Olof Palmen murhasta tänään 30 vuotta – paljastuuko tekijä koskaan? - Ulkomaat - Aamulehti

Olof Palmen murhasta tänään 30 vuotta – paljastuuko tekijä koskaan?

Olof Palme vuonna 1984. Hänen surmattiin Tukholman keskustassa vuonna 1986.

28.2.2016 8:58

Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen murhasta tulee tänään kuluneeksi 30 vuotta.

Palme ammuttiin kuoliaaksi Tukholman keskustassa, kun hän oli tulossa puolisonsa kanssa elokuvista. Murhaa ei ole vieläkään ratkaistu ja poliisi jatkaa yhä tutkimuksia. Aiemmin murha vanheni Ruotsissa 25 vuodessa, mutta heinäkuussa 2010 Ruotsi sääti lain, jonka mukaan murha ei vanhene koskaan.

Tutkijaryhmän entinen johtaja Hans Holmer esitteli Smith & Wesson 357 Magnum -aseita murhaa käsitelleessä tiedotustilaisuudessa vuonna 1986.

Poliisi on kuvannut murhatutkintaa yhdeksi maailman laajimmista. Murhaan liittyen on poliisin mukaan kuulusteltu vuosien varrella yli 10 000:ta ihmistä.

Tutkinta on ollut monivaiheinen. Murhasta on syytetty ainoastaan Christer Petterssonia, joka tuomittiin ensin käräjäoikeudessa mutta vapautettiin myöhemmin hovioikeudessa.

Vapauttamisensa jälkeen Christer Pettersson antoi tiedotusvälineille maksullisia haastatteluja, joissa hän välillä kielsi syyllisyytensä ja välillä tunnusti. Pettersson kuoli 57-vuotiaana syyskuussa 2004.

133 tunnustanut

Ruotsin poliisi kertoo saaneensa kaikkiaan 133 ihmisen tunnustuksen pääministeri Olof Palmen murhasta. Lisäksi rikoskirjailija ja kriminologian professori Leif G. W. Persson on sanonut saaneensa uuden tunnustuksen, joten tunnustajia saattaa olla jo 134.

Ruotsin poliisi järjesti murhasta torstaina tiedotustilaisuuden.

Poliisi sanoi olevansa optimistinen, että rikos vielä ratkaistaisiin. Tutkintaryhmä selvittää nyt, voitaisiinko kaikki murhan tutkinnasta arkistoihin kertynyt materiaali digitalisoida, jotta tiedon etsintä vanhoista asiakirjoista helpottuisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: