Miljoonat kiinalaiset siirtotyöläiset saavat pölykeuhkon hiilikaivoksissa ja tehtaissa – korvauksista ei tietoakaan - Ulkomaat - Aamulehti

Miljoonat kiinalaiset siirtotyöläiset saavat pölykeuhkon hiilikaivoksissa ja tehtaissa – korvauksista ei tietoakaan

Leung Kwok-hung kuvailee itseään Hongkongin ainoaksi todelliseksi vasemmistolaiseksi poliitikoksi. Hän syyttää Kiinan kommunistipuoluetta työläisten laiminlyömisestä.

10.2.2019 6:30 | Päivitetty 11.2.2019 11:00

Kiinalainen pienviljelijä Lui Bangshen oli onnellinen, kun sai töitä kivilaattoja valmistavassa tehtaassa kaukana kotikylästään. Hänen tulonsa moninkertaistuivat, eikä työ ollut kovinkaan raskasta.

Nyt Lui katuu päätöstään lähteä kylästään. Hän on sairastunut parantumattomaan pölykeuhkoon ja tietää kuolevansa pian.

Tehtaassa Lui hioi kivilaattoja useita vuosia. Hän ei tiennyt, että kivipöly voi vahingoittaa keuhkoja, eikä työnantaja antanut hänelle minkäänlaisia hengityssuojaimia.

–Luin tapaus on tyypillinen. Maaseudulta kotoisin olevat siirtotyöläiset eivät ole tietoisia ammattitaudeista, ja monet ovat myös valmiita ottamaan riskejä ansaitakseen mahdollisimman paljon, toteaa entinen parlamentaarikko Leung Kwok-hung,

Likaisia ja pölyisiä töitä

Hongkongissa asuva Leung on tukenut vaikeuksiin joutuneita Manner-Kiinan työläisiä yli 20 vuotta.

Peräti 90 prosenttia ammattitauteihin sairastuneista on siirtotyöläisiä, jotka ovat jättäneet köyhän kotiseutunsa saadakseen töitä Kiinan dynaamisissa kaupungeissa. Niissä he hoitavat tehtäviä, jotka eivät enää kelpaa kaupunkilaisille.

–Heidän työpaikkansa ovat usein likaisia ja pölyisiä. On myös tavallista, että he altistuvat vaarallisille aineille, Leung kertoo.

Vain pieni osa sairastuneista saa kunnon korvauksen työnantajaltaan. Etenkin pölykeuhkosta kärsivät joutuvat yleensä itse maksamaan hoitonsa.

Työsopimuksia ei tehdä

Esimerkiksi Lui Bangsheng ei ole saanut senttiäkään työnantajaltaan. Luin perhe onkin nyt naapurien armoilla, kun kaikki säästöt ovat kuluneet hoitoihin.

–Siirtotyöläiset eivät yleensä allekirjoita työsopimuksia. He ovat siksi heikossa asemassa, kun he vaativat työnantajiaan maksamaan korvauksia, selittää Leung, joka on yrittänyt auttaa Luita ja lukuisia muita sairastuneita työläisiä.

Pölykeuhkon oireet ovat myös pitkään vähäisiä. Sairastuneet ovat usein jo vaihtaneet työpaikkaa, kun tauti alkaa aiheuttaa todellisia ongelmia.

Hallitseva kommunistipuolue on lisäksi ruohonjuuritasolla lähes aina työnantajien puolella.

Yritykset ovat tärkeitä veronmaksajia, eikä puolue halua vahingoittaa niitä vaatimalla, että ne kantavat vastuun työntekijöidensä hyvinvoinnista.

Talousihmeen nurja puoli

Keskimääräisesti olosuhteet ovat kuitenkin parantuneet selvästi työpaikoilla.

Varsinkin vauraimmissa ja kehittyneimmissä kaupungeissa myös siirtotyöläiset voivat nykyään toimia yleensä turvallisissa tiloissa, ja suojalaitteiden käyttö on yleistynyt.

Valtavassa maassa on kuitenkin vielä lukemattomia vanhanaikaisia tehtaita, kaivoksia ja työpajoja, joissa ammattitaudit ja tapaturmat ovat tavallisia.

Pölykeuhkoon sairastuukin Kiinassa suuret määrät ihmisiä joka päivä.

–Tästä Kiinan talousihmeen nurjasta puolesta puhutaan aivan liian vähän. Ilman siirtotyöläisten panosta edellisten vuosikymmenien talouskasvua olisi ollut mahdotonta saavuttaa, mutta silti heidät jätetään oman onnensa nojaan, kun he ovat vaikeuksissa, Leung harmittelee.

Tuhansia laittomia kaivoksia

Monet pölykeuhkosta kärsivistä kiinalaisista työläisistä ovat saaneet taudin hiilikaivoksissa.

Kiinan kaivosteollisuus on huonomaineinen. Kaivoksia kutsutaan syystäkin maailman vaarallisimmiksi työpaikoiksi.

Kiina on maailman suurin hiilen tuottaja. Maassa on yli 15 000 hiilikaivosta, joista vähintään puolet toimii ilman virallista lisenssiä.

Suuri osa laittomista kaivoksista sijaitsee syrjäseuduilla, missä on helppoa lahjoa paikallisia päätöksentekijöitä.

Laittomien kaivosten omistajat ovat surullisenkuuluisia siitä, etteivät he piittaa työntekijöidensä terveydestä ja turvallisuudesta.

Hiilestä yhä suuri kysyntä

Kiinan hallitseva kommunistipuolue on määrännyt paikallishallintoja sulkemaan laittomat kaivokset.

Muutamia tuhansia kaivoksia onkin suljettu, mutta vielä useampi on yhä toiminnassa.

Kiina on myös maailman suurin hiilen kuluttaja. Vaikka kulutus on vähentynyt jonkin verran, hiilestä on vielä niin suuri kysyntä, että laittomillakin kaivoksilla riittää asiakkaita.

Kaivosteollisuus on lisäksi tunnettu toistuvista onnettomuuksistaan.

Kuolonuhrien määrä kaivosturmissa on vähentynyt selvästi tällä vuosikymmenellä, mutta siitä huolimatta lähes 400 kaivostyöläistä menehtyi onnettomuuksissa vuonna 2017.

Hiljainen tappaja

Yli kuuden miljoonan kiinalaisen arvioidaan sairastuneen pölykeuhkoon. Se on selvästi yleisin ammattitauti. Silti monet eivät ole kuulleetkaan siitä.

Hitaasti etenevä tauti johtaa vääjäämättömästi tuskalliseen kuolemaan. Hengittäminen vaikeutuu vähitellen, ja muutaman vuoden kuluttua potilaat ryhtyvät yskimään verta.

Senkin jälkeen potilaat pysyvät usein pitkään hengissä. He ovat vuoteenomia, eivätkä pysty tekemään mitään ilman apua.

Perheet joutuvat henkisesti ja taloudellisesti kovaan paineeseen. Lääkkeet ja hoidot ovat kalliita.

Vuonna 2015 kaikki työnantajat velvoitettiin järjestämään säännöllisiä terveystarkastuksia henkilökunnalleen. Alkuvaiheessa pölykeuhkon oireet ovat kuitenkin epämääräisiä, joten lääkärien taudinmääritykset ovat usein vääriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: