Dorian-hurrikaani tuhonnut jo 13 000 kotia, kateissa hyvin paljon ihmisiä ja tuhannet ovat yhä ilman suojaa Bahamalla– "Vesi vei jotkut mennessään" - Ulkomaat - Aamulehti

Dorian-hurrikaani tuhonnut jo 13 000 kotia, kateissa hyvin paljon ihmisiä ja tuhannet ovat yhä ilman suojaa Bahamalla– "Vesi vei jotkut mennessään"

YK, USA ja Bahama vedonneet maailmaan pikaisen avun saamiseksi paikalle. Lempääläinen Maritta Saarimäki on hurrikaania paossa Floridan itärannikolla.

Hurrikaanin tuhoista Bahamalla on vielä niukasti tietoja.

4.9.2019 9:49 | Päivitetty 4.9.2019 15:57

Tuhannet Grand Bahaman ja Abacon saarien asukkaat olivat keskiviikkona yhä ilman suojaa heidän päälleen iskeneen Dorian-hurrikaanin jäljiltä. Pulaa on ruoasta, vedestä ja lääkkeistä.

YK, Yhdysvaltain ulkoministeriö ja paikalliset viranomaiset pyysivät maailmalta pikaista apua Bahamasaarille hirmumyrskyn takia.

Pelastustyöntekijät taistelivat saavuttaakseen hädänalaisia keskiviikkoaamuna Great Abacon saarella tuhon laajuuden alkaessa pikkuhiljaa paljastua.

Dorian iski Abacon saarelle sunnuntaina ylimmän viitoskategorian hurrikaanina sen tuulten puhaltaessa jopa lähes sata metriä sekunnissa. Kyseessä oli voimakkain koskaan Bahamalle iskenyt hurrikaani.

Parhaiten aavistuksia tuhon suuruudesta sai paikallisten asukkaiden sosiaaliseen mediaan lähettämistä kuvista ja päivityksistä.

Niissä kerrotaan muun muassa kuorma-autoihin lastatuista ruumiista ja kokonaisista poispyyhkiytyneistä yhteisöistä.

Yhdessä tviitissä näkyy, miten myrsky vie rakennuksen katon samalla kun nainen yrittää suojella nelikuukautista vauvaansa.

– Vesi vei jotkut mennessään. Kaikki eivät selvinneet, hän sanoi.

Helikopterilentäjä Brandon Clement kertoi CNN:lle, että jopa aivan uudet, tiukkojen määräysten mukaan rakennetut talot olivat tuhoutuneet myrskyssä.

– Siellä ei ole taloja jäljellä. On kuin kasa rakennusmateriaalia olisi pantu isoon tehosekoittimeen ja heitetty maahan.

Bahamalla Abacon saarella jopa aivan uudet, tiukkojen määräysten mukaan rakennetut talot ovat tuhoutuneet hirmumyrskyssä.

Uhreja yhä talojensa katoilla

Varhain keskiviikkona kerrottiin, että jotkut myrskyn uhreista olivat yhä talojensa katoilla odottaen pelastajia.

– Olemme keskellä yhtä valtiomme suurimmista kansallisista kriiseistä, kertoi Bahaman pääministeri Hubert Minnis tiedotustilaisuudessa.

Virallinen kuolonuhrien määrä on seitsemän, mutta luvun odotetaan nousevan lähipäivinä.

– Voimme odottaa lisää kuolemia. Tämä on vasta alustavaa informaatiota, hän jatkoi.

Lia Head-Rigby, joka johtaa avustusjärjestöä ja joka lensi Abacosin yli, kertoi kuulleensa edustajiltaan, että kuolleita on "paljon enemmän".

– Kyseessä on täydellinen tuho. Hävitys. Ilmestyskirjamainen, hän kertoi uutistoimisto AP:lle.

Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan jopa 13 000 kotia voi olla tuhoutunut. YK:n ruokaohjelma arvioi, että ruoka-apu voi olla tarpeen yli 60 000 ihmiselle.

