Trump menetti malttinsa pitäessään lehdistötilaisuutta välivaalien tuloksesta, nimitteli kamalaksi ihmiseksi - Ulkomaat - Aamulehti

Trump menetti malttinsa pitäessään lehdistötilaisuutta välivaalien tuloksesta, nimitteli toimittajaa kamalaksi ihmiseksi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump menetti malttinsa lehdistötilaisuudessa.

7.11.2018 21:26 | Päivitetty 7.11.2018 23:04

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump menetti malttinsa keskiviikkona kesken pitämäänsä ennätyspitkää lehdistötilaisuutta Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa. Trump hermostui uutiskanava CNN:n toimittajalle, joka kysyi tältä siirtolaiskaravaanista, jonka luomaa turvallisuusuhkaa Trump maalaili vaalikampanjan aikana.

Trump nimitti toimittaja Jim Acostaa "kamalaksi ja epäkohteliaaksi" ihmiseksi, jonka pitäisi saada potkut. Hän kutsui tätä myös kansan viholliseksi.

–Anna minun johtaa tätä maata. Johda sinä CNN:ää Trump sanoi.

Lisäksi silminnähden hermostunut Trump käski toimittajia vaikenemaan ja istumaan alas. Kun eräs toimittaja esitti kysymyksen puhuen englantia korostuksella, Trump teeskenteli aluksi, ettei ymmärtänyt tätä.

Vaalitulosta Trump piti historiallisena voittona ja saavutuksena. Hänen mukaansa senaatin pysyminen republikaaneilla päihittää puolueen häviön demokraateille edustajainhuoneessa.

Sininen tsunami jäi haaveeksi

Trumpin tulkinnasta huolimatta tiistain välivaaleissa kävi kuitenkin kuten lähes aina käy Yhdysvaltain välivaaleissa: presidentin puolue häviää.

Edustajainhuoneen menettäminen demokraateille on Trumpin tappio, vaikka hän kuinka yrittää selittää vaalitulosta "suunnattomaksi menestykseksi".

Sininen tsunami ei iskenyt Yhdysvaltoihin välivaaleissa. Sininen on demokraattien väri, ja toiveikkaimmat olivat kuvitelleet, että amerikkalaisäänestäjät olisivat antaneet tiistain kongressivaaleissa murska-arvion Trumpin politiikasta.

Tsunamin sijasta tuli pienen pientä laineen liplatusta.

Kuten gallupit olivat ennustaneet, demokraatit kaappasivat enemmistön kongressin toiseen kamariin, edustajainhuoneeseen. Sen sijaan ylempi kamari, senaatti pysyy Trumpin puolueen, republikaanien käsissä.

Äänestäjät liikkeellä

Talouden vahva veto, palkkojen kohoaminen ja lähes olematon työttömyys olisivat jonkun toisen poliitikon kohdalla olleet varma tae vaalivoitosta. Aivan toinen juttu on se, kuinka paljon siitä on Trumpin ansiota.

Mutta Trump ei olekaan kuka tahansa keskivertopoliitikko.

Hänen tapansa tehdä politiikkaa on maalailla kauhukuvia. Niinpä Trump pelotteli republikaaniehdokkaiden kampanjantilaisuuksissa Meksikon suunnasta tulevalla siirtolaiskaravaanilla, jonka mukana Yhdysvaltoihin vyöryy huumeita ja rikollisia.

Toisaalta Trumpin kansaa jakava ote sähköisti myös vastapuolen. Nuoret, naiset, vähemmistöt ja maahanmuuttajat luultavasti marssivat äänestämään ehkä ahkerammin kuin välivaaleissa on tapana. Näissä ryhmissä Trumpin suosio on vähäinen.

Painetta verotietojen julkaisulle

Mitä demokraatit voivat tehdä osittaisella voitollaan?

Presidenttikauden toisella puolikkaalla Trump joutuu neuvottelemaan vastustajien kanssa. Se on hänen työurallaan outo tilanne. Trumpin sydäntä lähellä olevat asiat kuten muurin rakentaminen Meksikon rajalle tai Obamacaren nimellä kuluvan sairausvakuutuksen hautaaminen ovat nyt entistä epätodennäköisempiä, vaikka Trump muuta keskiviikkona väittikin.

Trump kommentoi rajamuuriprojektiaan sanomalla, että toivoo yhteistyötä demokraattien kanssa ja että kongressi rahoittaa sen rakennuksen.

Demokraattipuolue varmaankin vaatii Trumpin verotietoja julkiseksi. Keskiviikkona Trump sanoi, ettei julkaise verotietojaan, koska ne olisivat liian monimutkaisia, jotta ihmiset voisivat ymmärtää niitä.

Demokraatit yrittänevät vauhdittaa tutkimuksia Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Edustajainhuoneella olisi valta haastaa presidentti valtakunnanoikeuteen, mutta sitä tuskin tulemme näkemään, koska valtakunnanoikeutena toimii senaatti.

Senaatin pysyminen republikaaneilla varmistaa sen, että Trump pystyy jatkamaan arvovallankumoustaan. Senaatti vahvistaa presidentin valinnat esimerkiksi tuomarinimityksissä.

Ja jos sisäpolitiikassa näyttää hankalalta, voi Trump halutessaan keskittyä ulko- ja kauppapolitiikkaan. Niillä saroilla Yhdysvaltain presidentillä on paljon valtaa.

Täsmennys 7.11. kello 23.04: Muutettu jutun otsikkoa, jossa aiemmin luki, että Trump kävi toimittajien kimppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos