Kanadan Trudeaun hallitus ajautunut skandaalin keskelle: jo toinen ministeri erosi - Ulkomaat - Aamulehti

Kanadan Trudeaun hallitus ajautunut skandaalin keskelle: jo toinen ministeri erosi

Pääministeri Justin Trudeau osallistui maanantaina Torontossa liberaalipuolueen ilmastotapahtumaan.

5.3.2019 8:24

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun hallitus on ajautunut kriisiin, kun jo toinen jäsen hänen hallituksestaan erosi maanantaina. Budjettiministeri Jane Philpott sanoi menettäneensä uskon siihen, miten hallitus on hoitanut korruptiokriisin.

Trudeau menetti näin jo toisen vaikutusvaltaisen naispuolisen ministerin vain muutama kuukausi ennen vaaleja, jotka hän mielipidemittausten valossa olisi häviämässä.

Philpott ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, miten hallitus on vastannut syytteisiin, joiden mukaan viranomaiset painostivat entistä oikeusministeriä Jody Wilson-Raybouldia viime vuonna auttamaan suurta rakennusfirmaa välttämään korruptio-oikeudenkäynnin.

–Valitettavasti olen menettänyt uskoni siihen, miten hallitus hoiti tämän asian ja miten se on reagoinut esiin nostettuihin asioihin, Philpott sanoi lausunnossaan.

Trudeau ymmärsi miksi ministeri lähti

Trudeau sanoi liberaalipuolueen tilaisuudessa Torontossa olevansa pettynyt, mutta että hän ymmärsi miksi Philpott lähti.

–Tällaiset huolet pitää ottaa vakavasti ja voin vakuuttaa että otan ne vakavasti, hän sanoi. Trudeau ei puhunut siitä, miksi Philpott lähti. Pääministeri kiitti ministeriä työstään hallituksessa – mitä hän ei tehnyt silloin kun Wilson-Raybould lähti.

Philpott on Wilson-Raybouldin läheinen ystävä. Jälkimmäinen erosi 12. helmikuuta sen jälkeen kun häneltä oli yllättäen viety oikeusministerin salkku. Hän sanoi viime viikolla olevansa varma, että hänet alennettiin siksi, että hän ei suostunut auttamaan rakennusfirma SNC-Lavalia.

Oppositiossa olevan konservatiivipuolueen johtaja Andrew Scheer toisti vaatimuksensa Trudeaun erosta. Hänen mukaansa kysymys oli eettinen ja lakia ei ole noudatettu.

Keskiössä periaatteet ja etiikka

Philpott nimitettiin virkaansa 14. tammikuuta. Hänen eronsa on uusi takaisku pääministerille, joka nousi valtaan marraskuussa 2015 luvaten "aurinkoisia tapoja", lisää vastuullisuutta politiikkaan ja enemmän naisministereitä.

–Trudeaun liberaaleille on ollut huolestuttavaa se, että kaksi eroa hallituksesta ovat johtuneet periaatteista ja etiikasta, sanoi Nanos-tutkimuslaitokselta Nik Nanos.

Hänen mukaansa luvassa voi olla lisää eroja. Herää myös kysymys, mitä oikein on tapahtunut.

Philpottia, 58, pidettiin laajalti yhtenä parhaimmista ministereistä Trudeaun hallituksessa. Hän oli aiemmin terveysministeri ja alkuperäiskansojen asioista vastaava ministeri.

Useimmat liberaalit parlamentissa ovat toistaiseksi tukeneet Trudeauta, mutta ilmassa on jännitystä.

Parlamentin jäsen Wayne Long sanoi olevansa "hyvin huolissaan" Philpottin erosta ja hän vaati asian täydellistä tutkimista, mistä Trudeau on kieltäytynyt.

Wilson-Raybould syyttää painostuksesta erityisesti Gerald Buttsia, joka erosi Trudeaun sihteerin virasta viime kuussa liittyen SNC-Lavalin-skandaaliin. Butts todistaa asiasta parlamentin alahuoneen komitean edessä keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut