Historiallisen avaruuslennon määrä päättyä tänään, mutta Nasa on huolissaan: Elon Musk SpaceX:stä: "Kapseli lentää ilmakehässä tuhansien kilometrien nopeudella ennen kuin sen laskuvarjot aukeavat" - Ulkomaat - Aamulehti

Historiallisen avaruuslennon määrä päättyä tänään, mutta Nasa on huolissaan: Elon Musk SpaceX:stä: "Kapseli lentää ilmakehässä tuhansien kilometrien nopeudella ennen kuin sen laskuvarjot aukeavat"

Nasa TV:n kuvaa SpaceX Dragon-kapselista sen jälkeen kun se oli telakoitunut Kansainväliselle avaruusasemalle.

8.3.2019 9:33

Miljardööri Elon Muskin miehittämättömän SpaceX-avaruuskapselin on määrä palata tänään takaisin Maahan historialliselta lennoltaan. Kapseli telakoitui Kansainväliseen avaruusasemaan viime sunnuntaina.

Lennolla testattiin Nasan pitkään viivästynyttä hanketta aloittaa amerikkalaisten omat miehitetyt lennot avaruuteen.

SpaceX-raketti laukaistiin avaruuteen Kennedyn avaruusasemalta Floridasta viime lauantaina. Viiden päivän mission jälkeen Dragon-kapselin on määrä itsenäisesti irtautua avaruusasemasta ja laskeutua mereen Floridan edustalle iltapäivällä Suomen aikaa.

Nasan tutkijat seuraavat sitä, miten SpaceX-kapselin laskuvarjo toimii ja miten se kelluu mereen iskeytymisen jälkeen. Reuters kertoi helmikuussa asioiden olevan huolen aihe Nasalle.

Ilmakehään palaaminen huolestuttaa

Musk, joka oli perustamassa myös Tesla-autofirmaa, seuraa tilannetta tarkasti.

–Sanon että ääntä nopeampi palaaminen (ilmakehään) on luultavasti suurin huolen aiheeni, hän kertoi toimittajille laukaisun jälkeen. Kapseli lentää ilmakehässä tuhansien kilometrien nopeudella ennen kuin sen laskuvarjot aukeavat.

Lajissaan ensimmäisellä koelennolla vietiin avaruusasemalle noin 200 kiloa testivälineistöä. Mukana oli Ripley-nukke, jossa on sensoreita päässä ja niskassa sen tutkimiseksi, miten ihminen selviytyisi lennosta.

Ensi kesäkuussa on tarkoitus lennättää kapselilla avaruuteen oikeita ihmisiä.

"Uuden aikakauden alku avaruuslennoille"

Avaruusaseman kolmehenkinen miehistö tervehti kapselia sunnuntaina. Yhdysvaltalainen astronautti Anne McClain ja kanadalainen astronautti David Saint-Jacques menivät Dragonin sisään suorittaakseen siellä ilmamittauksia ja muita testejä.

Kapselin ilmestyminen avaruusaseman luo Maan horisonttiin oli "uuden aikakauden aamunkoitto ihmisten avaruuslennoille", tviittasi McClain sunnuntaina.

Nasa on antanut SpaceX:lle ja Boeinc Co:lle yhteensä 6,8 miljardia dollaria raketin ja kapselin rakentamiseen, jotta ihminen voitaisiin lähettää taas avaruuteen Amerikan maaperältä. Avaruussukkulat vedettiin palveluksesta pois vuonna 2011.

Sen jälkeen amerikkalaiset ovat olleet riippuvaisia venäläisistä Sojuz-raketeista, joilla lennot maksavat 80 miljoonaa dollaria per paikka.

Kansainvälisellä avaruusasemalla on hintaa 100 miljardia dollaria ja se kiertää Maata noin 400 kilometrin korkeudessa.

Nasan hallintojohtaja Jim Bridenstine kertoi Reutersille, että Boeingin tai SpaceX:n raketeilla lennot avaruuteen maksavat vähemmän kuin sukkulalla tai Sojuzilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos