Onko Britannialla edessään kova brexit? – Tästä päätetään tänään - Ulkomaat - Aamulehti

Onko Britannialla edessään kova brexit? – Tästä päätetään tänään

Pääministeri Theresa Mayn brexit-sopimus ei kelvannut eilenkään brittiparlamentille.

13.3.2019 11:02

Britannian parlamentti tyrmäsi tiistaina illalla odotetusti jälleen kerran pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen.

Koska Mayn sopimus ei kelvannut brittiedustajille, niin tänään brittiparlamentti äänestää siitä, erotaanko EU:sta ilman sopimusta vai ei. Jos tämän äänestyksen tulos on kyllä, edessä on ns. kova brexit 29. maaliskuuta. Äänestys on illalla.

Kova brexit johtaisi sekasortoiseen tilaan Britannian ja EU:n suhteissa. Britannian hallituksen kerrotaan kuitenkin jo varautuneen tähän mahdollisuuteen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan brittihallitus poistaisi tuontitullit isolta osalta tuotteita, jotta Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle ei syntyisi niin sanottua kovaa rajaa. Rajatarkastuksia ei myöskään otettaisi kyseisellä rajalla heti käyttöön.

Kesäkuun loppuun

Jos parlamentti ei halua kovaa brexitiä, vaan haluaa erota sopimuksen kanssa, on torstaina edessä uusi äänestys. Silloin äänestetään brexitin lykkäämisestä.

Valtaosa brittiedustajista haluaa jonkinlaisen sopimuksen EU:n kanssa, vaikka Mayn neuvottelema paperi ei heille kelpaakaan.

Jos parlamentti haluaa lykätä EU-eroa, pääministeri Mayn pitää saada sille EU-maiden siunaus EU-maiden huippukokouksessa 20.- 21. maaliskuuta.

Brexitin lykkääminen voisi olla mahdollista kesäkuun loppuun saakka. Jos lykkäys menisi pidemmälle, Britannia joutuisi osallistumaan toukokuisiin eurovaaleihin.

Umpikuja brexitissä on edessä, jos parlamentti ei äänestä brexitin siirtämisen puolesta, tai jos EU ei sitä hyväksy. EU on sanonut vaativansa kunnon perusteet lykkäämispyynnölle. Tässä tilanteessa mahdollista saattaisi olla uuden kansanäänestyksen järjestäminen brexitistä tai kova brexit.

Pääministeri May on aiemmin toistuvasti torjunut uuden kansanäänestyksen mahdollisuuden.

Umpikuja voisi ratketa, jos EU tekisi viime hetken myönnytyksiä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajaa käsittelevään backstop-sopimukseen ja parlamentti hyväksyisi erosopimuksen. Tällöin brexit toteutuisi suunnitellusti 29. maaliskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos