Tromssan poliisi: Norjassa kadonneet ovat jääneet lumivyöryn alle ja kuolleet - Ulkomaat - Aamulehti

Tromssan poliisi: Norjassa kadonneet ovat jääneet lumivyöryn alle ja kuolleet

Kadonneita laskijoita etsitään läheltä Suomen rajaa. Paikalla on ollut käynnissä laajat etsinnät keskiviikosta lähtien.

4.1.2019 14:46 | Päivitetty 4.1.2019 16:54

Tromssan poliisi olettaa, että Norjassa kadonneet suomalaiset ovat kuolleet lumivyöryssä. Poliisipäällikkö Morten Pettersenin mukaan poliisi tekee edelleen kaiken mahdollisen, jotta oletetusti kuolleet löydetään ja ruumiit saadaan haettua lumivyöryn alta. Etsintään voi kuitenkin mennä jopa viikkoja, sillä olosuhteet paikan päällä on vaikeat ja vaaralliset.

Poliisi on myös muuttanut etsintätehtävän luokitusta. Poliisi etsii nyt lumivyöryn uhreja eikä kadonneita henkilöitä. Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, miten etsintäoperaatiossa suhtaudutaan pelastajien turvallisuuteen. Poliisi on johtopäätöksiä tehdessään konsultoinut paikallista onnettomuuskeskusta.

Asiantuntija Mads Gilbertin mukaan on jo varmaa, että kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen ovat kuolleet lumivyöryssä. Gilbertin mukaan ei ole tiedossa, että kukaan olisi koskaan selviytynyt lumivyöryn alla yli kahta vuorokautta. Aiemmin on kerrottu, että kolme suomalaismiestä on kotoisin Pohjanmaan seudulta.

Kadonneet laskijat katosivat näissä vuoristomaisemissa Pohjois-Norjassa lähellä Suomen Käsivarren Lappia.

Norjan poliisi kertoi aiemmin, että se on paikantanut signaalin kahdesta lähettimestä tunturissa, jossa neljän laskettelijan pelätään jääneen lumivyöryn alle. Niin sanottujen piipperien signaalit havaittiin helikopterista. Löydetyt signaalit havaittiin paikassa, jossa keskiviikkona todettiin lumivyöry. Poliisin mukaan ei ole tietoa, kuinka syvällä signaalit ovat. Ne ovat kuitenkin melko vahvoja.

Poliisin mukaan viranomaiset pyrkivät nyt kaivamaan paikalla ja paikallistamaan myös kaksi muuta, joista ei ole saatu signaalia.

Kaivaukset on jo aloitettu tunturin huipulla. Kaikilla laskijoilla oli tiettävästi mukanaan hälyttimet, joiden avulla heidät voitaisiin paikantaa lumen alta.

Kateissa on kolme suomalaista miestä ja yksi ruotsalainen nainen, jotka olivat laskemassa Blåbærfjelletillä Pohjois-Norjan Tamokdalenissa. Heidän uskotaan jääneen lumivyöryn alle kahden jälkeen iltapäivällä keskiviikkona.

Tunturia kierteli aiemmin tänään myös ambulanssihelikopteri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut