Hotellivaraukset romahtivat Pariisissa keltaliivien mellakoiden seurauksena – osa turisteista on keskeyttänyt lomansa ennen aikojaan - Ulkomaat - Aamulehti

Hotellivaraukset romahtivat Pariisissa keltaliivien mellakoiden seurauksena – osa turisteista on keskeyttänyt lomansa ennen aikojaan

Ranskalaiset poliisit etsivät asemia Pariisin kuuluisan Riemukaaren edustalla lauantain yhteenottojen aikana.

4.12.2018 10:45

Koko maahan levinnyt keltaliivien protesti iskee kovasti Ranskan talouteen.

Pariisin ja muiden turistien suosimien kaupunkien kaupat, hotellit ja ravintolat ovat kärsineet jo isoja menetyksiä kolme viikkoa kestäneen mielenosoitusaallon aikana.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi maanantaina maan työantajajärjestöjen tapaamisessa, että tulonmenetykset ovat olleet alasta ja kaupunkialueesta riippuen 15:n ja 50 prosentin välissä.

Pariisin hotelleissa yöpymisvarauksia on peruttu sijainnista riippuen 20–50 prosenttia, ja uusia varauksia on 10–15 prosenttia aiempaa vähemmän.

Pääkaupungin ravintoloissa pöydät ovat täyttyneet 20–50 prosenttia heikommin, ja pikkuputiikeissa kassa on kilissyt 20–40 prosenttia hiljaisempaa tahtia kuin aikaisemmin.

Turistit ennen aikojaan kotiin

Monet Pariisissa olleet turistit olivat järkyttyneitä väkivaltaiseksi kehittyneistä protesteista. Osa turisteista on keskeyttänyt ennen aikojaan lomansa.

Pariisissa mielenosoittajien joukkoon soluttautuneet rähinöitsijät töhrivät Riemukaarta ja turmelivat ja ryöstelivät Champs Élyséen luksuskauppoja. Applen, Diorin ja Chanelin kauppojen ikkunat rikottiin. Printemps- ja Galeries Lafayette -tavaratalot sulkivat lauantaina turvallisuussyistä ennenaikaisesti ovensa.

Ranskalaiset luksustavaroita valmistavat yritykset kuten SMCP, LVHM ja Hermes pelkäävät protestiliikehdinnän karkottavan turistit Pariisista joulusesongin alla. Joulu on niille vuoden tärkeintä myyntiaikaa.

Ranskalaiset autonvalmistajat Peugeot ja Renault kertovat menettäneensä tilauksia.

Neljä kuolonuhria

Talouden menetyksiin voi laskea myös kauppojen ryöstelyn eri puolilla Ranskaa. Inhimillisiin menetyksiin kuuluvat neljä kuollutta ja sadat loukkaantuneet.

–Vaikutus on vakava ja yhä jatkuva, Bruno Le Maire sanoi. Seuraavat suuret mielenilmaukset ovat luvassa ensi viikonloppuna.

Liikehdintä alkoi 17. marraskuuta protestina dieselin veronkorotuksille. Se on pikku hiljaa laajentunut sosiaaliseksi protestiksi presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan.

Macronin mukaan fossiilisten polttoaineiden hinnankorotukset välttämättömiä taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

Keltaliiviprotestoijat vaativat Macronin eroa. Heidän mielestään presidentti on menettänyt kosketuksen tavallisten ranskalaisten arkeen ja ajaa vain hyvinvoivan eliitin asiaa.

Presidentti Macron siirsi useilla viikoilla Serbian-matkansa, jonka oli määrä alkaa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut