Presidentti Erdoganille voitto Turkissa – Suomen turkkilaiset äänestivät vastaan - Ulkomaat - Aamulehti

Presidentti Erdoganille voitto Turkissa – Suomen turkkilaiset äänestivät vastaan

Presidentti Erdoganin kannattajat juhlivat ennakkoäänestyksen tulosta Istanbulissa.

16.4.2017 21:51

Turkin kansa hyväksyi sunnuntaina kiistellyn perustuslain muutoksen niukalla äänienemmistöllä. Kun liki 99 prosenttia äänistä oli saatu laskettua, valtion uutistoimisto Anadolun mukaan kyllä-äänten osuus oli hieman 51,3 prosenttia. Lakimuutosta vastusti vajaat 49 prosenttia äänestäneistä. Turkkilaiset kävivät ahkerasti uurnilla, sillä äänestysprosentti nousi lähelle 84:ää. Äänioikeus oli noin 55 miljoonalla turkkilaisella.

Anadolun äänestysstatistiikan perusteella esimerkiksi suurkaupunki Istanbulin ja pääkaupunki Ankaran alueella enemmistö vastusti muutosta. Maan läntisissä osissa äänestettiin vastaan ja idässä puolesta.

Myös ulkoturkkilaisten keskuudessa presidentti Recep Tayyip Erdoganin ajama lakimuutos koki sekä kannatusta että vastustusta. Suomessa vajaa 70 prosenttia äänestäneistä vastusti lakimuutosta. Äänestämässä kävi ainakin pari tuhatta Suomessa asuvaa turkkilaista. Myös Ruotsissa ei-äänet voittivat.

Esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa enemmistö äänestäjistä kannatti perustuslain muutosta. Saksassa äänesti ainakin yli 400 000 turkkilaista.

Äänestyksestä osattiin odottaa tiukkaa. Kuluneen viikon gallupeissa povattiin kyllä-äänten voittavan niukasti parilla prosentilla. Turkin varapääministeri Veysi Kaynak kommentoi Hurriyet Daily News -lehden mukaan sunnuntaina tulosta huonommaksi kuin hallitus odotti, mutta voitoksi joka tapauksessa.

Kansanäänestyksessä päätettiin perustuslain muutoksesta. Se suo lisää valtaa presidentille ja lakkauttaa pääministerinviran. Presidentti voi jatkossa nimittää ministerit, hajottaa parlamentin ja vaikuttaa myös korkeimman oikeuden tuomareiden valintaan. Presidentin valtakaudet rajoitetaan kuitenkin kahteen viisivuotiskauteen.

On arvioitu, että uusien lakien turvin presidentti Erdogan voi jatkaa vallassa aina vuoteen 2029 asti. Kulunee pari vuotta, että tarvittavat muut lait saadaan hyväksyttyä parlamentissa.

Parlamenttia hallitseva AKP ja istuva presidentti Erdogan ovat kampanjoineet muutoksen puolesta. Presidentin mukaan valtaoikeuksien lisääminen helpottaa terrorismin vastaista taistelua ja nopeuttaa maan kehitystä. Vastustava oppositio ja monet läntiset tarkkailijat ovat kritisoineet esitystä siitä, että se keskittää valtaa liikaa ja rikkoo vallanjako-oppia.

Äänestystä tarkkaillut ETYJ:n alainen valvontaelin arvosteli etukäteen sitä, että äänestys järjestetään poikkeuslakien vallitessa. Turkissa on ollut voimassa poikkeustila viime kesän vallankaappausyrityksen jälkeen. Sen johdosta esimerkiksi joukkokokoontumisia ja mielenosoituksia on rajoitettu.

Varsinaisesta ääntenlaskusta odotettiin joka tapauksessa rehellistä ja tasapuolista.

Sunnuntaina Turkin oppositio kuitenkin valitti ääntenlaskun mahdollisesta vilpistä. Ääntenlaskua johtavat viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että myös leimaamattomat vaaliuurniin laitetut äänet hyväksytään. Viranomaisten mukaan useilta äänestyspaikoilta oli saatu viestejä, joiden mukaan vaalivirkailijat olivat jättäneet ääniä vahingossa leimaamatta. Uutistoimisto Reutersin mukaan maan pääoppositiopuolue epäili tuoreeltaan, että päätös johtaa vaalitulosten väärentämiseen.

Korjattu 16.4.2017 klo 21.51: Suomessa äänesti parituhatta turkkilaista, ei parisataa. Saksassa äänesti yli 400 000, ei 300 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut