Satelliittikuvat paljastivat Pohjois-Korean piilotetut ohjustukikohdat - Ulkomaat - Aamulehti

Satelliittikuvat paljastivat Pohjois-Korean piilotetut ohjustukikohdat

Etelä-Korean sotilaat jättivät demilitarisoidulla vyöhykkeellä olevan vartiopaikan Pohjois-Korean kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti 2. marraskuuta.

13.11.2018 11:03

Uudet kaupallisten satelliittien kuvat paljastavat Pohjois-Korealla olevan yli tusina salassa yhä ylläpidettyä ohjustukikohtaa, kertoo uutiskanava CNN. Tämä on merkki siitä, että Pjongjang jatkaa ballististen ohjustensa ohjelmaa samaan aikaan kun neuvottelut Yhdysvaltain kanssa ovat olleet pysähdyksissä jo kuukausia.

Yhdysvaltalaiset tiedusteluorganisaatiot ovat tienneet salaisten ohjustukikohtien verkostosta jo pitkään, mutta presidentti Donald Trump ei ole tunnustanut asiaa julkisesti. Hän tapasi kesäkuun huippukokouksessa Singaporessa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja väitti tuolloin, että Pohjois-Korea "ei ole enää uhka".

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ei halunnut kommentoida kuvia. Amerikkalaisviranomaiset ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa siitä, että Pohjois-Korea käyttää salaisia paikkoja hyväkseen jatkaakseen ohjusteknologiansa parantamista ja mahdollisesti myös ydinohjelmansa kehittämistä.

Uusista satelliittikuvista kertoi ensin New York Times. Beyond Parallel -ohjelman tutkijat Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksessa (CSIS) ovat tunnistaneet 13 kaikkiaan 20 arvioidusta salaisesta ohjustukikohdasta.

Pjongjang ei halua paljastaa koko ydinohjelmaansa

Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot ovat jo pitkään arvioineet, että Pohjois-Korea on varastoinut ison osan aseistaan kuten liikkuvista ohjusalustoista maanalaisiin bunkkereihin.

Kuvissa näkyy erityisesti Sakkanmolin ohjustukikohta, missä on parhaillaan lyhyen kantaman ohjuksia, mutta minne voisi helposti tuoda myös keskimatkan ballistisia taistelukärkiä.

–Pohjois-Korean seuraajille on ollut melko selvää, että Pohjoinen ei ole ollut halukas paljastamaan koko ydinohjelmaansa, sanoi Lisa Collins CSIS:stä CNN:lle.

Maanantain raportti tuli julki vain muutama päivä sen jälkeen kun Trump oli sanonut toimittajille hallintonsa olevan "hyvin iloinen siitä miten Pohjois-Korean kanssa sujuu". Tämä siitä huolimatta, että ulkoministeri Mike Pompeon tapaaminen Kimin keskeisen avustajan kanssa oli peruttu.

Trumpin antama kuva on hyvin erilainen kuin se mikä välittyy amerikkalaisilta upseereilta, ulkomaiden diplomaateilta ja asiasta perillä olevilta lähteiltä. Niiden mukaan Pohjois-Korea on "hyvin vihainen" siitä, että Yhdysvallat ei ole suostunut helpottamaan maan vastaisia pakotteita. Maiden välisten neuvottelijoiden henkilökohtaiset suhteet ovat myös olleet jännittyneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos