Michelle Obama pettyi siihen, että hänen miehensä seuraajaksi Valkoiseen taloon valittiin "naisvihaaja" - Ulkomaat - Aamulehti

Michelle Obama pettyi siihen, että hänen miehensä seuraajaksi Valkoiseen taloon valittiin "naisvihaaja"

Michelle Obama sai kuulijansa kyyneliin pitäessään puhetta tammikuussa 2017. Nyt ilmestyneissä muistelmissaan hän arvostelee tiukasti presidentti Donald Trumpia.

13.11.2018 12:46 | Päivitetty 13.11.2018 12:48

Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama ihmettelee tiistaina ilmestyneissä muistelmissaan Minun tarinani (Otava), miten pitkälle hänen aviomiehensä, ex-presidentti Barack Obaman perintöä ollaan oikein tuhoamassa.

Hän sanoo pettyneensä siihen, että niin moni amerikkalainen nainen valitsi "naisvihaaja" Donald Trumpin miehensä seuraajaksi presidenttinä, kertoo Guardian-lehti.

Pari oli vaaliyönä 2016 katsomassa Valkoisessa talossa elokuvaa.

"Kun elokuva loppui ja valot tulivat päälle, Barackin kännykkä värisi", Obama kirjoittaa.

"Huh", Barack sanoi. "Floridan tulokset vaikuttavat oudoilta".

Kun kännykkä pirisi uudelleen, Obama kirjoittaa sydämensä alkaneen lyödä nopeammin. "Katsoin mieheni kasvoja läheltä, en ollut varma olinko valmis kuulemaan mitä hän aikoi sanoa. Mitä se sitten olikin, se ei vaikuttanut hyvältä", Obama muisteli kertoen, että uutinen Trumpin valinnasta "väänsi vatsaani".

Perheen tyttäristä Malia oli Boliviassa ja Sasha kävi koulua Washingtonissa. Molemmat olivat "syvästi järkyttyneitä" vaalituloksesta. Obama yritti vakuutella tytöilleen, että kaikki oli kunnossa.

"En yrittänyt hymyillä valatilaisuudessa"

Obamat päättivät kuitenkin tehdä vallanvaihdosta tyylikkään ja arvokkaan.

Trumpin vannoessa presidentin valan Obama kertoi lakanneensa "edes yrittämästä hymyillä" tilaisuuden aikana, hän kertoi sunnuntaina Good Morning America -lähetyksessä.

Obamat eivät ole juurikaan julkisesti arvostelleet Trumpin toimia.

–Äänestäjät tekevät päätökset ja kun äänestäjät ovat puhuneet, meidän on elettävä sen kanssa", Michelle Obama sanoi.

Kirjassaan Obama sanoo, että hän ei "koskaan anna anteeksi" Trumpille sitä, että tämä oli asettanut Barack Obaman syntyperän kyseenalaiseksi väittäen tämän syntyneen ulkomailla ja olevan muslimi.

"Mitä jos joku jolla on epävakaa mieli lataa aseensa ja ajaa Washingtoniin? Mitä jos tuo henkilö etsisi tyttäriämme? Donald Trump äänekkäine ja harkitsemattomine vihjailuineen asetti perheeni turvallisuuden vaakalaudalle. En koskaan anna hänelle anteeksi sitä", Obama kirjoittaa.

Ei aio presidenttiehdokkaaksi

Obama kertoo kirjassaan kärsineensä keskenmenon 20 vuotta sitten. Molempien tyttärien syntymiseen tarvittiin hedelmöityshoitoja.

Kirjansa lopussa Michelle Obama kiistää, että hänellä olisi aikomusta asettua presidenttiehdokkaaksi.

"Minulla ei ole aikomusta hakea virkaan, koskaan. En ole koskaan pitänyt politiikasta, ja kokemukseni viimeisistä kymmenestä vuodesta eivät ole muuttaneet sitä".

Hiljattain julkaistun mielipidemittauksen mukaan Michelle Obama voittaisi Trumpin 13 prosenttiyksiköllä, mikäli hän olisi presidenttiehdokkaana vuoden 2020 vaaleissa.

Barack Obaman muistelmia odotetaan julkaistavaksi ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: