Gabonissa käynnissä sotilasvallankaappaus – sotilaat ovat tyytymättömiä sairaaseen presidenttiin - Ulkomaat - Aamulehti

Gabonissa käynnissä sotilasvallankaappaus – sotilaat ovat tyytymättömiä sairaaseen presidenttiin

Gabonin presidentti Ali Bongo Ondimba osallistui viime heinäkuussa Etelä-Afrikan Johannesburgissa BRICS-maiden kokoukseen.

7.1.2019 11:38

Päiväntasaajan Afrikassa sijaitsevassa Gabonissa näytti maanantaina olevan käynnissä sotilasvallankaappaus. Sotilaat ottivat hallintaansa paikallisen radiokanavan ja julistivat tyytymättömyyttään presidentti Ali Bongoon, joka on toipumassa aivohalvauksesta Marokossa.

Luutnantti Kelly Ondo Obiang kertoi radiossa, että presidentin uudenvuodenpuhe oli "vahvistanut epäilyjä presidentin kyvystä jatkaa virkansa velvollisuuksia". Ondo Obiang kuvasi itseään kansalliskaartin upseeriksi ja sanoi johtavansa Gabonin puolustus- ja turvallisuusjoukkojen isänmaallista liikettä.

Sosiaalisessa mediassa kiertävä video näytti Ondo Obiangin radiostudiossa sotilaspuvussa ja vihreässä baretissa lukemassa tiedotetta. Hänen vierellään seisoi kaksi sotilasta rynnäkkökivääreiden kanssa.

Ondo Obiang kertoi vallankaappauksen olevan suunnattu "niitä vastaan, jotka pelkurimaisesti salamurhasivat nuoria maanmiehiämme yöllä 31. elokuuta 2016". Tuona yönä puhkesi väkivaltaisuuksia, kun Bongo oli julistautunut voittajaksi kiistanalaisissa vaaleissa.

Hallitusta lähellä oleva lähde kertoi paikallisen tv-aseman lähellä kuullun laukauksia. Vallankaappaajina näytti olevan pieni määrä sotilaita.

Presidentti sai aivohalvauksen lokakuussa

Presidentti Bongo, 59, joutui sairaalaan lokakuussa Saudi-Arabiassa aivohalvauksen jälkeen. Hän on ollut Marokossa marraskuusta asti saamassa hoitoa.

Uudenvuodenpuheessaan Bongo myönsi terveysongelmansa, mutta hän sanoi olevansa toipumassa. Hän puhui epäselvästi eikä liikuttanut oikeaa kättään. Muuten hän vaikutti terveeltä.

Bongon perhe on hallinnut öljyntuottajamaata liki puoli vuosisataa. Bongo seurasi presidenttinä isäänsä Omaria, joka kuoli vuonna 2009. Hänen uudelleenvalintaansa vuonna 2016 varjostivat väitteet vaalipetoksesta ja maassa oli väkivaltaisia protesteja.

Bongo valittiin uudelleen vain alle 6 000 äänen erolla. Väkivaltaisuuksien aikana kuoli ihmisiä ja parlamenttitalo poltettiin.

EU:n mukaan vaaliepäselvyyksiä oli Bongolle myötämielisessä Haut-Ogoouen maakunnassa, missä hän sai äänistä 95 prosenttia ja vaaleihin osallistui 99,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut