Lontoossa asuvan suomalaisen arvio Britannian tilanteesta: ”Kukaan ei halua johtaa eroprosessia” - Ulkomaat - Aamulehti

Lontoossa asuvan suomalaisen arvio Britannian tilanteesta: ”Kukaan ei halua johtaa eroprosessia”

28.6.2016 18:41

Tällä viikolla Kati Paalosalo-Harris on vienyt poikansa kouluun Lontoossa aivan kuten aikaisemminkin. Kansanäänestyksen jälkeensä jättämä tunnelma ei ole juuri muuttanut elämänmenoa Lontoon kaakkoislaidalla Plumsteadin kaupunginosassa.

Paalosalo-Harris kertoo, että aamulla yksi äideistä tuli halaamaan koulun portilla ja hieman naurahtaen sanoi, että ei halua tämän joutuvan lähtemään Britanniasta.

Ennen äänestystä Paalosalo-Harris oli puolitosissaan uhonnut palaavansa takaisin Suomeen, jos Britannia alkaa karsastaa maassa asuvia muiden EU-maiden kansalaisia. Uhkaustaan hän ei ole kuitenkaan heti toteuttamassa.

– En sitä ole niin tosissani sanonut, mutta jos minua ei täällä haluta ja elämäni on kauhean vaikeaa tai jos mahdollisista työluvista tulee hankala prosessi, niin silloin on varmaan katsottava, olisiko mieheni helpompi saada töitä Suomesta ja meidän elää siellä, Paalosalo-Harris sanoo.

Suuria muutoksia tuskin tapahtuu kovin pian. Paalosalo-Harris arvelee, että poliittisen sotkun selvittelyssä menee vielä kuukausia. Parlamentin olisi saatava ensin rivinsä suoriksi ja eroprosessille olisi löydyttävä selkeä johtaja, hän tuumaa.

– Selväksi on käynyt ainakin se, että kukaan ei halua johtaa tätä eroprosessia.

EU:n avoimet rajat toivat työn

Plumsteadissa pienet tiilitalot nököttävät kylki kyljessä kuin missä tahansa peribrittiläisessä naapurustossa. Paalosalo-Harris osti miehensä kanssa rivin taloista yhden noin kymmenen vuotta sitten. Naapurissa asuu pakistanilainen perhe ja samalla kadulla ihmisiä maailman eri kolkista.

Paalosalo-Harris kantaa kahvikuppeja takapihalle ja istahtaa puutarhapöydän ääreen. Tällä paikalla perhe on viihtynyt hyvin.

– Tämä alue on yksi harvoja, joista tavallisilla keskituloisilla ihmisillä on ollut vielä varaa hankkia asunto, Paalosalo-Harris sanoo.

Hän muutti Britanniaan 20 vuotta sitten työn perässä. Nuorelle sairaanhoitajalle muutto oli helppo, koska Suomi oli juuri liittynyt EU:hun ja työvoiman liikkuvuus oli unionin myötä taattu. Alun pienten vaikeuksien jälkeen Paalosalo-Harris alkoi viihtyä maassa hyvin, löysi miehen ja perusti perheen.

Paalosalo-Harris ei turhia murehdi tulevaisuudesta, mutta kertoo pohtineensa, millaisessa maassa hänen poikansa saa varttua. Perheen poika on nyt 9-vuotias. Hänellä on Suomen ja Britannian kaksoiskansalaisuus.

Huutelulta säästynyt

Kaupunginosassa enemmistö kannatti viime viikon kansanäänestyksessä EU:hun jäämistä, kuten muuallakin Lontoossa. Paalosalo-Harrisin mies kannatti myös EU-jäsenyyttä, mutta miehen vanhemmat sen sijaan edustavat toista laitaa.

– He ovat kotoisin Cornwallista, joka oli yksi EU-vastaisimpia alueita, Paalosalo-Harris naurahtaa.

Kansanäänestyksen jälkeen sosiaalisessa mediassa osa Britanniassa asuvista ulkomaalaisista on raportoinut kohtaamastaan rasistisesta huutelusta. Paalosalo-Harris kertoo, että ei ole Britannia-aikanaan oikeastaan kohdannut suoraa rasismia. Suurkaupungissa ruskeatukkainen brittiaksentilla puhuva suomalainen ei juuri herätä huomiota, kun tulijoita on kaikista maailman kolkista.

– Toivottavasti tilanne kuitenkin rauhoittuu niin, että rasistinen huutelu ei yleisty ja tule normaaliksi tavaksi, Paalosalo-Harris pohtii ja nojaa taaksepäin puutarhatuolissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?