Navalnyin myrkytyksessä ilmeisesti käytetty novitsok kehitettiin Neuvostoliitossa joukkotuhoaseeksi: ”Pisara riittää tappamaan aikuisen miehen”, sanoo suomalainen asiantuntija - Ulkomaat - Aamulehti

Navalnyin myrkytyksessä ilmeisesti käytetty novitsok kehitettiin Neuvosto­liitossa joukko­tuho­aseeksi: ”Pisara riittää tappamaan aikuisen miehen”, sanoo suomalainen asian­tuntija

Saksalaislääkärit löysivät keskiviikkona Aleksei Navalnyin elimistöstä todisteita hermomyrkky novitsokista.

Saksalaislääkärit löysivät Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyn elimistöstä todisteita hermomyrkystä. Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii, että Venäjä vastaa kysymyksiin tapauksesta.

2.9.2020 20:47

Saksan hallitus ilmoitti keskiviikkona vahvistaneensa, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi myrkytettiin novitsok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella.

Samalla Saksan hallitus vaati tilanteeseen selitystä Venäjän johdolta. Navalnyin korruptionvastaisen järjestön johtaja Ivan Ždanov syyttää Venäjää suoraan.

– Vain valtio voi käyttää novitsokia. Siitä ei ole epäilystäkään, Ždanov kirjoitti Twitterissä.

Mutta mitä novitsok on, ja miksi Saksa ja Navalnyin tukijat osoittavat sormellaan Venäjän hallintoa?

Navalnyi kuljetettiin hoitoon Saksaan sen jälkeen kun hän oli tuupertunut lennolla Siperian Tomskista Moskovaan. Läheiset epäilivät heti myrkytystä, mutta Navalnyita ensin hoitaneet venäläislääkärit väittivät, ettei siitä ollut todisteita.

Nyt saksalaislääkärit kertovat löytäneensä niitä.

Kehitettiin Neuvostoliitossa

Novitsok on yleisnimitys joukolle hermomyrkkyjä. Ne on kehitetty samannimisessä kemiallisten aseiden kehittämisohjelmassa Neuvostoliitossa 1970-luvulta sen romahtamiseen asti. Myrkkyjä verhosi salaperäisyys, kunnes ne nousivat esiin kaksi vuotta sitten, kun niitä käytettiin venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytyksessä.

Novitsokista on silti yhä saatavilla vähän tietoa. Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (Verifin) johtajan, professori Paula Vannisen mukaan kyse on hyvin voimakkaista myrkyistä.

– Niitä pidetään yhtä voimakkaina myrkkyinä kuin VX-hermokaasuja. Pisara riittää tappamaan aikuisen miehen, Vanninen sanoo.

Skripalien ja Navalnyin tapauksissa sitä on ilmeisesti käytetty hyvin pieni määrä, mutta se on Vannisen mukaan kehitetty sotilaskäyttöön, joukkotuhoaseeksi.

Novitšokia on sen ominaisuuksien vuoksi vaikea havaita ilmaisimilla. Lisäksi novitšok-myrkyt rakentuvat ilmeisesti vaarattomista komponenteista, jotka vasta yhdistyessään luovat myrkyn.

– Myös sariini on tällainen. Silloin myrkkyjä voi kuljettaa helpommin.

Vanninen vahvistaa, että myrkyt on kehitetty Neuvostoliitossa, mutta ei lähde arvailemaan, kuka myrkkyä valmistaa tai käyttää nykyisin.

– Minulla ei tietenkään ole tietoa, kuka sitä olisi nyt kehittänyt tai tehnyt. Me olemme laboratorio, joka analysoi näytteitä.

Novitsok-myrkkyjen olemassaolosta oli Vannisen mukaan ”kuiskuteltu” kemiallisten aseiden kieltosopimuksen synnystä lähtien, mutta kemiallisten aseiden listalle ne lisättiin virallisesti vasta Skripalien myrkytystapauksen jälkeen. Listalle ei ole koskaan ennen lisätty uusia aineita.

– Se oli poikkeuksellista. Venäjä oli mukana vaatimassa novitsokia listalle.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan maat voivat vapaaehtoisesti ilmoittaa Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle, jos haluavat valmistaa kemiallisia aseita. Järjestö ei kuitenkaan kerro julkisuuteen tietoja ilmoituksista.

Vanninen arvelee, että saksalaistutkijat ovat löytäneet ja tunnistaneet myrkyn erottamalla sen proteiineista, joihin se kiinnittyy. Novitsok-myrkkyjen tiedetään olevan koliiniesteraasia inhoboivia myrkkyjä.

Saksalaislääkärit epäilivät jo aiemmin Navalnyin oireiden syyksi jonkinlaista koliiniesteraasin estäjää.

Novitsokien kehitystyöhön osallistunut tutkija Vil Mirzajanov on kertonut myrkyistä julkisuudessa esimerkiksi The Washington Post -lehden vuonna 1998 julkaisemassa artikkelissa.

Internetin arkistokoneiden kautta löytyy hänen Stimson-instituutin kautta julkaisemansa artikkeli. Artikkelissa Mirzajanov luettelee kuusi eri ohjelmassa kehitettyä hermomyrkkyä, joista osa on toistensa johdannaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut