Brexitistä äänestetään tiistaina, mutta solmu ei välttämättä aukea edes silloin – Pääministeri: On todennäköisempää, ettei brexitiä tule ollenkaan kuin EU-ero ilman sopimusta - Ulkomaat - Aamulehti

Brexitistä äänestetään tiistaina, mutta solmu ei välttämättä aukea edes silloin – Pääministeri: On todennäköisempää, ettei brexitiä tule ollenkaan kuin EU-ero ilman sopimusta

Kansa on kaduilla Lontoossa, ja tunnelma on odottava.

14.1.2019 22:21

Britanniassa pääministeri Theresa May suostutteli parlamenttiedustajia neuvottelemansa EU-erosopimuksen taakse viimeisen kerran tänään maanantaina.

Parlamentin alahuoneen on määrä pitää ratkaiseva äänestys brexitistä tiistaina. Näyttää siltä, että enemmistö edustajista ei puolla Mayn sopimusta.

May varoittaa, että parlamentti todennäköisemmin estää koko brexitin kuin antaa Britannian lähteä unionista ilman sopimusta.

Mayn mukaan luottamus politiikkaan kärsii "katastrofaalista" tuhoa, jos kansanäänestyksen tulosta ei panna täytäntöön.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Lue myös:

Britannia testasi sopimuksetonta brexitiä käytännössä kuorma-autojen jonolla: "Tämä on veronmaksajien kustantama farssi"

Myrskypilvet kerääntyvät: Britannian parlamentti äänestää brexit-sopimuksesta tammikuussa – May tyrmää uuden brexit-kansanäänestyksen

Viime viikolla May joutui lupaamaan parlamentille, että hän esittelee toisen brexit-suunnitelman vain päivien kuluessa, jos hänen sopimuksensa äänestetään nurin.

–Westminsterissä (parlamentissa) on joitakin, jotka toivovat viivyttävänsä tai jopa estävänsä brexitin ja jotka käyttävät kaikkia mahdollisia keinojaan tehdäkseen sen, May sanoi.

Britannian pääministeri Theresa May varoitti parlamenttia seurauksista, jos alahuone äänestää huomenna hänen neuvottelemansa EU-erosopimuksen kumoon.

May puhui tänään tehtaan työntekijöille Keski-Englannin Stoke-on-Trentissä, jossa enemmistö äänesti EU:sta lähtemisen puolesta.

Mayn neuvottelema erosopimus on kohdannut vastustusta eri syistä. Monet toivovat erosopimusta selkeämpää eroa EU:sta, toiset taas haluavat pysäyttää koko brexitin.

The Sunday Times -lehden mukaan parlamentissa kapinalliset aikovat vääntää pääministeri Maylta kontrollin brexit -prosessin hoitamiseen muuttamalla parlamenttityöskentelyn sääntöjä, niin että kansanedustajien aloitteille annetaan etusija hallituksen esityksiin nähden, jos hallituksen sopimuspaperi kaatuu tiistaina.

Kapinarintamassa on edustajia kaikista puolueista. Tavoitteena on viivyttää brexit-prosessia tai pysäyttää se kokonaan.

Ratkaisu tiistaina

Britannian ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen ratkaiseva päivä on tiistai, jolloin Britannian parlamentin alahuone äänestää sopimuksesta.

Brexit-sopimuksesta oli alun perin määrä äänestää jo 11. joulukuuta, mutta pääministeri Theresa May lykkäsi äänestystä, koska tappio näytti varmalta.

Tämän jälkeen May selvisi oman konservatiivipuolueen sisäisestä luottamusäänestyksestä. May säilytti paikkansa luvuin 200–117.

EU-sopimuksen povataan kaatuvan tiistain äänestyksessä, sillä opposition lisäksi sitä vastustaa joukko konservatiivien kansanedustajia.

Jos May häviää tiistaina, on hänen hallituksellaan kolme vuorokautta aikaa tuoda parlamentin käsittelyyn vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tämä tapahtuisi maanantaina 21. tammikuuta, koska parlamentti ei ole koolla ensi perjantaina.

Mahdollisena pidetään, että hallitus pyytää tällöin eropäivän (29. maaliskuuta) siirtoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut