Myllerrys Trumpin kabinetissa alkoi: oikeusministeri Jeff Sessions sai potkut - Ulkomaat - Aamulehti

Myllerrys Trumpin kabinetissa alkoi: oikeusministeri Jeff Sessions sai potkut

Jeff Sessionsin aika Trumpin kabinetissa tuli tiensä päähän.

7.11.2018 22:44

Yhdysvaltojen oikeusministeri Jeff Sessions on pyytänyt eroa presidentti Donald Trumpin pyynnöstä. Hän sanoo tämän kirjeensä aluksi, eli käytännössä Sessions on saanut potkut.

Kyse ei missään nimessä ole yllätyksestä.

Trumpin on laajalti odotettu pyörittävän kabinettipaikkoja uusiksi välivaalien jälkeen. Sessions on ollut ykkösenä potkuveikkailuissa, sillä Trump on käyttänyt häntä kohtaan varsin karua kieltä viime aikoina. Sessionsilla on kuitenkin ollut tukijansa republikaanisenaattorien joukossa. Erityisesti Trumpin kanssa hyvissä väleissä oleva Lindsey Graham on julkisesti puolustanut Sessionsia.

Presidentti ilmeisesti ajatteli, että ministerien erottaminen vaalien alla voisi satuttaa republikaaneja ja aiheuttaa puolueen sisäisiä riitoja.

Sessions kiittelee erokirjeessään presidenttiä tilaisuudesta palvella maataan oikeusministerinä. Hänen mukaansa ministeriö on Trumpin kanssa saanut aikaan näkyviä tuloksia rikostorjunnassa ja opioidiepidemian hoidossa.

Erikoista kyllä, Sessionsin erokirjeessä ei ole lainkaan päivämäärää. Asia lienee sovittu jo aikaa sitten.

Ei olisi saanut paikkaa

Sessions joutui Trumpin kanssa huonoihin väleihin lähes heti nimityksensä jälkeen, sillä hän jääväsi itsensä Venäjä-tutkintaa koskevista asioista. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin nimityksestä ja tutkinnan valvonnasta vastasi apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein.

Sessions oli mukana Trumpin kampanjassa ja hän koki tämän aiheuttavan eturistiriidan, sillä vehkeilytutkinnassa selvitetään juuri kampanjan aikaisia tapahtumia.

Trump on monesti sanonut, että jos hän olisi tiennyt Sessionsin jääväävän itsensä, hän ei olisi koskaan nimittänyt tätä koko tehtävään.

Nyt kun demokraatit voittivat alahuoneen hallinnan, he voivat halutessaan käynnistää virkasyytemenettelyn. Tätä USA:n poliittiset kommentaattorit pitävät tässä vaiheessa epätodennäköisenä. Demokraatit odottanevat Muellerin tutkimusten valmistumista ennen kuin he tekevät mitään liikkeitä. Presidentin joutuminen virkasyytteeseen on äärimmäisen epätodennäköistä, sillä republikaanit hallitsevat ylähuonetta, jonka vastuulla siitä päättäminen viime kädessä on.

Korvaaja kriittinen

Sessionsin paikan ottaa nyt ainakin tilapäisesti asianajaja ja republikaanipoliitikko Matthew Whitaker, joka on aiemmin kommentoinut Venäjä-vehkeilytutkinnan menneen ”liian pitkälle”.

Demokraatit ottivatkin nopeasti kantaa Sessionsin eroon ottamalla juuri Muellerin tutkinnan esiin. Senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer kommentoi liki välittömästi, että Whitakerin pitäisi jäävätä itsensä Sessionsin tapaan. Hän myös sanoi pitävänsä eroilmoituksen ajankohtaa hyvin epäilyttävänä ja totesi, ettei vt. oikeusministerin tule puuttua erikoissyyttäjän toimintaan.

Barack Obaman aikana kuusi vuotta oikeusministerinä toiminut Eric Holder kommentoi, että kaikki, jotka yrittävät estää tai haitata Muellerin tutkintaa pitää saattaa vastuuseen.

–Tämä on punainen viiva. Me olemme lakien ja normien maa, jonka ei pidä alistua yhden miehen oman edun tavoittelulle, Holder tviittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: