Asiantuntija: Venäjä haluaa näyttää, että se on niskan päällä ja pelaa ”melko turvallista uhkapeliä” – ”Jos Ukraina ampuisi ensin, Venäjä tuhoaisi” - Ulkomaat - Aamulehti

Asiantuntija: Venäjä haluaa näyttää, että se on niskan päällä ja pelaa ”melko turvallista uhkapeliä” – ”Jos Ukraina ampuisi ensin, Venäjä tuhoaisi”

Mielenosoittaja heitti savukranaatin Venäjän lähetystön lähellä Kiovassa sunnuntaina mielenosoituksessa, joka järjestettiin Venäjän vallattua kolme Ukrainan laivaston alusta Mustallamerellä.

26.11.2018 15:42 | Päivitetty 26.11.2018 16:05

Venäjän merivoimat valtasi sunnuntaina kolme ukrainalaisalusta Mustallamerellä Krimin edustalla. Aluksia kohti myös ammuttiin. Ukrainan mukaan kuusi laivaston jäsentä on haavoittunut. Venäjä on myös pidättänyt ukrainalaisia.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on vahvistanut alusten valtauksen ja voimankäytön aluksia kohtaan. Venäjä perustelee toimintaansa sillä, että se esti Ukrainan sotalaivojen etenemisen. Venäjän mukaan Ukrainan alukset olisivat tulleet Venäjän aluevesille ilman lupaa ja jättäneet pysähtymiskäskyt huomioimatta.

Aiemmin sunnuntaina Venäjä esti kolmelta Ukrainan laivaston alukselta pääsyn Mustaltamereltä Asovanmerelle. Liikenne salmelle avattiin uudelleen maanantaiaamuna.

Venäjä miehitti Krimin Ukrainalta vuonna 2014. Kertšinsalmi ja Asovanmeri ovat sekä Ukrainan että Venäjän käytössä.

”Kiusaajan elkeet”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes huomauttaa, että Venäjällä on alkanut loppua keinot, miten se voisi vaikuttaa tilanteeseen Ukrainassa.

Tilanne Asovanmerellä on ollut kireä jo noin puolen vuoden ajan. Venäjä alkoi tarkastaa Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja keväällä. Ukrainan mukaan tarkastukset ovat tulleet kalliiksi ja hidastaneet laivaliikennettä eli tämä vaikuttamiskeino on jo käytetty.

–Varsinaiset sotilaalliset toimet sisämaassa olisivat hyvin riskialttiita. Ukrainan armeija on paljon parempi kuin mitä se oli neljä vuotta sitten. Se ei ole Venäjän armeijan veroinen, mutta joka tapauksessa sotilaalliset toimet ja niillä uhkaileminen olisivat riskialttiita ja todennäköisesti johtaisivat kuolonuhreihin, Moshes toteaa.

Merellä tilanne on erilainen. Venäjän merivoimat ovat merkittävästi Ukrainan merivoimia vahvemmat, minkä vuoksi se voi käyttäytyä Moshesin mukaan ”kiusaajan elkein”.

Voimannäyttöä

Jos Ukraina pyrkisi aseellisesti suojelemaan aluksiaan ja ampuisi ensimmäisen laukauksen, Venäjä syyttäisi sitä kansainvälisen oikeuden loukkauksista ja tilanteen eskaloimisesta, Moshes arvioi.

–Jos Ukraina ampuisi ensin, Venäjä tuhoaisi sotilaallisesti Ukrainan merivoimat. Näin kävi Georgian sodassa 2008.

Moshes pitää Venäjän taktiikkaa ”melko turvallisena uhkapelinä”. Jos Ukraina vastaa, Venäjä pitää sotilaallisia toimia alueella oikeutettuina. Jos Ukraina ei vastaa, sille aiheutuu taloudellisia ja poliittisia seurauksia.

–Venäjä haluaa näyttää olevansa niskan päällä ja että sillä on voimaa, vaikka he eivät ole valmiita käyttämään sitä, Moshes sanoo.

Tapa pysyä vallassa?

Venäjän ja Ukrainan välinen jännittynyt tilanne vaikuttaa presidentinvaalikampanjoinnin tunnelmaan negatiivisesti. Jo nyt Ukrainan presidenttiä Petro Porošenkoa on syytetty siitä, ettei hän ole tehnyt riittävästi Ukrainan taloudellisten intressien suojelemiseksi alueella.

Ukraina päättää maanantaina, palautetaanko maahan sotatilalaki. Laki lisäisi valtion valtaa ja kaventaisi kansalaisvapauksia.

Mikäli Ukraina julistaa sotatilalain, se tarkoittaa, että presidentinvaaleja lykätään. Vaalit on ilmoitettu pidettäväksi maaliskuussa.

–Presidentillä ei ole nyt hyvää kannatusta, joten ei ole todennäköistä, että hän tulisi uudelleen valituksi. Tämä olisi hänelle tapa pysyä vallassa, Moshes sanoo.

Lännen reaktio olennainen

Moshes toteaa, että tilanteen kehittymiseen vaikuttaa olennaisesti se, miten länsi reagoi.

–Lännen ja Venäjän suhteet ovat toipuneet Krimin miehityksen jälkeen. Länsi todennäköisesti tekee kaikkensa rajatakseen tilanteesta seuraavat vahingot.

Moshesin mukaan tilanteen eskaloituminen on vältettävissä, mikäli länsi lähettää selkeitä signaaleja siitä, että se auttaa Ukrainaa esimerkiksi osoittamalla valmiutta lähettää sotilaallista apua Ukrainaan. Olennaista on Moshesin mukaan vakavalla signaalilla osoittaa Venäjälle, etteivät sen toimet ole hyväksyttäviä.

–Jos länsi tyytyy huolenosoittamiseen, tilanteesta tulee ennustamattomampi ja eskaloituminen on todennäköisempää.

Ennen kuin lännen reaktio on tiedossa, Moshesista on hyvin vaikeaa ennustaa, miten tilanne etenee. YK:N turvallisuus­neuvosto pitää maanantaina hätäkokouksen Venäjän ja Ukrainan välikohtauksen vuoksi.

"Venäjä haluaa sanella säännöt"

Venäjä pyrkii vahvistamaan asemaansa suhteessa Ukrainaan, jotta se voisi sanella maiden väliset säännöt.

Näin arvioi Euroopan hybridiuhkakeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith Venäjän sunnuntaisia toimia.

–Venäjä haluaa eteenpäin Ukrainan pitkittyneen tilanteen kanssa ja saada Ukrainan asemaan, jossa se tottelee Venäjää, Smith sanoo.

Smith arvioi, että Venäjän tärkein tavoite on painostaa Ukraina ennen pitkää kahdenväliseen neuvottelupöytään, jotta se saisi takeet strategisten intressiensä toteutumisesta.

Sotatoimien laajentamista Smith pitää epätodennäköisenä.

Venäjä avasi Kertshinsalmella sunnuntaina tulen kohti kolmea Ukrainan laivaston alusta ja otti alukset miehistöineen haltuunsa. Lisäksi Venäjä sulki salmen liikenteeltä.

Ukrainan mukaan valtauksessa haavoittui kuusi, Venäjän mukaan kolme ukrainalaista.

Tänään maanantaina Venäjä avasi salmen uudestaan liikenteelle ja hinasi ukrainalaisalukset Kertshin kaupungin satamaan.

"Venäjän reaktio on potenssiin 15"

Neljä ja puoli vuotta jatkunut Ukrainan kriisi on merkittävä rasite Venäjälle, Hanna Smith toteaa.

–Ukrainan tilanne sitoo Venäjän resursseja ja käy maalle kalliiksi.

Suhteiden vakauttaminen Ukrainan kanssa olisi Venäjälle tärkeää myös kauppasuhteiden vuoksi, Smith sanoo. Mustanmeren kauppa j yhteistyö Ukrainan kanssa on hänen mukaansa aina hyödyttänyt Venäjää.

Smithin mukaan Venäjä pelkää myös, että sen Krimillä saavuttama asema heikkenee.

–Se selittää Venäjän sunnuntain reaktiota, joka on potenssiin 15 siitä, miten valtiot yleensä toimivat merialueilla.

Venäjä on perustellut toimiaan sillä, että Ukrainan alukset tunkeutuivat sen aluevesille ilman ennakkovaroituksia, minkä Ukraina on kiistänyt.

Smithin mielestä Venäjän sunnuntain toimet ovat niin ylimitoitettuja, että on sinänsä merkityksetöntä, vetoaako Venäjä aluevesiloukkauksiin, provokaatioon vai mihin.

–Venäjä voi tulkita Asovanmeren tilannetta miten haluaa, koska vakiintunutta sopimusta alueen tilanteesta ei nyt ole olemassa.

Rahtiliikenteen tarkastukset kiristävät välejä

Ukrainan ja Venäjän välit Asovanmerellä ovat kiristyneet viime kuukausina sen jälkeen, kun Venäjä alkoi tarkastaa Kertshinsalmen rahtiliikennettä.

Molemmat osapuolet ovat tuoneet Asovanmerelle myös lisää laivastoaan.

Kertshinsalmi on tärkeä laivaväylä Ukrainalle, koska Asovanmeren satamakaupungeista lähtevien rahtialusten on pakko kulkea sen läpi.

Erityisen tärkeitä Ukrainalle ovat Mariupolin ja Berdjanskin kaupunkien satamat.

Ukrainan mukaan Venäjän tekemät tarkastukset hidastavat sen laivaliikennettä ja koituvat kalliiksi rahtialuksille.

Toukokuussa Venäjä sai valmiiksi salmen ylittävän sillan, joka yhdistää Venäjän Krimin niemimaahan.

Sillalla on tärkeä symbolinen merkitys Krimin valtauksen vakiinnuttajana, mutta se on samalla lisännyt Venäjän kontrollia salmea pitkin kulkevasta liikenteestä.

Venäjä kykenee käytännössä pysäyttämään kaiken salmea pitkin kulkevan liikenteen, minkä se osoitti sunnuntain toimillaan.

Ratkaisua ei näköpiirissä

Ukrainan ja Venäjän tilanne säilyy epävakaana, kunnes maat saavat sopimusratkaisun suhteistaan, Smith arvioi.

Smithin mukaan ongelmana on, että Venäjä on ajanut itsensä tilanteeseen, jossa se ei voi suoraan neuvotella Asovanmerestä saatikka Itä-Ukrainan sotatoimien lopettamisesta, koska Itä-Ukrainassa Venäjä ei virallisesti ole konfliktin osapuoli.

Idässä Ukrainan hallitusta vastaan taistelevat virallisesti "separatistit", jotka haluavat irrottaa Itä-Ukrainan Ukrainasta ja liittää sen Venäjään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos