Rajanylityspiste Meksikon Tijuanasta Yhdysvaltoihin suljettiin, kun sadat siirtolaiset yrittivät rajan yli väkisin – viranomaiset käyttivät kyynelkaasua - Ulkomaat - Aamulehti

Rajanylityspiste Meksikon Tijuanasta Yhdysvaltoihin suljettiin, kun sadat siirtolaiset yrittivät rajan yli väkisin – viranomaiset käyttivät kyynelkaasua

Joukko keskiamerikkalaisia siirtolaisia yritti tunkeutua rajan yli Yhdysvaltoihin pakolla sunnuntaina.

26.11.2018 6:13

Meksikon Tijuanassa sattui sunnuntaina yhteenotto niin kutsuttujen karavaanisiirtolaisten ja rajavartioiden välillä.

Arviolta 500 henkilön ryhmä yritti päästä Yhdysvaltoihin San Ysidron rajanylityspaikan läpi väkisin lähellä Tijuanan kaupunkia. Rajanylityspaikka ona kahden maan välillä kaikkein vilkkain.

Viranomaiset vastasivat rynnäkköön käyttämällä voimakeinoja, kuten kyynelkaasua. Rajan yli pyrkineessä joukossa oli naisia, lapsia ja miehiä.

Rajanylityspaikka suljettiin kaikilta useiksi tunneiksi.

Tilanne rajan tuntumassa on kiristynyt voimakkaasti viime päivien aikana. Tuhannet siirtolaiset elävät tällä hetkellä urheilukeskuksessa ja sen liepeillä Tijuanassa. Sunnuntaina massaryntäys kohti Yhdysvaltoja sai alkunsa siitä, kun Meksikon poliisi hajotti satojen ihmisten mielenosoituksen urheilukeskuksella.

Siirtolaissopimus

Viikonloppuna kerrottiin, että Yhdysvallat ja Meksiko ovat solmineet siirtolaissopimuksen.

Sen myötä siirtolaiset pysyvät maahantuloedellytysten selvittämisen ajan Meksikossa eikä Yhdysvallat ota hakijoita säilöön. Moni karavaanin väestä aikoo anoa turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Sittemmin Meksiko ilmoitti, että lopulliseen sopimukseen ei ole vielä päästy.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuitenkin ehtinyt kuuluttaa Twitterissä, että siirtolaiset pysyvät Meksikon puolella. Hän myös uhkasi laittaa rajan kiinni, mikäli tarve niin vaatii.

Meksiko ilmoitti sunnuntaina, että se karkottaa kaikki, jotka yrittivät rajanylitystä väkisin.

Suurin osa rajalla olevista siirtolaisista on kotoisin Hondurasista. He pakenevat kotimaansa väkivaltaisuuksia ja köyhiä oloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: