Venäjän turvallisuuspalvelu FSB vahvistaa kolmen ukrainalaisaluksen valtaamisen - Ulkomaat - Aamulehti

Venäjä valtasi kolme ukrainalaisalusta: YK:n turvallisuusneuvosto koolle tänään, mielenosoitukset roihahtivat Kiovassa

Venäjän suurlähetystölle Kiovassa kerääntyi sunnuntai-iltana suuri määrä mielenosoittajia. He toivat paperiveneitä rengaskasojen päälle. Veneet symboloivat kolmea Ukrainan alusta, jotka Venäjä valtasi sunnuntaina.

26.11.2018 5:58 | Päivitetty 26.11.2018 8:07

Venäjä vahvisti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, että sen merivoimien alukset valtasivat kolme Ukrainan laivaston alusta Mustallamerellä lähellä Krimin niemimaata.

Uutistoimistotietojen mukaan kaapatuista laivoista kaksi on tykkiveneitä. Kolmas kaapattu alus on hinaaja.

Tilanteessa käytettiin voimaa. Voimankäytön vahvistaa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Uutistoimisto Reuters kertoi maanantaina aamulla, että useita henkilöitä olisi loukkaantunut voiman käytössä. FSB:n mukaan kolme laivoilla ollutta olisi loukkaantunut, ja että he saavat hoitoa. Turvallisuuspalvelun mukaan kenenkään henki ei ole vaarassa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

–Tarkoitus oli estää Ukrainan sotalaivojen eteneminen. Siksi aseita käytettiin, FSB totesi.

Kun laivat oli pysäytetty ja saarrettu, venäläissotilaat nousivat niihin ja tekivät etsintöjä.

Ukraina on kiistänyt kovin sanoin, että sen alukset olisivat tehneet mitään väärää. Ukraina syyttää Venäjää sotilaallisesta vihamielisyydestä.

Aiemmin sunnuntaina Venäjä esti kolmelta Ukrainan laivaston alukselta pääsyn Mustaltamereltä Asovanmerelle.

Suuri määrä poliiseja oli Kiovan kaduilla sunnuntaina varmistamassa, etteivät mielenosoitukset kärjisty.

Poikkeustila?

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko esittää maansa parlamentille, että välikohtauksen vuoksi Ukrainaan julistettaisiin poikkeustila. Parlamentti käsittelee asiaa maanantaina.

Jos poikkeustila julistetaan, voi se tarkoittaa tiettyjen kansalaisoikeuksien rajoittamista sekä valtiollisten toimijoiden toimivallan laajentamista.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu istuntoon tapauksen tiimoilta maanantaina nopealla aikataululla tilanteen tulenarkuuden vuoksi. Niin Venäjä kuin Ukrainakin ovat kumpikin pyytäneet istuntoa.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa puhkesi useita mielenosoituksia sunnuntai-iltana. Ukrainan Venäjän-suurlähetystön eteen tuotiin rengaskasoja, joiden päälle mielenosoittajat laskivat paperista tehtyjä veneitä. Tilanne pääkaupungissa on silminnäkijöiden mukaan räjähdysherkkä.

Tilanne Kertšinsalmella on jatkuvasti jännitteinen

Taustalla syvä erimielisyys

Kiistan taustana on se, että Venäjä on pyrkinyt toistuvasti estämään ukrainalaisia laivoja matkaamaan Krimin kautta ukrainalaisiin satamiin. Venäjän mielestä ukrainalaiset alukset tulevat laittomasti Venäjän vesille.

Aiemmin sunnuntaina Venäjän rajavalvonnasta vastaava viranomainen syytti ukrainalaisaluksia siitä, etteivät ne ilmoittaneet etukäteen matkastaan. Venäjän mukaan Ukrainan alukset olisivat toimineet vaarallisesti ja jättäneet noudattamatta ohjeita lietsoakseen jännitteitä.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan ukrainalaisten alusten tulisi ilmoittaa Venäjälle reiteistään etukäteen. Ukraina on tästä eri mieltä, ja tilanne Kertšinsalmella on jatkuvasti jännitteinen. Venäjän rakentama silta kulkee Krimiltä Venäjä eteläosaan.

Kapea Kertšinsalmi on ainoa yhteys Krimin itäpuolella sijaitsevalta Asovanmereltä Mustallemerelle. Ukrainan ja Venäjän vuonna 2003 solmiman sopimuksen mukaan kummallakin maalla on oikeus seilata Kertšinsalmella sekä Asovanmerellä. Nyt Venäjä on kuitenkin tukkinut väylän ajamalla tankkerin Kertšinsalmen sillan alle.

Asovanmeren pohjoisosan kaksi satamakaupunkia, Berdjansk ja Mariupol, ovat Ukrainalle elintärkeitä vientisatamia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: