Kommentti: Putinin silta yli synkän veden – Tällainen on kiistellyn Kertshinsalmen sillan merkitys - Ulkomaat - Aamulehti

Putinin silta yli synkän veden – Tällainen on kiistellyn Kertshinsalmen sillan merkitys

Sillan valmistuttua presidentti Vladimir Putin ylisti sen olevan merkittävä, ei vain Venäjälle vaan koko maailmalle.

26.11.2018 10:40 | Päivitetty 26.11.2018 12:22

Sitä eivät onnistuneet rakentamaan natsit, Josif Stalin tai Venäjän viimeinen tsaari Nikolai toinen, mutta Venäjän presidentti Vladimir Putin sai kuin saikin rakennettua Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävän kiistellyn Kertshinsalmen sillan – sen jälkeen, kun Venäjä oli laittomasti vallannut Ukrainalta Krimin niemimaan vuonna 2014.

19 kilometriä pitkän Kertshinsalmen silta on Euroopan pisin, ja vain 33–35 metrin korkuisena se eristää varsin tehokkaasti Asovanmeren ikään kuin Venäjän sisämereksi ja tukkii ainakin isommilta laivoilta kulkuväylän Mustaltamereltä Asovanmerelle.

Asovanmerta on tähän saakka pidetty sekä Ukrainan että Venäjän yhteisenä vesialueena. Asetelmat kuitenkin muuttuivat Venäjän vallattua Krimin, ja sen jälkeen, kun Kertshinsalmen silta Venäjältä Krimille valmistui viime toukokuussa.

Sillan valmistuttua presidentti Putin ylisti sen olevan merkittävä - ei vain Venäjälle - vaan koko maailmalle!

Kiistämättä silta on noussut viime viikkoina maailman huomion keskiöön, kun Venäjä alkoi ensin hankaloittaa EU-lipun alla liikkuvien sekä ukrainalaisalusten kulkua ylimääräisillä tarkastuksilla ja lopulta sunnuntaina esti kokonaan ukrainalaisalusten kulun sillan kautta.

Kukaan muu ei mahdu ohi

Sillan avulla alusten pääsy Asovanmerelle on kieltämättä helppo estää, ei tarvitse kuin parkkeerata riittävän iso alus sillan alle, niin kukaan muu ei mahdu läpi, kuten Venäjä on tehnyt.

Tilanne kärjistyi sunnuntaina vielä lisää, kun Venäjän erikoisjoukot aloittivat hyökkäykset ukrainalaisaluksia vastaan.

Lue myös:

Venäjä valtasi kolme ukrainalaisalusta: YK:n turvallisuusneuvosto koolle tänään, mielenosoitukset roihahtivat Kiovassa

Venäjä on perustellut toimiaan syyttämällä Ukrainaa epävakauden luomisesta, ja Ukraina puolestaan on kiistänyt kaikki syytökset.

Kertshinsalmen siltaa voi pitää Putinin luomuksena Venäjän vallan pönkittämiseksi, ja EU:hun kallellaan olevan Ukrainan horjuttamiseksi aiempien Krimin valtauksen sekä Itä-Ukrainassa käytävän sodan lisäksi.

Silta yli synkän veden ei olisi valmistunut ilman Putinin ystävänä pidettyä liikemies Arkadi Rotenbergia, jonka omistama yritys rakennutti arviolta kolme miljardia euroa maksaneen siltajärkäleen.

Arkadi Rotenberg liittyy myös Suomeen, sillä hän omistaa neljänneksen Arena Events Oy:stä, joka puolestaan omistaa lähes puolet Jokereista.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Viikonloppuna synkentynyt siltakiista on syystä lisännyt huolestuneisuutta Itä-Ukrainan taisteluiden leviämisestä maalta merelle.

Ukrainan presidentti Petro Porosenko aikoo maanantaina esittää maansa parlamentille sotatilalain hyväksymistä 60 päiväksi.

Maanantai-iltana Suomen aikaa YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen käsittelemään tilannetta, ja myös EU sekä Nato patistavat molempia osapuolia hillitsemään konfliktin eskaloitumista.

Selvää on, että sekä Ukrainalla että Venäjällä pitää olla oikeus kulkea Asovanmerellä, eikä liikkumista saa estää sulkemalla ainoa kapea väylä, joka kulkee Kertshinsalmen sillan alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos