestys”

Aiemmin illalla Erdogan esitti onnittelunsa kansanäänestyksen tuloksesta poliittisten puolueiden johtajille. Hän keskusteli puhelimessa pääministeri Binali Yildirimin ja kansallismielisen MHP-puolueen Devlet Bahcelin kanssa, kertoi presidentinkanslia Hürriyet -lehden mukaan.

Bahceli luonnehti äänestystulosta menestykseksi.

- Turkkilaiset ovat menneet vaaliuurnille omanarvontuntoisesti ja päättäneet muuttaa presidenttijärjestelmää omasta vapaasta tahdostaan, hän sanoi uutistoimisto Anadolun mukaan.

Bahcelin mukaan jokaisen pitäisi kunnioittaa ja hyväksyä äänestystulos.

”Viimeinen sana kuuluu kansalle”

Pääministeri Yildirim kiitti omassa puheessaan MHP-puolueen Bahcelia ja sanoi viimeisen sanan kuuluvan kansalle, joka sanoi kyllä, kertoi CNN Türk.

Valtapuolue AKP:n päämajassa Ankarassa puhuneen pääministerin mukaan kansanäänestyksen jälkeen ei ole häviäjiä eikä kenenkään tarvitse olla surun murtama.

Varapääministeri Veysi Kaynak tosin myönsi, että kyllä-äänten osuus oli odotettua alhaisempi, kertoi BBC.

Uusi perustuslaki kasvattaa presidentin valtaoikeuksia merkittävästi.

Pääministerin virka lakkautetaan, ja presidentti saa oikeuden nimittää ministerit. Presidentin- ja parlamenttivaalit pidetään jatkossa yhtä aikaa viiden vuoden välein. Presidentti Erdogan voi myös teoriassa jatkaa presidenttinä vielä kaksi uutta kautta vuoteen 2029 saakka.

Äänioikeutettuja vaalissa oli yli 55 miljoonaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut