Nyt jo yli 4 miljoonaa – aloite brexit-uusinnasta takoo ennätyksiä - Ulkomaat - Aamulehti

Nyt jo yli 4 miljoonaa – aloite brexit-uusinnasta takoo ennätyksiä

Mielenosoitukset EU-eropäätöstä vastaan ja uusintakansanäänestyksen puolesta jatkuivat Lontoossa tiistainakin.­

29.6.2016 11:13

Britanniassa tehty aloite äskettäisen kansanäänestyksen uusimiseksi on kerännyt verkossa hiukan yli neljä miljoonaa allekirjoitusta.

Joukossa voi ilmeisesti olla ”kuolleita sieluja” tai muutoin väärennettyjä henkilöllisyyksiä. Väistämättä listalla on myös aitoja allekirjoituksia vähintään jonkin verran enemmän kuin satatuhatta, joka on raja sille, että asia on saatettava maan parlamentin käsiteltäväksi.

Neljän miljoonan raja paukahti rikki aloitesivulla keskiviikkona aamulla.

Nimiä kertyy edelleen reilun 2 000:n vauhdilla tunnissa. Mielenkiintoisesti toiseksi kovinta vauhtia etenee aloite, jossa halutaan säätää lailla rangaistukset poliitikkojen tietoisista valheista.

Suosio saattaa liittyä siihen, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ripitti EU-parlamentissa tiistaina näyttävästi Brexit-kampanjaa vetänyttä Ukip-puolueen johtajaa Nigel Faragea valehtelusta.

Suomessa koossa yli 22 000

Aloitteen tekijöiden perusidea on, että hallituksen olisi harkittava uusintakansanäänestystä aina, jos ensimmäinen äänestys on päättynyt ilman että kumpikaan vaihtoehto saa vähintään 60 prosentin enemmistöä taakseen – eikä äänestysprosentti ole ylittänyt 75:ttä.

Viime torstaina pidetyssä EU-äänestyksessä unionista eroamista kannatti 52 prosenttia äänestäneistä. Äänestysprosentti oli 72.

Kansalaisaloitejärjestelmä toimii Britanniassa melko samantapaisesti kuin Suomessa. Parlamenttikäsittelyyn tarvitaan satatuhatta nimeä, mutta jo kymmenentuhannen kohdalla hallituksen pitää vastata jollain tavalla aloitteeseen.

Suomessa eduskunnan on otettava kantaa jokaiseen 50 000 allekirjoitusta saaneeseen aloitteeseen.

Perussuomalaisten nuorten puuhaama EU-kansanäänestysaloite oli keskiviikkoon puoleenpäivään mennessä kerännyt hiukan yli 22 000 kannattajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?