Dorianin tuulet ovat laantuneen kakkoskategoriaan viisiportaisessa asteikossa puhaltaen nyt alle 50 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin odotettiin siirtyvän keskiviikkona vaarallisen lähelle Floridan itärannikkoa, missä yli miljoona ihmistä oli saanut käskyn lähteä evakkoon.

– Dorianin odotetaan pysyvän voimakkaana hurrikaanina seuraavien muutaman päivän aikana, kertoi Kansallinen hurrikaanikeskus NHC.

Hurrikaanin odotetaan hitaasti siirtyvän Floridan rannikkoa hipoen pohjoiseen Georgiaan ja Etelä-Carolinaan.

Hengenvaarallisten tulvien ja vaarallisten tuulien odotettiin jatkuvan Floridan itärannikolla sekä pohjoisempana huolimatta siitä, mikä hurrikaanin tarkka etenemissuunta on.

Vapaaehtoiset keräsivät Bahamalle lähetettäviä vesipulloja Floridan Miamissa tiistaina.

"Nyt arvostan Suomen syysmyrskyjä"

Floridassa lomaileva lempääläläinen Maritta Saarimäki on parhaillaan hurrikaani Doriania paossa Tampassa Floridan länsirannikolla kun Dorianin voima tuntuu parhaillaan itärannikolla.

– Täällä on ollut ihan normaalia, olemme käyneet rannoilla, kesäsää on ollut normaali. Välillä yllättää sateet jotka voivat iskeä niskaan ihan täydellä voimalla.

Heidän hotellinsa on tupaten täynnä Doriania pakoon itärannikolta lähteneitä ihmisiä. Nämä ihmiset kertovat lähteneensä evakkoon viime hetkellä.

– Ihmiset rupesivat laittamaan siellä vanereita ikkunaan ihan viimeisenä aamuna ennen myrskyn iskemistä.

Lue myös:Lempääläläisen Maritta Saarimäen Floridan-loma muuttui pakomatkaksi – Poikkeuksellisen raju hurrikaani lähestyy Yhdysvaltoja: ”Isot väylät ovat tukossa pakoon lähteneistä”

Paikalliset ihmiset ovat hänen mukaansa kovin luottavaisia sen suhteen, että kaikki käy hyvin.

Televisio näytti parhaillaan, miten hurrikaani pyöri juuri Daytona Beachin edessä, mistä Saarimäki puolisonsa kanssa lähti pakoon viime viikolla.

Dorian kiertää kuitenkin siksi kaukaa meren puolelta Floridan rannikon, että isoja vahinkoja ei ole tullut. Bahamalla sen sijaan on tv:n mukaan tosi huono tilanne, Salomäki sanoo.

Häntä ei harmita se, että hurrikaani sotki lomasuunnitelmia.

– Tämä on vain seikkailua. Nyt arvostan Suomen syysmyrskyjä, että ne eivät tunnu missään.

Seuraavaksi pariskunta lähtee ajelemaan kohti Floridan eteläkärkeä, missä sää on koko ajan ollut melko mukava. Sieltä Miamista lennetään kohti kotia maanantaina.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 4.9.2019 kello 15.57.

Trooppinen hirmumyrsky

Kääntöpiirien välisellä alueella esiintyvillä trooppisilla hirmumyrskyillä on useampi nimi riippuen merialueesta.

Hurrikaaneja esiintyy Pohjois-Atlantilla, Tyynenmeren pohjoisosissa päivämäärärajan itäpuolella sekä Tyynenmeren eteläosissa 160 pituuspiirin itäpuolella. Hurrikaanikausi on kesäkuusta marraskuuhun.

Taifuuneja on Tyynenmeren luoteisosissa päivämäärärajan länsipuolella.

Trooppisia sykloneja on muualla eli Intian valtamerellä ja Tyynenmeren lounaisosissa.

Maailmassa havaitaan vuosittain noin 80 trooppista hirmumyrskyä.

Edellytykset syntymiselle: Veden pintalämpötila vähintään 26,5 celsiusastetta, heikko pystysuuntainen tuuliväänne, erittäin korkea ilmankosteus ja etäisyyttä päiväntasaajalta vähintään 500 kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut