Kommentti: Äänestäjät asettivat Trumpille jarrut, mutta tsunamin sijasta tuli pienen pientä laineen liplatusta - Ulkomaat - Aamulehti

Äänestäjät asettivat Trumpille jarrut, mutta tsunamin sijasta tuli pienen pientä laineen liplatusta – presidentti todennäköisesti pitää amerikkalaisia kiittämättöminä

Äänestäjiä oli tällä kertaa liikkeellä paljon enemmän kuin aiemmin. Sen arvioidaan sataneen demokraattien laariin.

7.11.2018 9:52

Sininen tsunami ei iskenyt Yhdysvaltoihin välivaaleissa. Sininen on demokraattien väri, ja toiveikkaimmat olivat kuvitelleet, että amerikkalaisäänestäjät olisivat antaneet tiistain kongressivaaleissa murska-arvion presidentti Donald Trumpin politiikasta.

Tsunamin sijasta tuli pienen pientä laineen liplatusta.

Kuten gallupit olivat ennustaneet, demokraatit kaappasivat enemmistön kongressin toiseen kamariin, edustajainhuoneeseen. Sen sijaan ylempi kamari, senaatti pysyy Trumpin puolueen, republikaanien käsissä. Republikaanien hiuksen hieno enemmistö senaatissa saattaa jopa suurentua kun ääntenlaskenta valmistuu.

Tiistain välivaaleissa kävi kuten lähes aina käy Yhdysvaltain välivaaleissa: presidentin puolue häviää. Edustajainhuoneen menettäminen demokraateille on Trumpin tappio, vaikka hän kuinka yrittää selittää vaalitulosta "suunnattomaksi menestykseksi".

Kiittämättömiä äänestäjiä

Itse asiassa se, ettei Trump aio kommentoida vaalitulosta muualla kuin suosikkikanavassaan Twitterissä, kertoo siitä, että hän on pettynyt tulokseen. Trump varmaankin pitää amerikkalaisäänestäjiä kiittämättöminä.

Talouden vahva veto, palkkojen kohoaminen ja lähes olematon työttömyys olisivat jonkun toisen poliitikon kohdalla olleet varma tae vaalivoitosta. Aivan toinen juttu on se, kuinka paljon siitä on Trumpin ansiota.

Mutta Trump ei olekaan kuka tahansa keskivertopoliitikko.

Hänen tapansa tehdä politiikkaa on maalailla kauhukuvia. Niinpä Trump pelotteli republikaaniehdokkaiden kampanjantilaisuuksissa Meksikon suunnasta tulevalla siirtolaiskaravaanilla, jonka mukana Yhdysvaltoihin vyöryy huumeita ja rikollisia.

Toisaalta Trumpin kansaa jakava ote sähköisti myös vastapuolen. Nuoret, naiset, vähemmistöt ja maahanmuuttajat luultavasti marssivat äänestämään ehkä ahkerammin kuin välivaaleissa on tapana. Näissä ryhmissä Trumpin suosio on vähäinen.

Verotiedot julkisiksi

Mitä demokraatit voivat tehdä osittaisella voitollaan?

Presidenttikauden toisella puolikkaalla Trump joutuu neuvottelemaan vastustajien kanssa. Se on hänen työurallaan outo tilanne. Trumpin sydäntä lähellä olevat asiat kuten muurin rakentaminen Meksikon rajalle tai Obamacaren nimellä kuluvan sairausvakuutuksen hautaaminen ovat nyt entistä epätodennäköisempiä.

Demokraattipuolue varmaankin vaatii Trumpin verotietoja julkiseksi ja yrittää vauhdittaa tutkimuksia Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Edustajainhuoneella olisi valta haastaa presidentti valtakunnanoikeuteen, mutta sitä tuskin tulemme näkemään, koska valtakunnanoikeutena toimii senaatti.

Senaatin pysyminen republikaaneilla varmistaa sen, että Trump pystyy jatkamaan arvovallankumoustaan. Senaatti vahvistaa presidentin valinnat esimerkiksi tuomarinimityksissä.

Ja jos sisäpolitiikassa näyttää hankalalta, voi Trump halutessaan keskittyä ulko- ja kauppapolitiikkaan. Niillä saroilla Yhdysvaltain presidentillä on paljon valtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: