Kiinasta saa ryöstetyn siirtoelimen muutamassa tunnissa - Ulkomaat - Aamulehti

Kiinassa saa laittoman siirtoelimen jopa muutamassa tunnissa – Pääosa siirtoelimistä leikataan mielipidevangeilta

Yhdysvaltalainen tutkiva toimittaja Ethan Guttman vieraili Helsingissä kertomassa Kiinassa tehtävistä elinryöstöistä.

13.11.2018 17:02

Kiinassa tehdään vuosittain jopa 100 000 elinsiirtoa. Asiasta tekee karmaisevan ihmisoikeusloukkauksen ja massamurhan se, että pääosa siirtoelimistä on tutkimusten mukaan otettu mielipidevangeilta, eläviltä ihmisiltä. Erityisesti elinryöstöjä on Kiinassa tehty valtion vainoamien Falun Gongin harjoittajille.

Yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Ethan Gutmann tutki seitsemän vuotta elinryöstöjä Kiinassa ja tutkimustyön tuloksena hän kirjoitti Kiinan vuosikausia kestäneestä massamurhasta vuonna 2014 julkaistun kirjan. Gutmann oli kertomassa elinryöstöistä tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa, jonne eduskunnan ihmisoikeusverkosto oli hänet kutsunut.

Gutmann on käynyt puhumassa elinryöstöistä useissa Euroopan maiden parlamenteissa, Euroopan parlamentissa ja Yhdysvaltojen kongressissa. Aihe on ajankohtainen, koska elinryöstöjä tutkimaan on asetettu itsenäinen tuomioistuin. Syyttäjä Sir Geoffrey Nicen johtama 7-jäseninen tuomioistuin Lontoossa aloittaa todistajien julkisen kuulemisen joulukuussa. Nice johti Serbian entisen presidentin Slobodan Miloševićin syytetoimia, kun oli töissä entisen Jugoslavian kansainvälisessä rikostuomioistuimessa 1998–2006.

Kaksi vuotta sitten kesällä julkaistiin noin 600-sivuinen Bloody Harvest -tutkimusraportti, kun Gutmann ja niin ikää elinryöstöjä tutkineet ihmisoikeusjuristi David Matas ja Kanadan entinen apulaisulkoministeri David Kilgour yhdistivät voimansa.

Virallinen Kiina on kiistänyt laittomuudet

Kiina kertoi vuonna 2015, että maassa ei käytetä laittomia siirtoelimiä. Aiemmin Kiina oli myöntänyt, että teloitetuilta rikollisilta on otettu elimiä, koska Kiinassa laki sallii rikollisten kuolemantuomiot. Kiinan mukaan elinsiirtoja tehdään vuosittain vain noin 10 000–15 000 ja elimet ovat peräisin tehohoidossa olleilta, aivokuolleilta potilailta.

Gutmannin mukaan virallisen Kiinan vakuutus ei pidä paikkaansa. Elinryöstöt jatkuvat entiseen malliin ja uhreina ovat ennen kaikkea mielipidevangit.

–Mielipidevangit ovat kertoneet, että heiltä on otettu säännöllisesti verikokeita ja dna-kokeita, Guttman kertoo.

Koska mielipidevangeilta saadaan koko ajan tuoreita elimiä, Kiina on voinut järjestää Gutmannin mukaan potilaille siirtoelimen hyvin nopeasti, jopa muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Suomessa potilas voi joutua odottamaan sopivaa elintä jopa useita vuosia. Elinsiirtobisnes on Kiinalle tuottavaa.

–Mielipidevangin munuaiset ja keuhkot ovat 225 000 dollarin (vajaa 200 000 euroa) arvoiset, Gutmann kertoi.

Tilaisuudessa myös puhunut Marja Heinonen-Guzejev Lääkärien sosiaalinen vastuu -yhdistyksestä kertoi, että Yhdysvaltojen jälkeen Kiinassa tehdään maailmassa eniten elinsiirtoja. Kiinasta on tullut elinsiirtomatkojen kohde. Esimerkiksi Espanja, Italia, Israel, Norja ja Taiwan ovat jo säätäneet lain, jolla estävät kansalaisiaan menemästä elinsiirtoihin Kiinaan. Kanadan senaatti hyväksyi lokakuun lopulla lakiesityksen laittoman elinkaupan torjumiseksi.

Elinryöstöjä jo 1990-luvulla

Kansalaisinfon tilaisuuden lopuksi näytettiin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ohjelma, jossa Gutmannin lisäksi oli haastateltavana kiinalainen entinen kirurgi Enver Tohti.

Tohti kertoi vuodesta 1995, jolloin vastaava kirurgi pyysi häntä kokoamaan 6–7 hengen joukon kenttätöihin. Tohti kuuli kirurgiryhmänsä kanssa laukaukset ja kiirehti poistamaan uhreilta elimet heti teloituksen jälkeen. Uhrit oli ammuttu niin, että sisäelimet eivät olleet vaurioituneet.

–Ette olleet Kiinassa tuohon aikaan. Olimme aivopesukoneiston uhreja. Uskoimme, että kuolemaan tuomitut ovat pahoja ihmisiä ja ajattelimme tekevämme työtä isänmaan edun puolesta, Tohti sanoo ohjelmassa.

Elinryöstöt

Viimeisen 15 vuoden aikana tehty 900 000–1,5 miljoonaa elinsiirtoa eli noin 60 000–100 000 vuodessa.

Kiinaan perustettiin kansallinen elinluovutusjärjestelmä vasta loppuvuonna 2013. Kansallisen järjestelmän kautta ei ole saatu suuria määriä elimiä, koska kiinalaisen perinteen mukaan vainajat jätetään koskemattomiksi kuoleman jälkeen.

Entinen kirurgi Enver Tohti on todistanut Euroopan parlamentille, että elinten poistot eläviltä ihmisiltä alkoivat jo 1990-luvun puolivälissä.

Yli tuhat kiinalaista sairaalaa suoritti elinsiirtoja jo vuonna 2006.

Kiinan elinryöstöjen vastaista tieteellistä komiteaa johtaa Australian Macquarien yliopiston lääketieteen etiikan professori Wendy Rogers ja siihen kuuluu lääketieteen, oikeustieteen ja bioetiikan huippuasiantuntijoita.

Falun Gong

Elinryöstöjen uhreja ovat etenkin Falun Gongin harjoittajat ja uiguurit, tiibettiläiset ja maanalaisten kristillisten kotikirkkojen jäsenet.

Tunnetaan myös nimellä Falun Dafa, on kiinalainen mielen ja kehon harjoitusmenetelmä.

1990-luvulla siitä tuli Kiinan suosituin harjoitusmenetelmä ja valtiokin tuki sitä.

Vuonna 1999 noin 70–100 miljoonaan kiinalaista harjoitti Falun Gongia säännöllisesti. Heinäkuussa 1999 presidentti Jiang Zemin aloitti miljardien dollarien vainokampanjan tarkoituksena hävittää Falun Gongin harjoittajat Kiinasta. Elinsiirtojen määrä Kiinassa kasvoikin räjähdysmäisesti vuonna 2000.

Falun Gongin suuri suosio nähtiin uhkana kommunistisen puolueen ideologiselle yksinvallalle.

Eri erikoisalojen lääkäreiden kansainvälinen järjestö DAFOH laati 2013 YK:lle vetoomuksen, jossa vaadittiin mielipidevankeihin kohdistuvien elinryöstöjen välitöntä lopettamista. Vetoomuksen allekirjoitti 3 miljoonaa ihmistä.

YK ei ryhtynyt viiden vuoden aikana mihinkään tutkimuksiin, toimenpiteisiin tai kannanottoihin, nimien kerääminen lopetettiin viime kesänä. Kiina kuuluu YK:n ihmisoikeusneuvostoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos