Vauvanvaipoissa glyfosaattia Ranskassa - Ulkomaat - Aamulehti

Vaipoista löytyi testissä suuret määrät vaarallisia kemikaaleja Ranskassa

Testissä havaittiin, että vaaralliset kemikaalit voisivat siirtyä kertakäyttövaipoista vauvaan.

23.1.2019 20:58

Ranskan kansallinen terveysjärjestö Anses on löytänyt vaarallisia määriä kemikaaleja vauvanvaipoista. Vaippatesti oli laatuaan ensimmäinen minkään maan kansallisen terveysjärjestön tekemä.

Testissä vauvanvaipoista löytyi terveydelle vaarallisia määriä muun muassa glyfosaattia, jota käytetään rikkakasvien kemialliseen torjuntaan ja joka tunnetaan myös kauppanimellä Roundup. Anses vaatii nopeaa toimintaa asian korjaamiseksi, koska kemikaalit voivat mahdollisesti aiheuttaa terveysriskejä vauvoille.

Ranskan terveysministeri Agnès Buzyn kiirehti kuitenkin sanomaan, ettei vauvojen terveydelle ole välitöntä vaaraa.

–Tietysti meidän tulee jatkaa vaippojen laittamista vauvoillemme. Me olemme tehneet niin jo ainakin 50 vuotta, ministeri totesi uutistoimisto AFP:lle.

Ranskan hallituksen terveys-, valtionvarain- ja ympäristöministerit ilmoittivat kuitenkin yhteisessä lausunnossaan antaneensa vaippoja valmistaville yhtiöille 15 päivää aikaa selvittää asiaa.

Voivat siirtyä vauvaan virtsan välityksellä

Tutkimuksessa tarkasteltiin useiden eri brändien kertakäyttövaippoja, joita myydään tavallisissa ranskalaisissa marketeissa. Ansesin mukaan lapsi saattaa kuluttaa tällaisia vaippoja jopa 4 000 kappaletta ensimmäisten elinvuosiensa aikana.

Tutkimusraportissa ei nimetty, mitkä vaippamerkit olivat testissä mukana. Sen sijaan raportissa ilmoitettiin, että kyseessä oli kattava otos ja että osaa vaipoista myydään myös muissa maissa.

Testissä havaittiin, että vaaralliset kemikaalit voisivat siirtyä kertakäyttövaipoista vauvaan esimerkiksi virtsan välityksellä. Pitkäaikainen altistus iholla voisi olla haitallista.

Osa löydetyistä kemikaaleista oli lisätty vaippoihin tarkoituksellisesti kuten hajusteet, jotka voivat aiheuttaa ihoallergioita. Osa kemikaaleista oli todennäköisesti päätynyt vaippoihin vahingossa valmistusprosessin aikana tai pilaantuneista materiaaleista.

Glyfosaatin lisäksi vaipoista löytyi turvallisen rajan ylittäviä määriä hajusteita, aromaattista hiilivetyä, dioksiinia ja furaania.

Suomi äänesti glyfosaatin jatkokäytön puolesta

Glyfosaatti on kiistelty kemikaali, jonka asemasta syöpää aiheuttavana karsinogeenina on erimielisyys EU-maiden välillä. Se on Euroopan ja maailman eniten käytetty torjunta-aine.

Yhdysvalloissa sen sijaan puistonhoitaja, joka haastoi aineen valmistajan oikeuteen sairastuttuaan parantumattomaan syöpään, voitti jutun ja sai miljoonakorvaukset.

Glyfosaatti on määrä kieltää Ranskassa lailla vuoteen 2021 mennessä. Siksi vaippatestistä on noussut maassa suuri kohu.

Suomi oli vuonna 2017 niiden EU-maiden joukossa, jotka kannattivat glyfosaatin jatkomyyntiluvan jatkamista viidellä vuodella. Yhdeksän EU-maata vastusti sitä, Ranska niiden joukossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: