Vaalivalvojaisissa Washingtonissa Trump-drinkkejä, sydänten särkymisiä ja vaaliterapiakoiria – "Pari tuntia istutaan ja huudetaan televisiolle" - Ulkomaat - Aamulehti

Vaalivalvojaisissa Washingtonissa Trump-drinkkejä, sydänten särkymisiä ja vaaliterapiakoiria – "Pari tuntia istutaan ja huudetaan televisiolle"

Politiikan Super Bowl päättyy lopulta tavallaan tasapeliin, kun senaatti jää republikaaneille, mutta edustajainhuoneessa valta vaihtuu.

7.11.2018 10:42

Yhdysvaltain pääkaupunki riehaantuu yleensä vaaleista, eikä tämän vuoden kisa poikennut aiemmista. Tiistai-iltana baarit ovat täynnä väkeä, tv-ruudut näyttävät ääntenlaskentaa ja baaritiskiltä saa teemaan räätälöityjä erikoisuuksia, kuten The Bird -ravintolan oranssin Presidentti-drinkin, jossa persikkaisen juoman kruunaa hattara-tupee.

Ilmiö saa jopa ulkopuoliset kiinnostumaan meinigistä.

–Tultiin tänne juhliin katsomaan, miltä tämä politiikan Super Bowl oikein näyttää. Meillä Kansas Cityssä politiikka ei ole näin iso juttu, sanoo Nancy Renfro, joka on tullut kaupunkiin tapaamaan tytärtään ja ja seuraamaan vaaleja.

Alkuillasta tilanne ääntenlaskun suhteen on vielä aivan levällään, mutta Hamilton Hotelin aulabaariin suuntaavalla Renfrolla on selvä toive illan kulusta.

–Toivon, että demokraatit pyyhkivät lattiaa republikaaneilla. Haluan hiljentää Trumpin suun seuraaviksi kahdeksi vuodeksi.

–Oho, aika räväkkää puhetta, äiti, kommentoi Taylor-tytär vierestä.

Naisten harmiksi aulaan vaalistressiä lievittämään tuodut koiranpennut olivat jo lähteneet kotiin. Hovimestarin mukaan vaalien kunniaksi järjestetty silitysmahdollisuus oli ollut todella suosittu ja kerännyt pitkiä jonoja.

Renfro ei kuitenkaan ollut stressaantunut siitä, että povattu voitto valuisi käsistä, kuten kaksi vuotta sitten. Julkisuudessa oli puhuttu paljon siitä, että demokraatit ovat niin kauhuissaan, että nämä vain tärisevät kotonaan.

–Se on Saturday Night Liven -sketsi! Oikeat ihmiset eivät pelkää. Olen positiivinen vaalien suhteen ja haluan ystävällisempää ja inhimillisempää otetta politiikkaan. Ja sinulle tiedoksi, että en pidä mediaa kansanvihollisena. Vapaa tiedonvälitys on demokratian perusta ja siksi se on perustuslaissa mainittu ensimmäisenä – ennen aseenkantoa.

Baaritiskiltä saa teemaan räätälöityjä erikoisuuksia, kuten The Bird -ravintolan oranssin Presidentti-drinkin, jossa persikkaisen juoman kruunaa hattara-tupee.

Kuin urheilua, mutta isommat panokset

Toisella tiskillä istuva Daniel Hunter puolustaa washingtonilaisten tapaa seurata vaaleja suurin joukoin keskustan baareissa.

–Tämä on vähän kuin urheilua. Pari tuntia istutaan ja huudetaan televisiolle. Jännätään voittaako oma joukkue vai vastustaja. Oikeastaan isoin ero on, että panokset ovat isommat. Tämä on samalla tavalla viihdettä, mutta lopputuloksella on todella merkitystä.

Hunter itse on harvinainen olento - Trumpin kannattaja Washingtonissa.

–Haluaisin pitää nykyiset voimasuhteet kongressissa. Kannatan Trumpia ja on ihan varmaa, että jos se sininen aalto toteutuu, niin sitten politiikassa ei saada aikaan edes sitä vähää kuin nyt.

–Jos demokraatit saavat haltuunsa edustajainhuoneen, niin he aloittavat kaikenlaiset tutkimukset ja sen jälkeen tässä maassa ei saada mitään aikaiseksi. Ihan mahtavaa, Hunter tuhahtaa.

Lue myös:

Yhdysvaltojen välivaalit on käyty – Näin vaaliyön tapahtumat etenivät

Yhdysvaltojen välivaaleissa valitaan historiallisen paljon naisia – asiantuntija: tulos on vastareaktio Trumpin ajan kielenkäyttöön

Yhdysvaltain välivaalien tulos voi järisyttää poliittista järjestelmää – Tässä neljä mahdollista lopputulosta, ja mitä niistä voi seurata

Hunter on huolissaan siitä, että jakolinjat tulevat vain jyrkkenemään.

–Ei huomenna mikään ole ainakaan paremmin kuin tänään!

–Jos minä olisin jumala, heittäisin Pohjois-Dakotan ja New Yorkin asukkaat asumaan toistensa osavaltioissa joksikin aikaa. Tällä hetkellä ihmiset eivät ymmärrä toisiaan lainkaan.

Hali Jilani halusi tulla ulos ihmisten luo seuraamaan tulosten kehittymistä ja ennen kaikkea juhlimaan vaaleja.

Äänioikeutta tulisi arvostaa

Ilta etenee ja ääntenlaskenta myös. The Park -hotellin vaalivalvojaisissa tilanne alkaa olla jo selvä.

–Olen iloinen kun katson, mihin suuntaan edustajainhuone alkaa kääntyä, sanoo Hali Jilani ja päästää istuvasta presidentistä kuvailuja, joita ei perhelehteen voi painaa.

Jilani halusi tulla ulos ihmisten luo seuraamaan tulosten kehittymistä ja ennen kaikkea juhlimaan vaaleja.

–Olen alunperin Afganistanista, ja siellä monet riskeeraavat henkensä kun he menevät äänestämään ja silti 90 prosenttia tekee niin. Minulle vaalit ovat yhteisöllinen tapahtuma ja haluan jakaa ilot ja surut muiden kanssa.

Mielipahaa tuottaa etenkin senaatin jääminen republikaaneille.

–Ei voi olla totta. Ei! Tämä murskaa sydämeni! Jilani huutaa, kun baaritiskin takana olevaan ruutuun tulee tieto siitä, että Ted Cruz jatkaa Teksasin senaattorina ja Beto O´Rourke jää rannalle.

Yleinen käsitys, jopa republikaanien parissa on ollut, että kaikki rakastavat O´Rourkea ja kukaan ei pidä Cruzista. Silti vaalitulos on kiistaton.

Nancy ja Taylor Renfro toivovat demokraattien voittoa.

Molemmat vakuuttelevat omiaan

Politiikan Super Bowl päättyy lopulta tavallaan tasapeliin, kun senaatti jää republikaaneille, mutta edustajainhuoneessa valta vaihtuu.

Selvää kuitenkin on, että molemmat puolueet tulevat vakuuttamaan illan olleen kiistaton voitto omalle puolelle.

Ja lisää draamaa on tiedossa, kun demokraattien hallitsema edustajainhuone ottaa yhteen presidentti Trumpin kanssa.

Washingtonilaisille politiikan suurkuluttajille tuo helpotusta myös se, että käytännössä vuoden 2020 presidentinvaalikampanja alkaa nyt.

Tylsää ei politiikan seuraaminen ole tässä maassa jatkossakaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos