Korkeita elinkustannuksia vastustavat keltaliivit toivat suuret protestit Ranskaan – Pariisin väkivaltaisissa mielenosoituksissa loukkaantui jopa 65 ihmistä - Ulkomaat - Aamulehti

Jo yli 200 pidätetty Pariisissa, ainakin 65 loukkaantunut – korkeita elinkustannuksia vastustavat keltaliivit toivat suuret protestit Ranskaan

Pariisissa keltaliivien mielenosoituksista on syntynyt väkivaltaisuuksia. Lauantaina protesteissa loukkaantui jopa 65 ihmistä.­

1.12.2018 19:15 | Päivitetty 1.12.2018 20:27

Pariisissa poliisi käytti kyynelkaasua, tainnutusgranaatteja ja vesitykkejä kamppailussa mielenosoittajien kanssa lauantaina.

Tuhansia keltaliiveinä tunnettuja mielenosoittajia kokoontui paitsi Pariisin Champs-Elysées-kadulle, myös muihin kaupunkeihin Ranskassa.

Kyseessä oli jo kolmas viikonloppu, jona keltaliivit osoittivat mieltään korkeita elinkustannuksia ja presidentti Emmanuel Macronin hallitusta vastaan. Yli kahden viikon ajan mielenosoittajat ovat lisäksi tukkineet teitä protestiksi eri puolilla Ranskaa.

Keltaliivit osoittavat mieltään korkeita elinkustannuksia ja presidentti Emmanuel Macronin hallitusta vastaan.­

Yli 200 ihmistä pidätetty

Poliisi pidätti lauantaina ainakin 205 ihmistä. Huolena on, että äärioikeistolaisia ja -vasemmistolaisia ryhmiä pyrkii keltaliivien joukkoon. Huiveilla ja kaasunaamareilla naamioituneita ihmisiä yritti mennä mielenosoittajien joukkoon. Sen vuoksi jokainen mielenosoittaja, joka pyrki Champs-Elysées´lle, joutui todistamaan henkilöllisyytensä ja näyttämään kassinsa sisällön.

Poliisin edustaja selvitti medialle: "Poliisin tehtävänä on ensisijaisesti suojella rauhanomaisesti mieltään osoittavia. Samalla rynnäkköpoliisin on poistettava kaikki väkivaltaa aiheuttavat henkilöt.”

Lauantaina iltapäivästä kerrottiin, että 65 ihmistä loukkaantui Pariisin mielenosoituksissa. Heistä 11 kuului turvallisuusjoukkoihin.

Keltaliivit vastustavat mielenosoituksillaan muun muassa korkeita polttoaineiden hintoja. Pelastajat sammuttivat palamaan sytytettyä autoa lauantaina Pariisissa.­

Presidentti Macron puhui tiistaina televisiossa. Keltaliivit olivat odottaneet pikaisia ja konkreettisia toimia heikompiosaisten ostovoiman parantamiseksi. He vaativat minimipalkan korottamista, erilaisten sosiaaliturvamaksujen ja määrättyjen verojen alentamista ja vuodenvaihteessa voimaan astuvaa uutta polttoaineveron hylkäämistä.

Macron ei kuitenkaan puheessaan luvannut oikeastaan mitään niistä toimenpiteistä, joita keltaliivit odottivat.

"Pienituloisilla ei tarpeeksi rahaa elämiseen"

Suur-Pariisin perukoilla Provins´in kaupungin tuntumassa liikennettä on hidastamassa noin 80 hengen keltaliiviporukka.

Eläkeläinen Pierre Poirier kertoo, että Ranskassa hinnat ja pakolliset maksut nousevat jatkuvasti.­

Tunnelma on leppoinen, ohikulkevia autoja ei häiritä. Kaikki rekat pysähtyvät, ja kuljettajat juttelevat ystävällisesti mielenosoittajien kanssa.

–Olen eläkkeellä ja koko elämäni tein varastomiehen hommia. Macronin ansiosta 1 300 euron eläkkeeni putosi 76 eurolla. No, kompensaatioksi maksoin asuntoveroa 18 euroa vähemmän. Meillä pienituloisilla ei kertakaikkiaan ole tarpeeksi rahaa elämiseen. Hinnat ja pakolliset maksut nousevat jatkuvasti, kertoo Pierre Poirier, 64.

–Vuoden alun polttoaineiden hinnankorotuksen Macron sanoo olevan pakollinen, jotta saavuttaisimme Pariisin ilmastokokouksessa sovitut tavoitteet. Sehän on hyvin kunnioitettava ajatus. Kuitenkin se merkitsee pitkää työmatkaa ajavalle duunarille satasien lisämenoerää vuodessa.

Liikkuminen hankalaa koko maassa

Ranska elää puolella teholla mielenosoitusten vuoksi. Tiet lukuisille teollisuusalueille on tukittu, ja liikkuminen on koko maassa hankalaa. Tavaratoimitukset vähittäisportaalle takkuilevat. Lukuisat supermarketit ovat joutuneet sulkemaan ovensa joko koko tai osaksi päiväksi.

Mellakkapoliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen Pariisissa lauantaina. Jopa 65 ihmistä loukkaantui.­

Lauantaina suuret Galeries Lafayette - ja Printemps-tavaratalot kertoivat joutuneensa sulkemaan ovensa Pariisin keskustassa väkivaltaisuuksien vuoksi.

Elintarvikepulasta ei voi puhua, mutta hyllyjä on runsaasti tyhjillään. Tuoretavaran hävikki on noussut kohtuuttomaksi asiakaskadon takia.

Parhaana myyntisesonkina lelukaupat ovat ilmoittaneet menettäneensä 40 prosenttia liikevaihdostaan. Pariisin hotellien täyttöprosentti on romahtanut ja joulun tienoon huonevarauksista on peruttu yli 25 000.

Päivitetty 1.12. kello 20.27: Lisätty tarkennettua tietoa pidätetyistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?