Trump perui iskut Iraniin minuutteja ennen h-hetkeä - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvallat oli iskeä Iraniin torstaina – Trump myöntää peruneensa ohjusiskut minuutteja ennen h-hetkeä

Presidentti rehvastelee Twitterissä armeijallaan ja sanoo, ettei hänellä ”ole kiire” iskeä Iraniin.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo haluavansa keskusteluihin Iranin johdon kanssa.

21.6.2019 20:03 | Päivitetty 21.6.2019 20:43

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo peruneensa torstai-iltana kolme sotilaallista kostoiskua Iraniin. Maiden välinen tilanne on ollut tulenarka varsinkin sen jälkeen, kun Iran ampui torstaina alas amerikkalaisen vakoilulennokin.

– Olimme eilisiltana jo kovat piipussa valmiina kostamaan kolmessa kohteessa, kun kysyin, kuinka monta ihmistä iskuissa kuolisi, Trump kirjoittaa Twitterissä.

Koska armeijan kenraalin arvio kuolonuhrien määrästä oli 150, päätti Trump omien sanojensa mukaan peruuttaa iskut vain kymmenen minuuttia ennen laukaisua.

– Se olisi ollut epäsuhtainen vastaus miehittämättömän lennokin alasampumiseen, Trump perustelee.

– Minulla ei ole kiire: armeijamme on uudelleen rakennettu, uusi ja valmiina lähtöön, selvästi paras maailmassa, hän kuitenkin uhoaa.

New York Timesuutisoi jo aiemmin, että kostoiskuoperaatio keskeytettiin valmisteluiden ollessa jo täydessä touhussa.

Alasammutun amerikkalaisdroonin tapaus puhuttaa tällä hetkellä sekä Yhdysvalloissa että Iranissa. Mailla on eri käsitys lennokin lentoreitistä, sillä Iranin mukaan se loukkasi maan ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki pysytteli kansainvälisessä ilmatilassa.

Viime viikolla Omaninlahdella hyökättiin kahteen tankkerialukseen, mistä Yhdysvallat syyttää puolestaan Irania.

Säröt maiden väleissä ovat kehkeytyneet jo pitkään. Yhdysvallat erosi viime vuonna Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka neuvoteltiin Trumpin edeltäjän Barack Obaman kaudella.

Iran ilmoitti lopettavansa sopimuksen itseään koskevan osan noudattamisen sen jälkeen, kun Yhdysvallat määräsi Trumpin johdolla uusia pakotteita Irania vastaan.

Trump haluaa keskusteluihin Iranin kanssa

Iranin viranomaiset kertoivat aiemmin perjantaina, että Trump oli tiedottanut Iranin johtoa siitä, että isku olisi lähellä.

Samassa, Omanin kautta toimitetussa viestissä Trump sanoi Iranin mukaan, että hän on sotatoimia vastaan ja haluaa maan kanssa keskusteluihin.

Asiasta kertonut uutistoimisto Reuters pohjasi tietonsa nimettömiin iranilaisiin viranomaislähteisiin.

Kyseisten lähteiden mukaan virkamieslähteet tekivät Yhdysvalloille selväksi, että Iranin johto ei ole halukas keskusteluihin, ja että iskulla olisi "alueellisia ja kansainvälisiä seurauksia".

Iranin ulkoministeriön tiedottaja vastasi tietoihin Yhdysvaltojen suunnittelemasta iskusta sanomalla, että Iran vastaa diplomatiaan diplomatialla ja sotatoimiin voimakkaalla puolustuksella.

Asiantuntijat ovat aikaisemmin arvioineet, että jos Yhdysvaltojen ja Iranin välinen kiista eskaloituisi sotatoimiin asti, sen lähtölaukauksena olisi todennäköisesti juuri esimerkiksi lennokin alasampuminen.

Yhdysvallat pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan

Yhdysvallat rajoittivat lentoliikennettä Iranin ilmatilassa perjantaiaamun tapahtumien seurauksena.

Lentokielto koskee yhdysvaltaisia lentoyhtiöitä, mutta vastaavia rajoituksia tekivät myös useat eurooppalaiset lentoyhtiöt, kuten brittiläinen British Airways ja saksalainen Lufthansa.

Yhdysvaltalaisten diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan asian tiimoilta maanantaina suljettujen ovien takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut