Nyt se on varmaa: Brittihallitus ei voi enää äänestää kolmatta kertaa samasta brexit-paperista, pääministerille ei tiedotettu etukäteen – Tuliko nyt seinä vastaan? - Ulkomaat - Aamulehti

Nyt se on varmaa: Brittihallitus ei voi enää äänestää kolmatta kertaa samasta brexit-paperista, pääministerille ei tiedotettu etukäteen – Tuliko nyt seinä vastaan?

Britanniassa on käynnissä brexitin loppunäytelmä – ainakin toistaiseksi.

18.3.2019 18:53

Britannian parlamentin alahuone ei saa enää äänestää samasta hallituksen brexit-sopimuksesta, jonka se kaatoi viime viikolla selvällä ääntenerolla. Kumoamisäänet voittivat 149 äänen erolla.

Parlamentin puheenjohtaja John Bercow julisti maanantaina, että samansisältöisen sopimusesityksen tuominen parlamenttiin on mahdotonta, ja asiasta on ennakkotapauksia. Bercow viittasi Britannian lakiin, joka on kirjattu vuonna 1604. Sen mukaan samaa esitystä ei voi äänestää kahta kertaa.

–Minun johtopäätökseni on, että mikäli hallitus tuo uuden esityksen tai muunnellun esityksen äänestykseen, se olisi lain kanssa linjassa, puheenjohtaja sanoi.

Parlamentin puheenjohtaja John Bercow kertoi päätöksestään maanantaina alahuoneelle.

Pääministeri Theresa Mayn on määrä pyytä tällä viikolla brexitille lisäaikaa EU:n huippukokouksessa. Lisäajan myöntäminen vaatii kaikkien jäljelle jäävien 27 EU-maan hyväksynnän.

Mayn tiedottaja kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan heti ilmoituksen jälkeen, ettei pääministeri saanut päätöksestä ennakkovaroitusta. Tiedottaja ei ottanut kantaa siihen, tuoko pääministeri vielä tällä viikolla muunnellun ehdotuksen parlamentin käsittelyyn. Uuden sopimusluonnoksen esittely tuntuu kaukaa haetulta, sillä niin EU kuin pääministerin kansliakin ovat aiemmin todenneet, ettei uutta sopimusta enää sorvata.

Kohta voi rytistä

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että May hakee EU:lta pitkää jatkoaikaa EU-erolle. Jos parlamentti olisi päässyt jonkinlaiseen sopuun jostain brexit-sopimuksesta, hallitus olisi hakenut vain muutaman kuukauden lisäaikaa. Nyt se ei riitä. Tämä johtuu siitä, että mikäli uutta brexit-sopimusta ei aleta tehdä, niin kuin tällä hetkellä näyttää, Britannian on löydettävä jokin toinen keino hallitulle erolle.

Toisaalta on mahdollista, että EU:n mitta täyttyy, Britannialle tulee seinä vastaan ja Britannia lähtee ryminällä ja hallitsemattomasti unionista 29. maaliskuuta eli ensi viikon perjantaina.

Tämä vaihtoehto eli niin kutsuttu kova brexit on kaikkien osapuolien mielestä huono idea.

–Nyt hallituksen on kehiteltävä sopimus, joka poikkeaa selvästi aiemmat, mikä on käytännössä mahdotonta, tai muuten edessä on alati pitkittyvä brexit, Think Forex analytiikkayhtiön pääanalyytikko Naeem Aslam sanoi Reutersille.

–Britannia on jälleen askeleen lähempänä rysäyksellä tapahtuvaa eroa, koska EU tarvitsee selkeän suunnitelman ja strategian erosta, jotta se voi lisäaikaa myöntää, Aslam muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos