Haiden hyökkäykset ovat yleistyneet Punaisenmeren sukelluskohteissa – syyksi epäillään ihmistä - Ulkomaat - Aamulehti

Haiden hyökkäykset ovat yleistyneet Punaisenmeren sukelluskohteissa – syyksi epäillään ihmistä

Brother Islands sijaitsee lähellä suosittua sukelluskohdetta Hurghadaa.

19.12.2018 17:02

Punaisenmeren sukelluskohteissa on sattunut tänä syksynä ainakin kaksi hain hyökkäystä ihmisen kimppuun. Yleensä sukeltajille vaarattomat valkopilkkahait ovat muuttaneet käytöstään ainakin Egyptin Brother Islandsin (El Ikhwa) vesillä. Youtubessa julkaistuilla videoilla hait pyörivät sukeltajien lähellä ja kahdessa tapauksessa ne ovat iskeneet hampaansa sukeltajan reiteen ja pohkeeseen.

Hyökkäyksen uhrit ovat päässeet nousemaan takaisin veneelle ja päässeet hoitoon paikalliseen sairaalaan.

Itävaltalainen Alexander Kränkl kertoo Youtubessa syyskuussa julkaistulla videolla, miten hän joutui haihyökkäyksen uhriksi.

–Olimme palaamassa veneelle, kun näimme hain. Se tuli hyvin lähelle, mikä on epätavallista. Oli juuri ottamassa kiinni turvaköydestä, kun jotain tapahtui. Tunsin puraisun reidessäni ja kun katsoin alaspäin näin vain sen hain. Jos isku olisi tapahtunut 30 metrin syvyydessä, tuskin olisin tässä tätä kertomassa, Kränkl kertoo videolla.

Tamperelainen sukellusharrastaja Ari Arkia oli marraskuussa sukeltamassa samalla riutalla Punaisellamerellä, ja hän kuuli paikallisilta sukellusoppailta mahdollisen selityksen hain käytöksen muuttumiseen.

–Osa sukeltajista on alkanut heittää veteen eläimen raatoja houkutellakseen haita valokuvattavaksi. On epäilty, että tämän takia hait ovat ehdollistuneet ja alkaneet luulla, että kaikki meressä kelluva on syötävää.

Iltalehden keskiviikkona julkaisema video on kuvattu samoilla vesillä, missä Kränkl joutui haihyökkäyksen kohteeksi. Tällä päiväämättömällä videolla valkopilkkahai pyörii uteliaana ja aggressiivisesti sukeltajan ympärillä ja raatelee sen jälkeen tätä pohkeeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: