Yliopistohuijaus paljastui USA:ssa – syytettyinä Täydelliset naiset -tähti ja muita vauraita amerikkalaisvanhempia - Ulkomaat - Aamulehti

Yliopistohuijaus paljastui USA:ssa – syytettyinä Täydelliset naiset -tähti ja muita vauraita amerikkalaisvanhempia

Amerikkalainen tunnettu näyttelijä Felicity Huffman odotti oikeustalon käytävällä kuulemistaan Los Angelesissa tiistaina. Huffmanin tytär pääsi yliopistoon huijauksen turvin.

13.3.2019 13:39

Lähes 50 ihmistä, joukossa Hollywood-julkkiksia ja nimekkäitä yritysjohtajia, on asetettu syytteeseen poikkeuksellisen laajassa petosjutussa Yhdysvalloissa.

Hankkeen tarkoituksena oli saada vauraiden amerikkalaisten vanhempien lapsia eliittiyliopistoihin, kuten Yaleen ja Stanfordiin.

Vanhemmista syytteen saivat muun muassa näyttelijä Felicity Huffman, televisiotähti Lori Loughlin ja miehensä muotisuunnittelija Mossimo Giannulli sekä pääomasijoittaja William E. McGlashan Jr.

Televisiotähti Lori Loughlin ja hänen miehensä muotisuunnittelija Mossimo Giannulli maksoivat siitä, että heidän kaksi tytärtään pääsivät Etelä-Kalifornian yliopistoon.

Huijauksen kehitti yliopistoon valmentava yritys Kaliforniassa. Petoksessa muun muassa maksettiin lahjuksia urheiluvalmentajille, tehtiin kokeita väärällä nimellä ja paranneltiin kuvia, jotta yliopistoon pyrkivä näyttäisi todellista urheilullisemmalta.

–Nämä vanhemmat ovat osa rikkauksien ja etuoikeuksien katalogia, syyttäjä Andrew Lelling sanoi tiedotustilaisuudessa Bostonissa Reutersin mukaan.

–Jokaista petoksella opiskelupaikan saanutta kohti vilpitön ja aidosti lahjakas opiskelija jäi rannalle.

Oikeusministeriön mukaan kyseessä on suurin yliopistojen pääsyyn liittyvä syytekirjelmä.

Tekaistuja kykyjä ja diagnooseja

Petos auttoi esimerkiksi teini-ikäistä tyttöä pääsemään Yalen yliopistoon jalkapallo-ohjelman kautta. Tyttö ei tosin pelannut jalkapalloa. The New York Timesin mukaan vanhemmat maksoivat palveluksesta 1,2 miljoonaa dollaria.

Toisessa tapauksessa poika autettiin Etelä-Kalifornian yliopistoon niin, että hän sai tekaistun diagnoosin oppimisvaikeuksista. Diagnoosin vuoksi hän teki pääsykokeen tentinvalvojan kanssa, joka oli huijauksessa mukana ja varmisti pääsyyn riittävän pistemäärän.

Tämän hinta pojan vanhemmille oli ainakin 50 000 dollaria.

Felicity Huffman, joka tunnetaan parhaiten roolistaan tv-sarjassa Täydelliset naiset, oli yksi 20 syytetystä oikeudenkäynnissä Los Angelesissa tiistaina.

Huffman pääsi vapaalle 250 000 dollarin takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä Bostonissa maaliskuun lopussa.

Huffmanin mies William H. Macy, joka on näytellyt muun muassa Fargo-elokuvassa, ei saanut syytettä. Tosin myös hän on tutkinnan alaisena.

Syyllisiä odottaa jopa 20 vuoden vankeustuomio

Vuonna 2011 alkaneen huijauksen pääsuunnittelija oli William "Rick" Singer. Huijausta varten Singer muun muassa pani pystyyn tekaistun hyväntekeväisyysjärjestön, joka otti vastaan vanhempien maksamia maksuja opiskelupaikoista avustuksina.

Huijauksen toimeenpanijat ja palveluksia ostaneet vanhemmat voivat joutua jopa 20 vuodeksi vankilaan, jos heidät tuomitaan.

Monessa tapauksessa opiskelijat eivät tienneet siitä, että heidän vanhempansa olivat järjestäneet petoksen. Tosin osa lapsista tiesi.

Kukaan lapsista ei joutunut syytteeseen tiistaina.

Syyttäjien mukaan on yliopistojen asia, mitä ne päättävät tehdä valheen turvin sisään päässeille opiskelijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos