Ex-kardinaali tuomittiin vuosiksi vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä - Ulkomaat - Aamulehti

Ex-kardinaali tuomittiin vuosiksi vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kardinaali George Pell todettiin syylliseksi poikien seksuaaliseen hyväksikäyttöön Australiassa 1990-luvulla.

13.3.2019 10:57

Vatikaanin entinen varainhoitaja, kardinaali George Pell tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen Australiassa keskiviikkona.

Hänet todettiin syylliseksi kahden kuoripojan seksuaaliseen hyväksikäyttöön Melbournessa 1990-luvulla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuomion Pellille antanut tuomari Peter Kidd sanoi olevan hyvin mahdollista, että Pell, 77, viettää loppuelämänsä vankilassa.

Pell on tähän mennessä asemaltaan korkein katolisen kirkon edustaja, joka on tuomittu lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Hän toimi aiemmin paavi Franciscuksen neuvonantajana.

Pell näyttäytyi keskiviikkona ensimmäisen kerran oikeudenkäynnin aikana ilman papin valkoista pantaa.

Pell pitää kiinni syyttömyydestään ja on tehnyt valituksen, joka on määrä käsitellä kesäkuussa.

Hyväksikäyttö 1990-luvulla

Rikokset kahta 13-vuotiasta poikaa kohtaan tapahtuivat vuosina 1996–1997 Melbournessa, jossa Pell toimi arkkipiispana.

Hyväksikäyttö tapahtui Pyhän Patrikin katedraalissa sunnuntaimessujen jälkeen.

Toinen uhreista kuoli vuonna 2014. Toinen uhri, joka todisti oikeudenkäynnissä, julkaisi lausunnon tuomion julistaminen jälkeen. Hän sanoi, että hänen on vaikea lohduttautua tuomiosta.

–Rikosoikeudenkäynnissä todistajana toimiminen ei ole ollut helppoa. Teen parhaani pitääkseni itseni ja perheeni kasassa, uhri sanoi Reutersin mukaan.

Oikeudenkäynnin aikana Pellin oma asianajaja kuvaili Pelliä, joka on 190 senttiä pitkä, katolisen kirkon "Darth Vaderiksi".

Helmikuussa Vatikaani järjesti ensimmäistä kertaa konferenssin, jossa keskityttiin katolista kirkkoa ravisteleviin seksiskandaaleihin. Paavi Franciscus julisti tuolloin puheessaan "perusteellisen taistelun" rikosta vastaan, joka pitäisi "poistaa maan päältä".

Pellin kohtalosta kirkon palveluksessa ei ole vielä päätetty. Vatikaani on sanonut, että se kommentoi asiaa vasta valituksen jälkeen.

Jos Pell erotetaan pappeudesta, hän olisi asemaltaan korkein erotettu kirkon edustaja.

Viimeisen lähes sadan vuoden aikana vain yksi kardinaali on erotettu pappeudesta. Paavi erotti kardinaali Theodore McCarrickin pappeudesta helmikuussa, koska tämä syyllistyi seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos