Latvia pysäytti ennätyksellisen, 2 000 kilon kokaiinilastin – "Se oli mitä varmimmin tarkoitettu johonkin toiseen maahan, oletettavasti huumekauppiaille Skandinaviaan" - Ulkomaat - Aamulehti

Latvia pysäytti ennätyksellisen, 2 000 kilon kokaiinilastin – "Se oli mitä varmimmin tarkoitettu johonkin toiseen maahan, oletettavasti huumekauppiaille Skandinaviaan"

Latvian poliisin ylijohtaja Ints Kuzis ja rikospoliisin päällikkö Andrejs Grisins tiedottivat takavarikosta maanantaina.

14.1.2019 21:53

Latvian poliisi on pysäyttänyt merkittävän, yli kahden tuhannen kilon painoisen kokaiinilastin. Huumeet takavarikoitiin poliisin mukaan maanantaina Koknesen pikkukaupungissa maan keskiosissa.

–Takavarikoimme 2 195 pakettia 80-prosenttista kokaiinia, jotka oli pakattu 42 banaanilaatikkoon, rikospoliisin päällikkö Andrejs Grisins sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa niiden arvo katukaupassa olisi jopa miljardi euroa. Arvio lienee aineen puhtaudesta huolimatta suuresti liioiteltu, sillä EU:n huumeseurantakeskuksen EMCDDA:n mukaan kokaiinigramman maksimihinta oli Latviassa pari vuotta sitten noin 120 euroa. Tällä hinnalla laskettuna kokonaisarvo jäisi alle 300 miljoonan euron.

Huumelasti oli niin suuri, ettei Latvia varmastikaan ollut sen lopullinen määränpää.

–Se oli mitä varmimmin tarkoitettu johonkin toiseen maahan, oletettavasti huumekauppiaille Skandinaviaan, Grisins arvioi.

Viisi latvialaista on pidätetty salakuljetuksesta epäiltynä. Maksimirangaistus on 15 vuotta vankeutta.

Huumeet olivat peräisin Ecuadorista ja poliisi teki tapauksessa yhteistyötä Ecuadorin poliisin kanssa.

Takavarikko on merkittävä myös Euroopan mittakaavassa. Useimmissa Euroopan maissa kokaiinitakavarikkojen kokonaismäärä ei vuodessakaan ylitä tonnia. Suomessa vuotuiset takavarikot ovat yhteensä muutamia tai korkeintaan joitakin kymmeniä kiloja

Espanja teki viime vuoden huhtikuussa sekä maan että maanosan suurimman takavarikon, kun satamakaupunki Algecirasissa saatiin haltuun 8 740 kiloa kokaiinia. EMCDDA:n mukaan kokaiinin tuotanto on lisääntynyt Latinalaisessa Amerikassa viime vuosina, mikä on lisännyt aineen tuontia Eurooppaan, laskenut hintoja ja nostanut puhtausastetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut