Nyt myös Yhdysvallat ilmoitti keskeyttävänsä Boeing 737 Max -lentokoneiden lennot heti Kanadan jälkeen – ilmoituksilla laajoja vaikutuksia - Ulkomaat - Aamulehti

Nyt myös Yhdysvallat ilmoitti keskeyttävänsä Boeing 737 Max -lentokoneiden lennot heti Kanadan jälkeen – ilmoituksilla laajoja vaikutuksia

Kanada aloitti Boeing 737 Max -lentokoneiden lentokiellot Pohjois-Amerikassa.

13.3.2019 20:40

Boeing 737 Max -lentokoneiden lentokielto laajeni myös Pohjois-Amerikkaan, kun Yhdysvallat ja Kanada ilmoittivat keskiviikkoiltana Suomen aikaa estävänsä konetyypin lennot.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti asiasta medialle. Yhdysvallat pitkitti ilmoitustaan, sillä suurin osa maista ilmoitti lentokeskeytyksistä jo tiistaina. Boeing on yhdysvaltalainen yhtiö ja tärkeä myyntituote maalle.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, että Boeing on presidentin mielestä uskomaton yhtiö, joka työskentelee nyt tiiviisti ongelmien ratkaisujen kanssa. Trump sanoi, että konetyypit pysyvät kuitenkin nyt maassa siihen asti, kunnes vastaus ongelmiin löytyy. Trump sanoi, että kaikille lentoyhtiöille on jo etukäteen kerrottu asiasta.

Trumpin mukaan liittovaltion ilmailuviranomainen keskustelee vielä keskiviikon aikana Boeingin tilanteesta.

Kanada antoi saman ilmoituksen muutamaa tuntia ennen naapuriaan.

Kanadan liikenneministerin Marc Garneaun mukaan kyseiset lentokoneet eivät toistaiseksi saa lähteä Kanadasta, saapua Kanadaan tai lentää Kanadan yli, joten vaikutuksia on Pohjois-Amerikan sisäisiinkin lentoihin. Kanadassa lentoyhtiöillä on 37 kyseisen mallin lentokonetta.

–Tämä turvallisuustoimenpide astuu voimaan välittömästi ja jatkuu kunnes toisin ilmoitetaan, ministeri Garneau totesi.

Myös Ukraina ilmoitti aikovansa keskeyttää Boeing 737 Max -lentokoneiden lennot. Euroopan unioni teki aiemmin päätöksen lentojen pysäyttämisestä.

Päätöksiä lentojen lopettamisesta ovat tehneet muun muassa Australia, Meksiko, Kiina ja Intia.

Mustien laatikkojen suunta epäselvä

Sunnuntaina Etiopiassa sattuneessa onnettomuudessa kuoli 157 ihmistä. Onnettomuus sattui Boeing 737 Max 8 -konetyypille. Sama konetyyppi joutui onnettomuuteen viisi kuukautta sitten Indonesiassa, jossa kuoli 189 ihmistä.

Ethiopian Airlinesin tiedottaja kertoi keskiviikkona, että turmakoneen mustat laatikot lähetetään Saksaan onnettomuustutkimuksia varten. Saksan onnettomuustutkintaviranomaiset kuitenkin ilmoittivat heti perään, etteivät he pysty tutkimaan uuden konetyypin mustia laatikoita.

Boeingin osake on ollut jyrkässä laskussa lentokieltojen seurauksena. Konetyypillä on 5 000 tilausta, mutta ne ovat ainakin tällä hetkellä suuressa vaarassa.

Tällä hetkellä lentokiellossa on reilut kaksi kolmannesta maailman Boeing 737 Max -lentokoneista. Esimerkiksi lentoyhtiö Norwegian vaatii Boeingilta hyvityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: