Ukrainaan 30 päivän poikkeustila – Suomalainen sotilasasiantuntija Kiovassa: ”Maa ei ole romahtamassa” - Ulkomaat - Aamulehti

Ukrainaan 30 päivän poikkeustila – Suomalainen sotilasasiantuntija Kiovassa: ”Maa ei ole romahtamassa”

Ukrainan presidentti Petro Petrošenko ehdottaa poikkeustilan asettamista maahan.

26.11.2018 19:59 | Päivitetty 26.11.2018 22:02

Ukrainan parlamentti on hyväksynyt presidentti Petro Porošenkon esityksestä maahan 30 päivän poikkeustilan. Poroshenko halusi poikkeustilan Kertšinsalmella sunnuntaina tapahtuneiden selkkausten takia.

Poikkeustila alkaa marraskuun 28. päivänä eli tämän viikon keskiviikkona. Aiemmin puhe oli 60 päivän poikkeustilasta, mutta aikaa lyhennettiin.

Porošenkon mukaan poikkeustilaan ei liity minkäänlaisia rajoituksia ukrainalaisten kansalaisoikeuksiin. Porošenko sanoi tiistaina myös, että presidentinvaalit pidetään aikataulun mukaisesti maaliskuussa.

Presidentti perustelee poikkeustilaa sillä, että Venäjä on aloittanut aggressiossaan ”uuden vaiheen”. Parlamentti päättää poikkeustilalaista maanantai-iltana.

Ukrainan ja Venäjän kiristyivät sunnuntaina, kun Venäjän erikoisjoukot estivät Kertšinsalmella Ukrainan laivaston alusten pääsyn Mustaltamereltä Asovanmerelle. Venäjä myös tulitti ukrainalaisaluksia ja lopulta valtasi kolme alusta. Ainakin kolme ukrainalaista haavoittui.

Venäjä piti ukrainalaisten alusten kulkemista salmessa laittomana, Ukrainan mukaan alukset ilmoittivat reitistään etukäteen Venäjän turvallisuuspalvelulle FSB:lle.

Tilanne Asovanmerellä on ollut vaikea jo pitkään, ja toukokuussa avattu Krimin ja Venäjän yhteen liittävä silta kiristi Ukrainan ja Venäjän välejä entisestään. Keväällä Venäjä myös rupesi tarkistamaan Asovanmerelle tulleita ukrainalaisaluksia.

Monet länsimaat ovat ilmaisseet huolensa tilanteesta. Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui maanantaina Porošenkon kanssa kiristyneestä tilanteesta puhelimitse. YK:n turvallisuusneuvosto pui tilannetta kello 18 Suomen aikaa alkaneessa kokouksessaan.

Sotilasasiantuntija: Tästä syystä näkemykset eroavat

Suomen puolustusministeriön edustaja Ukrainassa, ensimmäinen lähetystösihteeri Juha Pikkanen kertoo Kiovassa, että Ukrainan puolustusvoimat pitää ulkomaalaiset puolustusalan diplomaatit ajan tasalla tilanteesta.

–Ukrainan laivasto kutsui eri maiden puolustusasiamiehet koolle ja esitti oman näkemyksensä tapahtuneesta, Pikkanen kertoo maanantai-iltapäivän tapaamisesta.

Hän sanoo, että Ukrainan esittämien tietojen mukaan Venäjä rikkoi aggressiollaan Venäjän ja Ukrainan vuonna 2003 solmimaa sopimusta Asovanmeren käytöstä ja YK:n merenkulkuun liittyviä sopimuksia.

–Venäjä käsittelee Krimiä osana Venäjää, mitä se ei tietysti muiden valtioiden mukaan ole. Se pitää ottaa tässä huomioon. Senkin takia näkemykset ovat erilaiset, Pikkanen avaa umpikujaan ajautunutta tilannetta Asovanmerellä.

–Voi tietysti olla, ettei tilanne eskaloidu enää tästä eteenpäin ja että tilanne sovitellaan, mikä tietysti on kaikkien etu. Sovitteluratkaisu on se, mitä tässä haetaan, diplomatian keinoin eteenpäin, Pikkanen muotoilee.

Tarkkailijana Ukrainassa

Pikkanen on nyt toista vuotta Ukrainassa puolustusministeriön edustajana. Hänen tehtävänsä on tarkkailla sitä, kuinka sota Ukrainan ja Venäjän välillä etenee ja vaikuttaa. Pikkanen toimii pääasiassa Kiovasta käsin, mutta on käynyt myös Kaakkois-Ukrainassa.

–Minskin sopimus rajoittaa tulenkäyttöä ja estää veren vuodatusta puolin ja toisin sekä estää myös isommat taistelut ja raskaimpien aseiden käyttöä. Se estää isommat manööverit. Siinä mielessä se on hyvä, Pikkanen toteaa.

Hän jatkaa, ettei Itä-Ukrainassa ole pysyvää tulitaukoa, vaan sitä rikotaan toistuvasti. Sodan niin sanotusti kuumin vaihe on kuitenkin rauhoittunut. Tilannetta paikan päällä sota-alueella tarkkailee Etyj.

–Ukrainan kansainvälispoliittinen asema on vahvistunut sodan aikana, maan talous on vakautunut alun sakkaamisen jälkeen. Ukraina ei ole romahtamassa, Pikkanen sanoo ja vertaa kehitystä Venäjään, jossa kehitys on ollut päinvastainen.

Hän muistuttaa, että Ukraina on saavuttanut kolme suurta asiaa sitten sodan alkamisen. Ensimmäinen iso asia on Euroopan unionin kanssa solmittu assosiaatiosopimus, joka vie maata selkeästi kohti länttä. Toinen tärkeä asia on viisumivapaus ja kolmas Ukrainan ortodoksikirkon irtaantuminen Venäjän kirkosta.

–Näille asioille Venäjä ei voi tehdä mitään, Pikkanen huomauttaa ja hymähtää, että Venäjä teki strategisen virheen, kun tunkeutui Ukrainaan.

–Venäjän olisi pitänyt halata saadakseen ukrainalaiset yhteistyöhön, mutta se valitsi toisen tien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos