Väkivalta palasi tänään Pariisin kaduille – keltaliivit ovat ryöstäneet luksusliikkeitä ja sytyttäneet tulipaloja - Ulkomaat - Aamulehti

Väkivalta palasi tänään Pariisin kaduille – keltaliivit ovat ryöstäneet luksusliikkeitä ja sytyttäneet tulipaloja

Kaikilla "keltaliiveillä" ei ole enää keltaisia liivejä. Osa mellakoitsijoista haluaa pukeutua mustiin ja pysyä tuntemattomina. Kuva on otettu Pariisin keskustassa lauantaina.

16.3.2019 18:30

Liekit loimottivat ja savua nousi taas Pariisin taivaalle, kun niin sanotut keltaliivit jatkoivat osin väkivaltaista protestointiaan tänään Ranskan pääkaupungissa. Mellakointia oli aivan kaupungin keskustassa, muun muassa pääkadulla Champs-Élysées'llä.

Kyse on keltaisiin huomioliiveihin sonnustautuneiden mielenosoittajien eliitin ja hallituksen vastaisesta liikehdinnästä.

Se alkoi nelisen kuukautta sitten polttoaineiden hinnannousun vastustamisesta, mutta laajeni nopeasti eräänlaiseksi yleisprotestoinniksi. Mukaan tuli myös hulinointia ja väkivaltaisuuksia sekä juutalaisvastaisia piirteitä.

Bossin hienostoliike yksi ilkivallan kohteista

Laajimman liikehdinnän oletettiin jo laantuneen muun muassa pääministeri Emmanuel Macronin myönnytysten ja sovittelevien puheiden ansiosta, mutta lauantaina alkoi taas tapahtua.

Muun muassa BBC raportoi päivällä, että mellakoitsijat sytyttivät Pariisin kaduille paloja, heittelivät katukiviä ja vahingoittivat autoja. Myös myymälöissä tehtiin ilkivaltaa ja varkauksia. Tyypillinen kohde oli miesten hienostovaateliike Boss.

Uutistoimistojen mukaan poliisi pidätti iltapäivään mennessä ainakin 80 mielenosoittajaa.

Poliiseja yli 1 400, protestoijia noin 8 000

Sisäministeri Christophe Castaner kertoi, että kaduille oli määrätty yli 1 400 poliisia. Heidät oli ohjeistettu vastaamaan "sietämättömiin hyökkäyksiin äärimmäisellä lujuudella".

Castaner tviittasi protestoijien hakevan väkivaltaa ja pyrkivän luomaan Pariisin kaaosta.

Ministerin arvion mukaan kaduilla oli lauantaina päivällä liikkeellä noin 8 000 keltaliiviä.

Määrä ei ole yhtä suuri kuin aikaisemmissa massaprotestoinneissa. Castanerin mukaan joukossa on kuitenkin noin 1 500 hyvin väkivaltaista huligaania, joiden ainoa päämäärä on rikkoa paikkoja ja tapella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos