Lumivyöryyn joutuneiden hiihtäjien etsinnät keskeytetty viikonlopuksi – kadonneet ovat kotoisin Pohjanmaalta - Ulkomaat - Aamulehti

Lumivyöryyn joutuneen nelikon etsinnät keskeytetty viikonlopuksi – kadonneet ovat kotoisin Pohjanmaalta

Etsijät havaitsivat lumivyöryalueen yllä kaksi signaalia lumivyörypaikantimista. Se vahvistaa poliisin mukaan sen, että kadonneet jäivät lumivyöryn alle.

4.1.2019 23:09

Blåbærfjellet-tunturilla kadonneiden kolmen suomalaisen miehen ja yhden ruotsalaisen naisen etsinnät on keskeytetty viikonlopun ajaksi, Norjan poliisi tiedottaa. He katosivat keskiviikkona.

Etsinnät keskeytettiin huonon sään vuoksi. Poliisin mukaan etsintöjä jatketaan vasta maanantaina.

Norjan Yleisradio NRK:n mukaan poliisin oli tarkoitus etsiä hiihtäjiä koirien avulla alueelta, jossa kadonneet haudannut lumivyöry tapahtui keskiviikkona.

Poliisi aikoi lennättää etsintäkoirat kohtaan, josta etsijät havaitsivat aiemmin perjantaina kaksi lumivyörylähettimen signaalia. Huono keli esti alueelle lentämisen.

Perjantai-iltapäivänä Blåbærfjellet-tunturilla alkoi sankka lumisade ja uuden lumivyöryn riski oli poliisin mukaan huomattava.

Etsijät havaitsivat lumivyörylähettimien singnaalit

Perjantaiaamuna tunturilla oli vielä käynnissä pelastusoperaatio, mutta iltapäivällä pelastusoperaatio muuttui kuolleiden etsinnäksi, poliisi kertoi.

Iltapäivällä pidetyssä lehdistötilaisuudessa poliisi kertoi, että etsintähelikopteri havaitsi Blåbærfjellet-tunturilta kaksi lumivyörylähettimen signaalia.

Signaalit havaittiin lumivyöryalueiden yllä, mikä merkitsee poliisin mukaan sitä, että kadonneet ovat varmuudella jääneet lumivyöryyn.

–Nyt kun olemme saaneet vahvistettua, että he jäivät lumivyöryyn, pelastusoperaatio muuttuu kuolleiden etsinnäksi, sanoi Astrid Nilsen Tromssan poliisista ruotsalaislehti Expressenin mukaan.

Lumivyöryn alle jäänyt voi selviytyä lumen alla 15–30 minuuttia.

Pidempään lumen alla voi selviytyä vain hyvin harvinaisissa tilanteissa, joissa lumen alle jää poikkeuksellisen suuri ilmatasku.

NRK:n mukaan poliisi uskoo löytävänsä kaikki neljä kadonnutta hiihtäjää, vaikka se havaitsi vain kahden lähettimen signaalit.

Poliisin oletus on, että kadonneet ovat kaikki lähellä toisiaan.

Kadonneet ovat pohjanmaalaisia

Blåbærfjellet-tunturille lähti alun perin viiden hengen seurue, johon kuului kolme suomalaista miestä sekä ruotsalainen nainen ja mies.

Ennen tunturille menemistä viisikko osallistui Pohjois-Norjassa jääkiipeilykurssille.

Kaikki kolme suomalaista ovat kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, sanomalehti Pohjalainen kertoo.

Maalahdelta kotoisin oleva mies on syntynyt vuonna 1989. Hän opiskeli Pohjalaisen mukaan erämaaopaskurssilla. Seurueen pietarsaarelainen jäsen opiskeli lehden mukaan niin ikään eräoppaaksi. Hän on syntynyt vuonna 1982. Kolmas miehistä on vuonna 1986 syntynyt mustasaarelainen, jonka nykyinen asuinpaikka on Vaasa.

Suomalaiset tapasivat seurueen ruotsalaiset jäsenet Pohjois-Norjan kiipeilykurssilla.

Seurueen viides jäsen kääntyi puolimatkassa takaisin

Kadonneiksi ilmoitetut kolme suomalaismiestä ja ruotsalaisnainen nähtiin viimeisen kerran keskiviikkona iltapäivällä.

Tuolloin seurue oli matkalla Blåbærfjellet-tunturin 1 440 metriä korkealle huipulle.

Seurueeseen kuulunut viides henkilö, 17-vuotias ruotsalaismies, kääntyi huonon sään vuoksi takaisin tunturin puurajan kohdalla.

Hetken kuluttua hän hälytti apua, kun hän ei enää saanut yhteyttä ryhmän muihin jäseniin.

Viranomaiset alkoivat pian epäillä, että hiihtäjät ovat jääneet lumivyöryyn, koska etsijät löysivät vyöryalueelle johtaneita jälkiä. Alueelta pois johtavia jälkiä taas ei löytynyt.

Lumivyöryvaara esti kadonneiden etsinnän maan kamaralla, joten etsinnöissä jouduttiin turvautumaan helikoptereihin.

Vaikea sää esti pitkään myös helikopterin käytön.

Alueelle lentänyt Pohjois-Norjan yliopistollisen sairaalan kopteri sekä armeijan kopteri joutuivat kääntymään pois tunturilta torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos