Uuden-Seelannin terrori-iskuista epäillylle luettiin murhasyytteet - Ulkomaat - Aamulehti

Uuden-Seelannin joukkosurmasta epäilty saapui oikeuden eteen käsiraudoissa – kuunteli tyynesti murhasyytteet

Uuden-Seelannin historian verisimmässä joukkoampumisessa kuoli 49 ja haavoittui 40 ihmistä.

16.3.2019 8:45 | Päivitetty 16.3.2019 9:18

Uuden-Seelannin perjantaisesta terrori-iskusta epäillylle luettiin syytteet murhasta lauantaina aamulla paikallista aikaa, kertovat uutistoimistot.

28-vuotias australialaismies tappoi 49 ihmistä ja haavoitti 40:ää kahdessa moskeijassa Uuden-Seelannin Christchurchin kaupungissa.

Oikeussaliin saapuneella epäillyllä oli yllään valkoinen vankilapaita ja hänet oli laitettu rautoihin. Uutistoimisto Reutersin mukaan mies istui tyynenä kuuntelemassa syytteet.

Epäilty ei pyytänyt vapauttamista takuita vastaan. Hän pysyy vangittuna seuraavaan oikeuden istuntoon, joka on 5. huhtikuuta. Odotettavissa on lisää syytteitä.

Lue myös: Joukkomurhaaja sähläsi aseillaan ja puhui videolla "tulitaistelusta" murhatessaan avuttomia ihmisiä – Uuden-Seelannin terrori-iskussa toistuu tuttu käsikirjoitus, jota myös media ruokkii

Pääministeri lupaa tiukentaa aselakeja

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi lauantaina, että epäilty oli hankkinut iskussa käyttämänsä aseet laillisesti. Miehellä oli hallussaan muun muassa kaksi puoliautomaattista kivääriä ja kaksi haulikkoa.

Ardern lupasi, että maan aselakeihin on tulossa muutoksia.

Ardern kertoi myös, etteivät ampuja tai kaksi muuta epäiltyä osallista olleet viranomaisten seurannassa Uudessa-Seelannissa tai Australiassa.

Epäilty oli ennen terroritekoa julkaissut verkossa manifestin, jossa paljasti suunnitelmansa hyökätä muslimeja vastaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan siinä puhutaan "valkoisesta kansanmurhasta", joka on rasististen ryhmien termi maahanmuutolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos