Brasilia etsii satoja mutaan hautautuneita ihmisiä – samalla alueella on sortumassa toinenkin pato: 24 000 ihmistä evakuoidaan - Ulkomaat - Aamulehti

Brasilia etsii satoja mutaan hautautuneita ihmisiä – samalla alueella on sortumassa toinenkin pato: 24 000 ihmistä evakuoidaan

Pelastajat keskittyivät etsimään selviytyjiä mutaan hautautuneista taloista, autoista ja junista.

27.1.2019 16:17

Perjantainen rautamalmikaivoksen patomurtuma Brumadinhossa Brasiliassa aiheutti kaivosjätteestä mutavyöryn, jonka pelätään haudanneen alleen 250 ihmistä. He ovat kaikki Vale-yhtiön rautamalmikaivoksen työntekijöitä tai urakoitsijoita.

–Valitettavasti tässä vaiheessa selviytymismahdollisuudet ovat minimaaliset. Todennäköisesti etsimme vain ruumiita, Brasilian Minas Geraisin osavaltion kuvernööri Romeu Zema kommentoi paikallismedialle.

Ruumiita on oletettavasti paljon enemmän kuin jo löydetyt 37.

Toistaiseksi padon murtuman syytä ei tiedetä. Viranomaisten mukaan luvat olivat kunnossa, eikä pato ollut käytössä vuosiin. Yhtiön mukaan padolla ei ollut meneillään myöskään uusia rakennustöitä, jotka olisivat romahduksen voineet aiheuttaa. 42-vuotias pato piti myös purkaa.

Uhrien etsintöihin on osallistunut tusinan verran pelastushelikoptereita.

Vaikeat pelastustyöt

150 metriä leveä tuhoalue on kilometrien mittainen. Pelastajat ovat keskittäneet toimintansa loukkuun jääneiden autojen, junien ja talojen tarkastamiseen. Toimet jouduttiin keskeyttämään yöllä rankan sateen vuoksi. Pelastustöistä on uutisoinut muun muassa uutistoimisto Reuters ja AFP.

Selviytyjiä on etsitty tusinan helikopterin, tuhannen sotilaan ja etsintäkoirien avulla. Lisäksi muun maussa Israel on tarjonnut apuaan ja lähettänyt alueelle sotilaita ja etsintälaitteita.

Nyt pelastustyöt ovat saaneet uuden suunnan. Viranomaiset keskittyvät evakuoimaan 24 000 ihmistä, sillä samalla alueella on nyt mahdollisesti sortumassa toinenkin pato. Hälytyssireeni ujelsi jo ennen auringonnousua.

Hälytys laukeaa, jos vesiraja nousee padossa vaarallisen korkeaksi. Asukkaita kehotetaan hakeutumaan mahdollisimman korkealle.

Sunnuntaiaamuna Suomen aikaa kadoksissa oli vielä ainakin 250 ihmistä.

Edellisestä vain kolme vuotta

Perjantain patomurtuma oli vielä tuhoisampi kuin vuoden 2015 tragedia. Tuolloin Valen ja BHP Groupin pyörittämän Samarco Mineracaon kaivoksen pato romahti. Turmassa kuoli 19 ihmistä ja ympäristötuhot olivat valtavat. Kaivosjäte pääsi valumaan suureen jokeen.

Vuoden 2015 romahduksen tutkinta ja oikeusprosessi on yhä kesken. Brasilian ympäristöviranomaiset ovat asettaneet noin 60 miljoonan euron sakot Vale-yhtiölle. Lisäksi yhtiön varoja on jäädytetty noin 250 miljoonan euron edestä. Summasta on tarkoitus maksaa mahdolliset lisäsanktiot ja korvaukset.

Uusi pato-onnettomuus vain kolme vuotta edellisen jälkeen on herättänyt ankaraa kritiikkiä. Ympäristöjärjestö Greenpeacen Brasilian osaston mukaan uusin murtuma on surullinen seuraus siitä, että Brasilian hallitus ja kaivosyhtiöt eivät ole ottaneet ottaneet opiksi.

–Tällaiset eivät ole onnettomuuksia, vaan ympäristörikoksia, jotka on tutkittava, rangaistava ja korjattava, järjestö toteaa lausunnossaan.

150 metriä leveä tuhoalue on kilometrejä pitkä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos