Edustajainhuone kyselee Trumpin Helsingin-neuvottelujen perään – Valkoinen talo syyttää demokraatteja presidentin ahdistelusta - Ulkomaat - Aamulehti

Edustajainhuone kyselee Trumpin Helsingin-neuvottelujen perään – Valkoinen talo syyttää demokraatteja presidentin ahdistelusta

Edustajainhuoneen oikeudellisen komitean puheenjohtaja Jerry Nadler (vas.) käynnisti tutkimuksen Valkoisen talon vallan väärinkäytöstä.

5.3.2019 9:47

Valkoinen talo syyttää demokraatteja häpeällisen tutkimuksen aloittamisesta siitä, käyttivätkö presidentti Donald Trumpin läheisimmät liittolaiset väärin valtaa ja estivätkö he oikeuden toteutumisen.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan demokraatit ahdistelevat Trumpia, kertoi BBC.

Aiemmin maanantaina edustajainhuoneen oikeudellinen komitea oli pyytänyt dokumentteja 81 ihmiseltä ja ryhmältä. Heidän joukossaan oli presidentin avustajia, kampanjaväkeä, perheenjäseniä sekä liikekumppaneita.

Yksi keskeinen aihe kysymyksissä oli, mistä Trump keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa näiden tavatessa viime kesänä Helsingissä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Edustajainhuoneen kolme komiteaa lähettivät kirjeen Valkoiseen taloon ja ulkoministeri Mike Pompeolle koskien näitä keskusteluja.

Kysymyksiä on herättänyt varsinkin se, että Trump ja Putin kävivät kahdenkeskisiä neuvotteluja vain tulkin läsnäollessa. Huolen aiheena on myös se, että Trump otti itselleen muistiinpanot ainakin yhdestä tapaamisesta Venäjän johtajan kanssa. Hän yritti tuhota keskusteluja koskevat tallenteet.

Oikeudellisen komitean puheenjohtajan, demokraatti Jerry Nadlerin mukaan kongressin velvollisuus oli tutkia mahdollista Valkoisen talon vallan väärinkäyttöä.

Liian aikaista keskustella viraltapanosta

Nadlerin komitealla on valta suorittaa viraltapanoon liittyviä kuulemisia. Hänen mukaansa oli hyvin selvää, että presidentti oli estänyt oikeuden toteutumisen.

Nadler kuitenkin kertoi ABC Newsille, että oli liian aikaista keskustella presidentin poistamisesta virasta.

Presidentin mukaan Nadlerin tutkimus on poliittista huijausta. Hän kuitenkin lisäsi olevansa valmis yhteistyöhön kenen tahansa kanssa.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi, että Nadler on käynnistänyt häpeällisen ja loukkaavan tutkimuksen vääristä syytöksistä, joita jo erikoissyyttäjä Robert Mueller sekä kongressin molempien kamarien komiteat tutkivat.

Hänen mukaansa demokraatit pelkäävät, että heidän väitteensä vehkeilystä Venäjän kanssa ovat osoittautumassa vääriksi.

Jo viisi komiteaa tutkii Trumpin asioita

Demokraatit nousivat valtaan edustajainhuoneessa tammikuussa. He ovat luvanneet aloittaa tutkimuksen presidentistä ja Valkoisesta talosta.

Nyt jo ainakin viisi edustajainhuoneen komiteaa tutkii väitettyä Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan, presidentin veroasioita ja Trumpin perheeseen liittyviä intressiristiriitoja.

Lisäksi tulee vielä Muellerin tutkimus, joka on määrä luovuttaa eteenpäin lähiaikoina.

Komitea on pyytänyt dokumentteja muun muassa Donald Trump juniorilta, Trumpin luotetulta Roger Stonelta sekä Wikileaksin perustajalta Julian Assangelta.

Dokumenttien perusteella komitea päättää, keitä se kutsuu todistamaan tulevina kuukausina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut