”Hyvästi Turkin demokratia” – Näin vaalitulosta kommentoidaan - Ulkomaat - Aamulehti

”Hyvästi Turkin demokratia” – Näin vaalitulosta kommentoidaan

Turkin presidentin Erdoganin kannattajat juhlivat. Presidentin valta kasvaa nyt merkittävästi Turkissa.

16.4.2017 21:37

Turkin vaaleja on seurattu ja kommentoitu tiiviisti mikroblogipalvelu Twitterissä. Turkin vaaleissa hyväksyttiin perustuslain muutos niukalla äänienemmistöllä. Muutos kasvattaa merkittävästi kiistellyn presidentti Recep Tayyip Erdoganin valtaa ja lopettaa esimerkiksi pääministerintehtävän.

Näin vaalitulosta kommentoi Vantaan demarinuorten varapuheenjohtajakin toiminut poliitikko Kamal Palani Jafi. Hän uskoo, että vaalituloksen myötä voidaan sanoa hyvästit Turkin demokratialle.

Myös kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan varajäsen Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi, että demokratia heikkenee Turkissa.

Ylen ulkomaantoimittaja Aishi Zidan arvioi, että Turkin syvä kahtiajako ei ainakaan hellitä.

Tamperelainen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr.) huomauttaa, että nyt pieni enemmistö riitti sementoimaan presidentti Erdoganin vallan.

Espoolainen kaupunginvaltuutettu Henna Partanen (vihr.) ihmettelee samaa, mitä varmasti moni muukin: Miksi turkkilaiset haluavat kasvattaa presidentin valtaa entisestään?

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija, aiemmin muun muassa maanpuolustuskorkeakoulussa työskennellyt Alan Salehzadeh arvioi, että Turkki voi nyt luisua Iranin tielle. Lisäksi vaarana on poliittisen islamin leviäminen EU:ssa ja etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen tilanteen huononeminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut