Meksiko aikoo laillistaa kannabis-tuotteiden viihdekäytön – tavoitteena vähentää rikollisuutta - Ulkomaat - Aamulehti

Meksiko aikoo laillistaa kannabis-tuotteiden viihdekäytön – tavoitteena vähentää rikollisuutta

Kanadassa kannabis-tuotteiden viihdekäyttö tuli lailliseksi lokakuun puolivälissä. Kannabispakkauksia näkyi heti Montrealin kaduilla.

7.11.2018 15:29

Meksikosta tulee luultavasti seuraava maa, joka sallii kannabiksen viihdekäytön. Senaattori Olga Sánchez, josta on tulossa maan sisäministeri, aikoo tehdä asiasta aloitteen maan parlamentissa torstaina.

Sánchezin ehdotuksen mukaan Meksiko sallisi marihuanan viihdekäytön, jotta huumeisiin liittyvää rikollisuutta voitaisiin vähentää.

Meksikon hallitus aloitti 12 vuotta sitten huumekartelleja vastaan sodan, jossa arvioidaan kuolleen 235 000 ihmistä. Viime vuonna Meksikossa tehtiin 31 000 murhaa. Se on korkein luku sen jälkeen, kun henkirikoksia alettiin tilastoida.

Aloite sallisi yritysten kasvattaa ja myydä marihuanaa. Myös yksityisten ihmisten sallittaisiin kasvattaa kannabis-kasveja omaan käyttöön sillä ehdolla, että he rekisteröityvät hallituksen listaan eivätkä tuota enempää kuin 480 grammaa marihuanaa vuodessa.

Isoja muutoksia huumepolitiikkaan

Jos laillistamisehdotus hyväksytään Meksikon kongressissa (parlamentissa), tulee Meksikosta kolmas Amerikan maa Uruguayn ja Kanadan jälkeen, joka laillistaa mietojen huumeiden viihdekäytön ja kaupankäynnin. Myös muutamissa Yhdysvaltain osavaltioissa kannabiksen käyttö on sallittua.

Meksikon uusi presidentti Andrés Manuel López Obrador vannoo virkavalan 1. joulukuuta. Hän on kertonut keskeisten ministeriensä nimet. Sánchezista tulee sisäministeri.

López Obrador on vasemmistolainen veteraanipoliitikko, joka on luvannut isoja muutoksia Meksikon huumesotaan. Hän aikoo neuvotella rauhansopimuksen, joka pitäisi sisällään armahduksen osalle niistä ihmistä, jotka nyt ovat turvallisuusjoukkojen tähtäimessä.

Entinen presidentti kauppamiehenä

Vaatimukset mietojen huumeiden laillistamisesta ovat lisääntyneet koko ajan Meksikossa.

Entinen presidentti Vicente Fox on ollut tässä asiassa näkyvästi esillä. Hän kuuluu Khiron Life Sciences Corp -yhtiön johtokuntaan. Kyseinen firma valmistaa kannabis-tuotteita Kanadan markkinoille. Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön lokakuussa.

Mikään läpihuutojuttu ei laillistamisaloitteen käsittely silti ole parlamentissa.

Presidentti López Obradorin puolue Morena on nyt enemmistönä kongressin molemmissa kamareissa, mutta Morenan liittolainen on konservatiivinen puolue, joka on aikaisemmin asettunut vastahankaan radikaaleille sosiaalipoliittisille uudistuksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: