Sadat Boeingin koneet seisovat edelleen maassa, tilanne voi jatkua pitkään - Ulkomaat - Aamulehti

Sadat Boeingin koneet seisovat edelleen maassa, tilanne voi jatkua pitkään – "Viitteitä on siitä, että näillä kahdella onnettomuudella on yhtäläisyyksiä"

Kuvassa Norwegianin Boeing 737 MAX.

18.3.2019 17:09 | Päivitetty 18.3.2019 17:12

Boeing 737 MAX -lentokoneet pysyvät edelleen maassa. Tiedossa ei ole, kuinka kauan tilanne jatkuu. Lentokieltoja alettiin määrätä Etiopian lentoturman jälkeen viime viikolla.

–Boeing hakee ratkaisuja parhaillaan. Aikataulut ovat täysin auki, Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu sanoo.

Julkisuuteen on kerrottu, että Boeing viimeistelee parhaillaan turmakonetyypin ohjelmistopäivitystä.

–Aika näyttää, riittääkö se, vai täytyykö tehdä myös jonkinlaisia teknisiä toimenpiteitä. Ohjelmistomuutoksen toteuttaminen on varsin nopeasti tehty. Mutta jos tarvitaan jotakin muuta, niin aikataulu on aika lailla auki.

Etiopian turman lentotallenteita on jo pystytty avaamaan.

–Viitteitä on siitä, että näillä kahdella onnettomuudella on yhtäläisyyksiä, Henttu sanoo.

Toinen vastaavan konetyypin turma tapahtui Indonesiassa viime vuoden loppupuolella.

Lue myös:

Boeing-yhtiön imagotappio on suuri, pörssikurssi sahaa ja korvausvaateita on luvassa – "Imagotappio on valtava, kyse on äärimmäisen turvallisuuskontrollin alasta"

"Ei kai se vain ole 737 MAX?"

Eli konetyyppien pitäminen maassa on ollut oikea ratkaisu?

–Kyllä. Tietysti myös lentäjien koulutus on väistämättä edessä, mitä ratkaisuja sitten tehdäänkin. On mallinnettava simulaattorit mahdollisia vikatilanteita varten. Simulaattorikoulutus erityisesti koneen ohjaamiseen liittyvissä asioissa on todella tärkeä.

Lentoliikenne maailmanlaajuisesti toimii suhteellisen normaalisti. Maassa pysyvien Boeing 737 MAX -lentokoneiden määrä on maailmanlaajuisesti noin 370. Osa lentoyhtiöistä on joutunut turvautumaan korvaaviin kuljetuksiin tai vuokrakaluston käyttöön.

Pikaratkaisu?

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA kielsi viime viikon tiistaina lentämisen koko Euroopan alueella kyseisellä konetyypillä. Kieltoja on voimassa myös muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa.

Moni lentoyhtiö on laittanut konetyypin itse lentokieltoon.

Suomessa muun muassa Norwegian on joutunut perumaan lentojaan Boeing 737 MAX -konetyypin lentokiellon takia.

–Olemme tehneet töitä järjestelemällä lentolaivastoamme uudelleen ja tekemällä varauksia muille lennoille, jotta vaikutukset matkustajiimme jäävät mahdollisimman vähäisiksi, Norwegianin Suomen ja Ruotsin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh Jacobsson kertoi maanantaina.

–Pahoittelemme tilannetta matkustajillemme, joihin tilanne vaikuttaa, mutta emme tee koskaan kompromisseja matkustajiemme ja työntekijöidemme turvallisuuteen liittyen.

Norwegian mukaan matkustajiin, joihin tilanne vaikuttaa, ollaan yhteydessä suoraan tekstiviestillä. Tietoa on myös Norwegianin verkkosivustolla.

–Pystymme huolehtimaan näillä toimilla suurimmasta osasta Euroopassa matkustavista matkustajista, Holmbergh Jacobsson vakuuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: